מניות    

מניית טבע

תאור החברה – טבע היא חברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם, כשלצד פיתוח תרופות גנריות (תרופות מחקות תרופות מקוריות) היא פיתחה תרופות מקור, הגדולה מכולן היא הקופקסון המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה. טבע מאז הקמתה (1901) צומחת בזכות עצמה (מחקר ופיתוח והרחבת מגוון המוצרים), אך הפיכתה לגורילה בקנה מידה עולמי מיוחסת למסע רכישות מרשים של חברות ענק. בין הרכישות הבולטות – סיקור, באר, איוקס, רציופארם ועוד. ב-2017 השלימה טבע את רכישת אקטביס (החטיבה הגנרית של אלרגן ) בעסקת ענק של 35 מיליארד דולר – עסקה שהתבררה ככישלון גדול ועדיין, למרות השיפור העסקי, לא ברור איך טבע תצא מהמינוף הגדול (האשראי הגדול) שלקחה כדי לממן את העסקה. 

(מס' נייר ערך בבורסה המקומית – 629014; סימבול בוול-סטריט TEVA )


נתוני שוק –    ראו כאן נתוני שוק על טבע 


נתונים פיננסיים  – מכירות החברה ירדו לאחרונה מקצב של 20 מיליארד דולר בשנה, והרווח המתואם (בניכוי הוצאות חד פעמיות) צפוי לרדת לקצב של 2 מיליארד דולר, אחרי שבמשך שנים הסתכם בכ-5 מיליארד דולר.  התוצאות בכיוון מטה מאז 2017 כששנת 2019 אמורה להיות השפל, וזה בהמשך לתוכנית רה ארגון כואבת ופיטורי אלפי עובדים.

השאלה הגדולה מה יהיה הלאה – 2020 ואילך? ואיך תצליח טבע לשרת את החוב? השאלות הפתוחות האלו גורמות לחששות גדולים אצל המשקיעים ומניית החברה סובלת מסנטימנט שלילי גם בתוך 2019.

בעיה נוספת וגדולה מאוד היא תביעות נגד החברה (וחברות גנריות נוספות) כי הן תיאמו מחירים. על פי האנליסטים מדובר בתביעות מסוכנות לטבע והם מעריכים כי הנזק לטבע עלול להסתכם בכ-3 מיליארד דולר.


אנליסטים – בעד או נגד? –  הנה קונסנזוס תחזיות האנליסטים להכנסות ולרווח השנה ובשנה הבאה



חדשות על מניית טבע

הודעות בורסה

 

טבע – הרחבה של אירועים וחדשות:

מאי 2019 : בעקבות פרשת תיאומי המחיירם בין החברות הגנריות, UBS סבור שטבע תחזור למחיר של 10 דולר (הרחבה כאן)

מארס 2019: הצרות של טבע – ניתוח בכלכליסט (הרחבה)

אוקטובר 2018: טבע מתקדמת לקראת אישור לשיווק ביוסימילר לתרופה אונקולוגית (הרחבה בגלובס)

ספטמבר 2018: טבע קיבלה אישור לתרופה מקורית לטיפול במיגרנה – השוק תחרותי, אבל הפוטנציאל גדול – האנליסטים מעריכים כי טבע עשויה להגיע למכירות של 1 מיליארד דולר.

אוגוסט 2018: השקת האפיפן הגנרי של טבע עשויה לתרום 50-60 מיליון דולר לשורה התחתונה (הרחבה כאן)

 

 יוני 2018 : רשות המזון והתרופות האמריקאית – ה-FDA , האריכה את לוחות הזמנים למתן תשובה בעניין מוצר ה-Fremanezumab של טבע לטיפול במיגרנה.  ה-FDA אמורה להשיב לטבע ב-16 בספטמבר 2018. טבע מסרה כי ה-FDA  לא ביקשה מידע נוסף על זה שטבע הגישה לה. התשובה עצמה יכולה להיות חיובית, שלילית או בקשה למידע נוסף.

מוצר המיגרנה הוא אחד מחבלי ההצלה של טבע. המוצר עשוי להיות בלוקבסטר ולעזור מול המכירות היורדות של הקופקסון.

הצורך להאריך את התקופה נבע מבעיות שהתגלו באחד ממפעלי הייצור של החברה אך טבע הדגישה כי המצב טופל והמוצר ממשיך להתקדם בתהליך האישור.

פברואר 2018:  התוצאות של טבע לשנת 2017 היו חלשות במיוחד ובמקביל הפחיתה החברה מעל 17 מיליארד דולר בגין מוניטין ונכסים לא מוחשיים שנבעו מרכישת אלרגן. טבע סיפקה תחזית מאכזבת לכל שנת 2018 ובתגובה מניית טבע נפלה ב-10%.  מייקל מקללן, מנהל הכספים הראשי של טבע אמר במקביל לפרסום התוצאות: "אני חושב שאנחנו ממשיכים לנטר את הסביבה, ויש סיכון מסוים לשחיקה נוספת שתדרוש הפחתת מוניטין נוספת אבל נקטנו בגישה זהירה ברבעון הרביעי. אנחנו מעריכים שהשוק הגנרי בארה"ב עשוי להתייצב, ובעתיד נראה הזדמנויות להצמיח את העסק, אבל אנחנו תמיד ממשיכים לבחון את ההתפתחויות מקרוב. "החטיבה המדווחת, עסקי הגנריקה בארה"ב, היא שילוב של טבע ואקטביס. החטיבה הזו נפגעה מהתחרות הגנרית. חלק גדול של המוניטין היה בשל רכישת אקטביס, אך שני העסקים הושפעו משחיקת המחירים ומסביבת ההשקות הגנריות בארה"ב.

"שחיקת המחירים בגנריקה בארה"ב עמדה ברבעון הרביעי על 13%, עלייה מ-11% ברבעון השלישי ומעט גבוה מהציפיות בטבע. אנחנו ממשיכים לצפות לשחיקה במחירים ב-2018  ומקווים להתייצבות מסוימת בשחיקת המחירים במחצית השנייה של השנה. השקות גנריות חדשות יפצו מעט על השחיקה במחירים, אך לא יקזזו את הירידה ממנה במלואה".

אוגוסט 2017: קרדיט סוויס מספק המלצת מכירה למניית טבע, ומחיר יעד של 13 דולר –  "טבע הורידה את התחזיות אבל אנחנו לא חושבים שהאתגרים צפויים להיעלם בזמן הקרוב", כותבים האנליסטים של קרדיט סוויס, "לחצי המחירים והתחרות הגוברת בתעשייה הגנרית בארה"ב יימשכו; חוסר הניהול הברור הסאגה במינוי המנכ"ל עדיין עומדת בעינה והאיום על הקופקסון מצד השקות גנריות עדיין קיים. לטבע אין כיום הובלה, אין מנכ"ל , אין מנהיג, ואין אסטרטגיה". האנליסטים סבורים כי בתרחיש הפסימי מניית החברה שווה 10 דולר ובתרחיש האופטימי 28 דולר.

אוגוסט 2017: בעקבות הדוחות החלשים – מודיס' הורידה את דירוג האשראי של טבע מ-Baa2 ל-Baa3 – זו לא הורדת דירוג משמעותית, אבל באקלים שנוצר סביב החברה, ועל רקע הסנטימנט השלילי, זה יוכל להכביד בגלגול חובות. במודיס' מסבירים כי עדיין האופק הוא שלילי. המשמעות המיידית על טבע היא התייקרות של מקורות האשראי, אם כי בדירוג כזה, עדיין נראה שהיא תעמוד בהחזר החובות שלה (בעיקר כתוצאה מרכישת הפעילות הגנרית של אלרג'ן).

אלרג'ן בעלת המניות הגדולה בטבע (קיבלה מניות בעקבות מכירת הפעילות הגנרית לטבע) היתה מחוייבת להחזיק במניות האלו במשך שנה (תקופת החסימה), אך החל מתחילת אוגוסט 2017 היא יכולה למכור אותן. בד בבד פרסמה טבע את הדוחות הגרועים והמניה התמוטטה, אך נראה שבשוק מבינים שיש משקולת גדולה שתעיב על המנייה – באם המנייה תעלה, אלרג'ן עשויה  למכור את מניותיה או חלק ממניותיה, ומדובר על אחזקה של כמעט 10%. מעבר לכך, אלרג'ן בתור בעלת המניות העיקרית יכולה להוביל למהלכים נועזים לטוב ולרע , וקיימת אפשרות שהיא עשויה לנסות להשביח את החברה דרך מכירתה לגוף גדול, אם כי, בנקודת הזמן הזו שבו החברה נמצאת בקריסה, לא ברור איזה גוף ייסתכן בלרכוש אותה.

אוגוסט 2017: מניית טבע נופלת ב-15% בבורסה המקומית בעקבות פרסום תוצאות לרבעון השני. התוצאות לא עמדו ביעדי האנליסטים – הרווח למניה הסתכם ב-1.02 דולר למניה במקום 1.06 דולר למניה. מעבר לכך, החברה מחקה מוניטין בהיקף של 6 מיליארד דולר, והפחיתה את תחזית הרווח בכ-15%. 

יולי 2017 – התפתחות חשובה – ככל הנראה יתמנה מנכ"ל קרוב לטבע. אבל…

לפי דיווחים בתקשורת טבע תמנה את פסקל סוריו כמנכ"ל החדש. סוריו המנהל כעת את חברת הפארמה אסטרה-זנקה  (חברת תרופות אתית שנסחרת בכ-90 מיליארד דולר) בן 58  ווטרינר בהשכלתו,  שימש בעבר במספר תפקידים בחברות פארמה בולטות, בהן אוונטיס (שם היה סמנכ"ל תפעול של הפעילות האמריקאית של החברה, שהפכה מאוחר יותר לסאנופי-אוונטיס) ורוש (שם שימש כמנכ"ל חברת הבת ג'ננטק ומאוחר יותר כסמנכ"ל תפעול של החברה-האם. בחמש השנים האחרונות הוא המנכ"ל של אסטרה-זנקה.

בעקבות הדיווחים מזנקת מניית טבע ב-6%. אבל יום אחרי  יש שמועות בשוק שלא היה ולא נברא – מנכ"ל אסטרה זנקה לא יזוז מכיסאו ולא יעזוב לטבע למרות ההצעה הנדיבה. בתגובה ירדה מניית טבע ב-4%. 

 4 באפריל 2017 – בשורה טובה לטבע (סוף סוף)  – רשות המזון והתרופות (FDA) אישרה את ה-AUSTEDO, טבליות לטיפול בכוריאה (מחולית) הקשורה במחלת הנטינגטון. מדובר באחת התרופות המבטיחות בתיק תרופות המקור של טבע. מדובר במוצר השני בלבד שאושר למחלת הנטינגטון.  הנטינגטון היא מחלה ניוונית נדירה וקטלנית, המשפיעה על יותר מ-35 אלף איש בארה"ב. כוריאה – תנועות פיתוליות, אקראיות, פתאומיות ובלתי רצוניות – היא אחת הסממנים הפיזיים הבולטים של המחלה וקיימת בקרב כ-90% מהמטופלים. "כוריאה היא סימפטום מרכזי בקרב רבים החיים עם מחלת הנטינגטון. היא משפיעה על התפקודיות והפעילויות היומיומיות של מטופלים שהיו להם אפשרויות טיפול מוגבלות" אמר ד"ר מייקל היידן, נשיא מחקר ופיתוח גלובלי והמדען הראשי של טבע, "בהתבסס על התוצאות אשר הוצגו בתכנית הפיתוח הקליני אשר תמכה בקבלת האישור ועל מחויבותנו הנמשכת למטופלים, אנו ממוצבים באופן ייחודי לקדם אפשרות טיפול זו".

מרץ 2017 – ד"ר מייקל היידן, מנהל החטיבה האינווטיבית בטבע בראיון לגלובס – "ארבעת החודשים הקרובים יהיו הכי מעניינים בהיסטוריה של טבע כחברה אינובטיבית – יותר מכל 100 ומעלה שנות ההיסטוריה שלה". היידן מתכוון לכמה תוצאות של ניסויים לרבות של הפרעות תנועה במחלת הנטינגטון. האם התרופות האלו יכולו להוציא את טבע מהבוץ?  השאלה הראשונה האם יאושרו (לא הכל יאושר, לא הכל יעבור לשלב הבא), ומעבר לכך השאלה השנייה היא מה הפוטנציאל של התרופות האלו?

  • מרץ 2017 – חברת הדירוג S&P הודיעה  כי לא תשנה (בינתיים) את דירוג החוב של טבע, אבל היא שומרת על תחזית שלילית. הממשעות היא שהיא עשויה להוריד את הדירוג במהלך השנה הקרובה. דירוג החברה כיום – BBB.
  • מרץ 2017 – מניית טבע חוזרת לרדת – אחרי שחזרה על התחזית ל-2017 (והרגיעה את המשקיעים) מניית טבע אמנם עלתה, אבל החל מסוף פברואר, מניית החברה נמצאת במגמה שלילית – המשמעות, זו לא התחזית ל-2017, זה עניינים הרבה יותר עמוקים שגורמים למניית החברה לרדת. זו הגנריקה שנמצאת בחולשה ובירידת מחירים בעיקר בארה"ב, זה הקופקסון שהולך לאבד את הבלעדיות (כתרופה אתית) ובהתאמה הרווחים ממנו ירדו בצורה חדה (וזה קריטי לטבע), וזה בעיקר הרכישה הלא הגיונית של חטיבת הגנריקה של אלרגן שהעמיסה על טבע חובות פיננסים בסך של כ-40 מיליאר דולר – זו רכישה במחיר מופקע ומופרז, זו רכישה שהפכה את טבע לחברה ממונפת (מאוד), זו רכישה שטבע עוד תשלם עליה ביוקר.
  • פברואר 2017 –  האנליסט של ג'יפי מורגן הותיר את ההמלצה למניית טבע על 'ניטרלי' וחתך את מחיר היעד מ-40 דולר ל-37 דולר.

  • עסקת הרכישה במקסיקו התבררה כפלופ אחד גדול – רימסה נרכשה בתמורה ל-2.3 מיליארד דולר, ובטע טוענים שהיתה שם רמאות גדולה
  • טבע השלימה את רכישת אלרגן (ספטמבר 2016)

טבע צפויה להשלים את המיזוג הגדול עם אלרגן (חטיבת הגנריקה של אלרגן), וקיימת ביקורת גדולה על המחיר רכישה – 35מיליארד דולר (בעסקת מניות ומזומן – המחיר ירד מ-40.5 מיליארד דולר, כתוצאה מהתאמות בגין הון חוזר, מיסים, ומכירה של מוצרים על רקע הוראה של רשות ההגבלים בארה"ב שהתנתה את הרכישה במכירת פעילויות ומוצרים).

 העסקה הזו תהפוך את טבע לחברה ממונפת (תוספת של 20 מיליארד לחובות), ותגדיל את הסיכון בהשקעה בה. מנגד, בטבע מתעקשים שהמיזוג יתרום מהר מאוד לשורה התחתונה, וזה בזכות סינרגיות הן ברמת ההוצאות  (רה ארגון, סגירת מפעלים, התייעלות) והן בהכנסות (מגוון מוצרים רחב יותר)

מניתוח של אתר הון מתברר שהחטיבה הגנרית של אלרגן מכרה ברבעון הראשון של 2016 רק ב-1.3 מיליארד דולר, לעומת 1.7 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. זאת ועוד – הרווחיות הגולמית נשחקה מ-55% ל-45%.  ומכאן, שאחרי שטבע תאלץ למכור חלק מהמוצרים (בהוראה של הרשות להגבלים עסקיים בארה"ב), הרי שהחטיבה שהיא עומדת לרכוש, מוכרת בקצב של 4 מיליארד דולר אולי 5 מיליארד דולר – על זה לשמל 35 מיליארד דולר ? נראה מנופח, וגם אם יש הצדקה כלכית, היא רק בזכות הסינרגיות והריבית הנמוכה – הרחבה   

– 13/7/2016 : טבע מעלה תחזיות לרבעון השני של 2016; מדווחת על דחייה בעסקת אלרגן ; ומגייסת 20 מיליארד דולר באגרות חוב בבורסה האמריקאית (כן, יום פורה באירועים…) –

להרחבה בגלובס

– 17/6/2016 – גולדמן זאקס מוריד המלצה על מניית טבע. האנליסטים סבורים שהתחזית שהנהלת טבע סיפקה, אופטימית מדי ולא לקוחת בחשבון תחרות לקופקסון (40 מ"ג).  ההמלצה החדשה – נייטרלי, להבדיל מתשואת שוק, ומחיר היעד ירד ל-60 דולר .


חדשות על מניית טבע

הודעות בורסה

מדריך השקעה במניות


טבע – הנפילה