מדריכי השקעות    

המטרה – לשמור על הכסף בטווח הקצר (לא להפסיד!); הדרך – 3 השקעות שקליות סולידיות!

צילום: shutterstock

מדריך השקעות לזמן קצר שהכנו פורסם ב-YNET , מובא גם כאן –

משקיע הסולידי בבעיה – הריבית האפסית גורמת לכל אפיקי ההשקעה הסולידיים להניב תשואה נמוכה במיוחד (אפילו אפסית!), והבעיה מתנפחת כאשר מסביב ההשקעות המסוכנות יותר מניבות תשואה מרשימה – שוק האג"ח בשנה האחרונה חוגג וכך גם שוק המניות. המשקיע הסולידי עשוי להתפתות ולהעביר חלק מהשקעותיו לאפיקים מסוכנים יותר, אבל אולי העיתוי יתברר כאומלל. הרי, העליות בשוקי האג"ח ובשוקי המניות נובעות בראש וראשונה מכך שאין אלטרנטיבות וכספים רבים שנמצאים במכשירים סולידיים עוברים בהדרגה לאפיקים האלו. זה לא שאין מקום לאגרות חוב ומניות בתיק ההשקעות, כל משקיע ושיקוליו והסיכון שמתאים לו, אבל זליגת הכספים לאפיקים האלו בחודשים האחרונים, נובעת מחוסר אלטרנטיבה, וחוסר באלטרנטיבות מייצר בועות.

אז מה המשקיע הסולידי יכול לעשות? (בהנחה שהוא לא מסית כספים לאפיקים פחות סולידיים), ונתחיל בטור זה עם השקעות לטווח קצר. יש לכם סכום כסף, אתם מעוניינים להשקיע לטווח קצר, נניח למשך שנה. אתם רוצים השקעה סולידית שתשמור על הערך של הכסף, וכאן יש חדשות רעות – ההשקעה שלכם תישחק ריאלית, האפיקים הסולידיים מספקים תשואה נמוכה מהמדד הצפוי. כן, זאת כאמור הבעיה שהתחלנו בה, ובכל זאת מה עושים?

השקעה באפיקים השקלים, שבהם נמצא רוב הכסף הנזיל והכסף שמושקע לטווח של שנה, אפשרית בכמה מכשירים פופולאריים – פיקדון שקלי, מק"מ וקרנות האמנות כספיות ושקליות. פיקדון שקלי הוא פיקדון בנקאי המניב ריבית שקלית נקובה מראש. ישנן פיקדונות לתקופות שונות, כאשר עם השקת הפיקדון מוגדרים התנאים, כשלרוב מדובר בפיקדון לא נזיל – למשל פיקדון שקלי לשנה, ואין תחנות יציאה (אלא בקנס מסויים). הריבית השקלית יכולה להיות קבועה ויכולה להיותך משתנה (לרוב כתלות בריבית הפריים).

 מק"מ הוא מלווה קצר מועד המונפק על ידי המדינה (בנק ישראל) במעין ניכיון כשבסוף התקופה (שנה לאחר ההנפקה) יקבל   המחזיק את המלווה בשער 100. בפועל ההנפקה נעשית במחיר הנמוך מ-100 כדי לשקף את הריבית שהמשקיעים מעוניינים בה, כאשר המכשיר נסחר לאורך כל התקופה.

קרנות כספיות הן קרנות נאמנות סולידיות שמהוות תחליף לפיקדון בבנקים ולמק"מים. הקרנות הכספיות מחזיקות בנכסים שונים עם אורך חיים קצר וסיכון נמוך מאוד, לרבות פיקדונות בבנקים ומזומנים, ניירות ערך לא מסחריים קצרי מועד ואגרות חוב קצרות מועד (עם דירוג גבוה ופדיון קרוב).  אפיק נוסף – קרנות שקליות, דומה במהותו לקרנות הכספיות, רק שהמח"מ (משך חיים ממוצע) של הנכסים גבוה יותר ולכן גם מסוכן יותר.

ומה ההבדל בין כל האפיקים הללו – היום בעידן של ריבית מאוד נמוכה, ההבדלים קטנים, אבל  ככלל ההבדלים העקרוניים בין האלטרנטיבות גדולים – היתרון של הפיקדון השקלי בבנקים הוא שאין בכלל עמלות (אין עמלת קנייה ומכירה, אין דמי ניהול). החיסרון הוא שהכסף לרוב סגור למשך התקופה ללא אפשרות יציאה.

היתרון הגדול של המק"מ הוא שמדובר בנכס סחיר שניתן לממש כל יום. אך, אליה וקוץ בה – בגלל סחירותו הוא גם יכול לרדת במהלך התקופה עד לפדיון (באם הריבית בשוק תעלה), למרות שבסוף הדרך (בסוף התקופה) המשקיע יקבל את התשואה/ ריבית כפי שהוגדרה/ חושבה בתחילת הדרך (ביום ההשקעה). החיסרון של המק"מ הוא בעמלות הקנייה והמכירה (לרוב 0.05% על קנייה ועל מכירה/ פקיעה).

לקרנות הכספיות יתרון מעצם היותן קרנות נאמנות – יש "מבוגר אחראי" שמנהל את הכסף. מדובר בניהול אקטיבי, שאמור לספק תשואה עודפת. מעבר לכך, נהנהות הקרנות הכספיות מיתרון לגודל, הן מרכזות סכומי עתק והכסף הגדול זוכה לריבית גבוה יותר בבנקים – כאשר אתם תלכו להשקיע בפיקדון תקבלו ריבית מסוימת, כשמנהל הקרן הכספית יפנה לבנק הוא ייקבל תשואה גבוה יותר. אבל מנגד, יש חיסרון גדול – עמלת דמי ניהול. על הניהול השוטף משלמים דמי ניהול שיחד עם דמי הנאמן מגיעים ל-0.1-0.15%, וזה נוגס בחלק גדול מהתשואה שגם כך בעידן הנוכחי נמוכה מאוד.

הבדל גדול נוסף בין שלוש האפשרויות האלו הוא במיסוי –  המס על הרווח בפיקדון בנקאי ומק"מ הוא בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי (אלא אם מדובר בהשקעה דרך חברה, או כשיש תכנוני מס), בעוד שהמס הרלבנטי על קרנות נאמנות כספיות (בדומה לכל נייר ערך אחר) הוא 25% על הרווח הריאלי.  פרקטית, נכון לנתונים הנוכחיים, המכשירים האלו לא מניבים תשואה ריאלית, כך שאין מס על הרווח בקרנות הכספיות, בעוד שבפיקדון ובמק"מ יש מס בשיעור 15%.  כמו כן, בקרנות כספיות יש גמישות במימוש ההשקעה – אפשר לדחות את המס עם לא מוכרים את הקרן, ואילו בפיקדון ובמק"מ ברגע שמגיעים לסיום התקופה, יש לשלם את המס.

ועכשיו לנתונים –  קרן כספית אמורה להניב בשנה נטו כ-0.15-0.2% (אחרי דמי ניהול). המק"מ מניב בשנה נטו (אחרי מס) 0.15% פחות או יותר, והפיקדון מניב תשואה דומה נטו.  בקיצור, נכון לעכשיו התשואות נמוכות, ופחות או יותר דומות!

כדי להרוויח מעט יותר, צריך מט להסתכן, אפיק שעשוי להיות מעניין גם משקיעים סולידיים הוא הפיקדונות המובנים.

מדריכים וכלים פיננסים:
מדריך פיקדון כל מה שצריך לדעת על פיקדונות לפני שמשקיעים בהם
מק"מ (מלווה קצר מועד)כל מה שצריך לדעת והאם הוא מהווה אלטרנטיבה לפיקדוןנות שקליים?
פיקדונות הבנקיםעדכון של פיקדונות הבנקים
פיקדון מובנהמדוע זאת אפשרות מעניינת  להשקיע את הכסף
פיקדונות מובניםעדכון של פיקדונות מובנים
 מחשבון פיקדוןככה תוכלו לדעת כמה יהיה לכם בסוף תקופת ההפקדה

 

 

השקעה במניות – כל מה שצריך לדעת

 

השקעה באג"ח כל מה שצריך לדעת