כלכלה שיתופית    מדריכי דירה ומשכנתא    

חללי עבודה משותפים – מה זה? מה היתרונות? מה מקבלים ובאיזה מחיר?

מעודכן ל-06/2019

לכלכלה השיתופית, שצוברת תאוצה גדולה בשנים האחרונות, השפעה גדולה בכל התחומים. אחד התחומים הצומחים ביותר במגזר הזה, הוא תחום חללי העבודה המשותפים.

השינויים בסביבת העבודה המודרנית מאפשרים, בעזרת האינטרנט וטכנולוגיות אחרות, לעבוד כמעט בכל זמן וכמעט מכל מקום. הצמיחה הגבוהה במספר היזמים, הפרילאנסרים, והחברות השונות שנמצאות בתהליכי הקמה, הביאה לעלייה בביקוש לפתרונות ארעיים המספקים את האפשרות לעבוד בסביבה שבה הם יכולים למצוא את כל תנאי העבודה הקיימים במשרדים המסורתיים, ללא צורך להתחייב לשכירות ארוכה, וללא צורך בהתעסקות  הלוגיסטית הכרוכה באחזקת משרדים כמו תחזוקת המבנה, תשלום ארנונה ואגרות שונות וכו'.

חללי עבודה – מה זה?

את חללי העבודה המשותפים מנהלים בדרך כלל יזמים פרטיים, אך לא רק. בישראל ובעולם קיימים מתחמי עבודה משותפים המנוהלים גם על ידי עיריות, גופים ממשלתיים וארגונים מהמגזר השלישי. עם זאת, רוב חללי העבודה הם יוזמות פרטיות שמשלבות סביבת עבודה נוחה עם אנשים מסביב. כן אנשים, מסתבר שחלק גדול מהבוחרים לעבור מהבית למשרדים האלו, הם אנשים שרוצים לפגוש אנשים, ולא להיות "תקוע" בבית.

הצורך החברתי שלנו חזק והתועלת הזו שווה לחלקנו את העלות. מעבר לכך, מסתבר שהמינגלינג וההיכרות עם  אנשים אחרים, תורמת ומנפרה את העובד – הוא מקבל רעיונות, הוא מקבל שירותים (לרוב במחיירם טובים) מהסביבה שלו. חוץ מזה, יש לו עם מי לקשקש ועם מי ללכת לאכול צהריים , וכנראה שזה מרכיב משמעותי בהצלחה של חללי העבודה. 

החברות והאנשים המשתמשים בחללי העבודה המשותפים, שלא כמו במשרדים המסורתיים, חולקים את מקום העבודה עם חברות ועובדים אחרים, המשתמשים באותו המקום לצרכיהם. התשלום עבור השימוש במקום ובשירותיו נקבע השימוש שעושה שוכר המקום, אם זה משרד קטן או עמדת עבודה משותפת עם אחרים.

רוב חללי העבודה מאפשרים לשוכרים לבחור בכרטיסייה יומית או בתשלום חודשי, ובדרך כלל, בהתראה של 30 ימים יכול הרוכש להודיע שאיננו ממשיך.

בעולם קיימים כ-12,000 מתחמי עבודה המשרתים כמעט 3 מיליון אנשים. בישראל, על פי ההערכות, פועלים היום כ-200 חללי עבודה משותפים, מעל ל-70 מהם ממוקמים בתל אביב. השטח הכולל של חללים אלו, עומד על פי ההערכות על כ-250 אלף מ"ר פי עשר מהשטח שתפסו חללים אלו לפני שלש שנים.

ב-2019, כך על פי גורמים בענף, יוכפל מספר המתחמים ויגיע ל-400. לאחרונה שכרה רנט 24 הגרמנית 2,000 מ"ר בתל אביב שבהם ימוקם הסניף הישראלי הראשון של הרשת הגרמנית, המתכוונת לפתוח סניפים נוספים בעתיד הקרוב.

מתחמי עבודה – השוואת מחירים

חללי עבודה – מה מקבלים?

חללי העבודה נבדלים האחד מהשני בעיקר במיקום, וגם בשירותים שמספקים לשוכרים, אם כי, מדובר בהבדלים לרוב לא משמעותיים מדי.

ישנם חללי עבודה הממוקמים במרכזי הערים וישנם חללי עבודה הממוקמים דווקא בפאתי הערים, שם העלויות נמוכות יותר ולפעמים גם יותר קל ללקוחות להגיע ברכב פרטי.

בתל אביב למשל, מרוכזים מרבית חללי העבודה המשותפים במרכז העיר, אבל ניתן למצוא גם לא מעט מהם בדרום תל אביב ובפלורנטין.

אפשרויות ההשכרה נעות בין עמדת עבודה בודדת במרחב פתוח (אופן ספייס), בו חולקים השוכרים מקום עם שוכרים אחרים לבין משרדים בגדלים משתנים, החל מקוביה קטנטונת שמספיקה לכסא ושולחן ועד למשרדים גדולים המסוגלים להכיל מספר אנשים ועמדות עבודה.

בנוסף למקום הישיבה, במרחב הפתוח או במשרד, מספק המקום שירותים נוספים כמו אינטרנט אלחוטי, מדפסת, ארונית בחלק מהמקומות וכמובן מטבח מאובזר ומקום לאכול. אגב, כל המקומות מספקים גם ארוחות (קלילות) פעם או פעמיים בשבוע, וברוב המקומות יש גם מסיבונת קטנה (happy Hour) ביום חמישי אחרי הצהריים.

חלק מהמקומות פתוחים 24 שעות, 7 ימים בשבוע. הצוות במקומות האלה נמצא במקום בשעות העבודה המקובלות.

חללי עבודה שמתחרים על ליבו וכיסו של הלקוח, החלו להציע גם צ'ופרים נוספים כגון חוגי ספורט, פילאטיס, יוגה וחדרי קולנוע.

למי שהזיע בחוג הספורט מציעים חלק מהמתחמים גם מקלחות.

חללי עבודה – כמה זה עולה?

בגדול ניתן להגדיר שלשה סוגים של מקומות שאפשר להשכיר. כסא בשולחן חם, שולחן אישי, ומשרד. את המשרדים, כאמור, ניתן להשכיר בגדלים שונים.

המחיר הוא פונקציה של המיקום, סוג וגודל השטח המושכר ורמת האיבזור והשירותים המוצעים על ידי מפעילי המתחם. אותו המפעיל, על אותו המקום ואותם השרותים הניתנים, ייגבה מחיר שונה בהתאם למיקום הגיאוגרפי של המתחם. כך למשל ב-Wework  באר שבע, למשל, מקום בכסא חם במתחם פתוח יעלה כ-600 שקל. ב-Wework שרונה בתל אביב המחיר של כסא במתחם פתוח הוא 1000 שקל.

משרד פרטי יחיד שעולה ב-Wework באר שבע 1600 שקל, יעלה ב-Wework שרונה בתל אביב בין 2,200 ל-2,480 שקל, בהתאם למאפייני המשרד. אבל מדובר במחיירם של החברה שנמצאת ברף העליון של המחיירם. תוכלו גם למצוא מחירים נמוכים ב-20% במקומות אחרים, לא בטוח שפחות טובים. 

כסא חם בשולחן – בסוג הזה של שכירות לא מוקצה לשוכר מקום מסויים. כל השוכרים בסוג הזה תופסים מקום אקראי ליד שולחן או עמדות שהוקצו מראש לכולם. זוהי גם השכירות הזולה ביותר. מנסיון, כל אחד תופס לו את הפינה שלו והיא הופכת לקבועה פחות או יותר, מצד שני, אף אחד לא מבטיח את זה. המחירים בתל אביב לכסא חם מתחילים בסביבות ה-400 שקל ומגיעים עד לכ-1200 שקל בחודש.

שולחן אישי – בניגוד לכסא החם, השולחן האישי שמור לשוכר ומשתמשים אחרים אינם יכולים "לתפוס" לו את המקום. בנוסף למקום קבוע, מאפשר השולחן האישי גם פתרונות אכסון לציוד משרדי או אישי.מחיר שכירות של שולחן קבוע נע בתל אביב בין 900 שקל ל-1900 שקל.

משרד – זהו משרד לכל דבר, שטח מוגדר ומתוחם, שיש בו אפשרות לסגור את הדלת ולעבוד בשקט ובפרטיות. המשרדים נבדלים בגודלם- החל מקוביות קטנות המספיקות לאדם אחד ועד למשרדים גדולים היכולים להכיל בו זמנית מספר עובדים. מחירו של משרד ליחיד בתל אביב נע בין 1500 שקל ל-2800 שקל.

ניתן, כאמור, להשכיר משרדים גדולים יותר. מחיר של משרד המתאים לארבעה/ חמישה אנשים יכול להגיע לכ-4-5 אלף שקל. אבל יש גם במחירים נמוכים יותר  משמעותית.

מתחמי עבודה רבים משכירים גם חדרי ישיבות. מחיר השכירות לחדרי ישיבות נקבע לפי שעה בדר"כ. השכרת חדר ישיבות עולה בתל אביב בין 100 ל-350 שקל.

חללי עבודה – השוואת מחירים

לאור שאלות ובקשות של גולשים באתר, ערכנו השוואת מחירים של המקומות הבולטים בתחום – פרטנו את סוג השכירות (אופן ספייס, משרד יחיד, משרד למספר אנשים) ואת המחיר. הנה הנתונים: מתחמי עבודה – השוואת מחירים

עדכונים וקישורים רלבנטיים:

חללי העבודה המשותפים הם לא בועה

מתחמי עבודה – גימיק או דרך חדשה?

השכרת משרדים וחללי משרדים – למי זה מתאים? וכמה אתם אמורים לשלם?

Wework  בחלל: האם החברה שווה 20 מיליארד דולר? לא