חדשות    

מדד תשומות הבנייה באפריל עלה ב-0.3%; עלייה של 0.3% מתחילת השנה

קרדיט: shutterstock

עלייה של 0.3% במדד מחירי תשומה בבנייה למגורים באפריל 2016. מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים עלה בחודש אפריל 2016 ב-0.3% והגיע לרמה של 107.8 נקודות לעומת 107.5 נקודות בחודש הקודם (הבסיס: יולי 2011 = 100.0 נקודות).

מדד מחירי תשומה במגורים ללא שכר עבודה עלה ב-0.3% בחודש אפריל 2016 והגיע לרמה של 102.9 נקודות לעומת 102.6 נקודות בחודש הקודם.

ב-12 החודשים האחרונים, (אפריל 2016 לעומת אפריל 2015), עלה מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ב‑1.1% בשל העלייה במחירי שכר העבודה ב-3.5%. המדד ללא שכר עבודה ירד ב-0.8% בתקופה זו, בשל ירידת מחירי החומרים ב-1%.

מחשבון מדד תשומות הבנייה

למדד תשומות הבנייה המעודכן 

חומרים ומוצרים

בחודש אפריל 2016 עלו מחירי חומרים ומוצרים ב-0.3%.

עלו בעיקר מחירי רשתות ברזל (ב-4.9%), ברזל לבנייה (ב-4.4%), עץ לבנייה (ב-2.7%), צינורות לאינסטלציה חשמלית (ב-0.9%) וברזים סוללות ואביזרים שונים (ב-0.8%).

לעומת זאת, ירדו מחירי אבן (ב-2.3%), מוצרי איטום (ב-1.3%), חומרי מחצבה אחרים (ב-1.2%) וחול לסוגיו (ב-1.0%).

 

שכירת ציוד ורכב והוצאות כלליות

מדד מחירי שכירת ציוד ורכב ירד בחודש אפריל 2016 ב-0.1% בשל ירידה במחירי שכירת ציוד ב-0.1%. מדד הוצאות כלליות כגון: ביטוח ובדיקות, אחזקת משרדים וכדו' נותר בחודש אפריל ללא שינוי.

שכר עבודה

מחירי שכר עבודה המשולם עבור המועסקים בענף עלה בחודש אפריל 2016 ב-0.4%.

 מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים, לפי פרקי הבנייה

מבין השינויים במדדים של פרקי הבנייה בחודש אפריל 2016, יש לציין עלית מחירים של 0.7% בפרק שלד וזאת בשל עליית מחירי ברזל ומוצרי מתכת ב-4.7%.

בשאר פרקי הבנייה נרשמו תנודות מחירים של עד 0.5%.


מדד מחירי תשומה בבנייה למסחר ומשרדים עלה בחודש אפריל 2016 ב-0.3% והגיע ל-101.9 נקודות לעומת 101.6 נקודות בחודש הקודם ( על בסיס ינואר 2012 = 100.0 נקודות).

מבין השינויים במדדים של פרקי הבנייה בחודש אפריל 2016, יש לציין עלית מחירים של 2.1% בפרק רכיבים מתועשים, 1.5% בפרק בטון ו-1.4% בפרק עפר.

לעומת זאת, ירד המדד לפרק רכיבים טרומיים ב-0.8% ולפרק איטום ב-0.7%. בשאר פרקי הבנייה נרשמו תנודות מחירים של עד 0.5%.

מדד תשומות הבנייה  חשוב לרוכשי דירות חדשות  – ההתשלומים לקבלן צמודים למדד תשומות הבנייה כלומר, מחיר הדירה מתייקר במקביל לעליית המדד.  ההתייקרות עשויה להיות משמעותית ולהגדיל את מחיר הדירה לצד גורמים נוספים שמייקרים את מחיר הדירה. כאן, תוכלו לקרוא  הסבר מפורט על מחיר הדירה האמיתי.  כך או אחרת, בשנים האחרונות כאמור עלה מדד תשומות הבנייה משמעותית יותר ממדד המחירים לצרכן ולכן רבים היו מעוניינים לגדר אותו, להקטין את החשיפה אליו, או להחליף את ההצמדה למדד המחירים לצרכן – וזה יכול להיות אפשרי. כחלק מהמשא ומתן עם הקבלן אתם יכולים לנסות ולדרוש הצמדה למדד המחירים לצרכן במקום למדד תשומות הבנייה – שימו לב זה לא בהכרח שמדד המחירים לצרכן עדיף לכם, בהחלט ייתכן מצב הפוך – שמדד המחירים לצרכן עולה על מדד תשומות הבנייה, למרות שזה לא היה כך בשנים האחרונות – מה שהיה לא בהכרח יימשך ולכן תדעו שבסופו של דבר זה סוג של הימור.

מחשבון מדד תשומות בנייה –

מחשבון מדד תשומות הבנייה

 ומחשבון מדד המחירים לצרכן –

מחשבון מדד המחירים לצרכן

האם יש הצדקה להצמדה למדד תשומות הבנייה?

לא בטוח כלל שההצמדה הזו נכונה עניינית. אמנם, מדד תשומות הבנייה למגורים הוא המדד הכי קרוב לעלויות הבנייה, אבל גם בו יש עיוותים, ובפועל זה לא הכי נכון להצמיד את התשלומים למדד הזה, הרי הוא מבטא את עלויות הבנייה, וההוצאות של הקבלן לא מורכבות רק מעלות הבנייה אלא גם הקרקע והרווח היזמי. ברגע שמצמידים את כל הסכום, מתקבלת הטייה כלפי מעלה – אנחנו משלמים יותר מאשר ההתייקרות של ההוצאות.

מתי לשלם לקבלן?

שאלה חשובה שאיתה מתמודים רוכשי הדירות היא מתי לשלם לקבלן – האם לחכות עד כמה שניתן או להקדים תשלומים? ובכן, תשלום מהיר ימנע את ההצמדות למדד תשומות בנייה, כלומר יחסוך את ההצמדות, אך מצד שני תשלום מהיר משמעותו בשביל רוב רוכשי הדירות – לקיחת משכנתא בשלב מוקדם וערכה עולה בהתאם לריבית – השאלה הכלכלית היא מה יותר גבוה – מדד תשומות הבנייה או הריבית על המשכנתא?  וגם כאן, אלו הערכות ומה שהיה לא בטוח שיהיה. כאן, תמצאו את ריבית המשכנתא המעודכנת, וכאן, את מדד תשומות הבנייה וכן תחזיות לגבי מדד זה.

מדריכים נוספים:

רכישת דירה מקבלן – כל מה שצריך לדעת

האם מחירי הדירות גבוהים?

משכנתא לזכאים – כדאי?

כמה משכנתא להחזיר כל חודש?

מה עדיף – ריבית קבועה לא צמודה (קל"צ) או קבועה צמודה ?

למדריך מס רכישה

מחשבון מס רכישה