מיסים    

רווח על הביטקוין ימוסה כמו מניה בבורסה

משה אשר, מנהל רשות המיסים, אמר בכנס של לשכת רואי החשבון:"הוצאנו טיוטת חוזר ואמרנו שהביטקוין זה נכס רווח הון, כמו נייר בבורסה,  נייר ערך לכל דבר ועניין . ומשום שזה נכס המשמעות היא כשמממשים זה חייב במס רווח הון וכשמפסידים חלילה, ניתן לקזז את ההפסד. כרגע אנו מודעים לכך שמדובר בדיווחים מסובכים,  צריך לשלם מקדמה ולדווח תוך 30 יום  וכו' , אבל אנו  הולכים לתקן חקיקה לפיו הדיווח יהיה במסגרת הדיווח השנתי גם בתחום המע"מ מי שלא עוסק בזה לא יהיה חייב במע"מ בדומה למע"מ  , את שני אלה נסדיר בחקיקה כך שמי שמדווח אמת ידווח בצורה חלקה.


ביטקוין – האם זו בועה? 

ביטקוין זירות מסחר 

ביטקוין – מה הלאה? 


כשקונים עם הביטקוין  מוצר או שירות יש אירוע מס,  אם נפרדת מהנכס ועשית  בראטר -רואים בכמה קנית  ובכמה מכרת ויש רווח מס.  עדיין יש שאלה איזה עלות אני מייחס לו כי קניית הביטקויין יכולה להתקיים במספר שלבים והעסק עלה, – האם אפשר לצבוע? גם בהנפקה של הטוקנים, יש צוות שעובד על נהלים ובקרוב נצא עם נייר עמדה איך לפרש מבחינה עסקית.

מתבגשת חקיקה , צריך לסנכרן בית שתי ההצעות בבתי המחוקקים. בהנחה שזה קורה, זו רעידת אדמה כלכלית בסחר הבינלאומי. ישראל מושפעת כמו כולם, אבל יש פה גושי סחר ענקיים- אירופה, ארה"ב, סין ושם מתחיל להיות גל ענק של נדידת מפעלים ונדידת כספים אדירה לכיוון ארה"ב, אם החקיקה תעבור כמו שהיא.

לגבי  רפורמת המיסוי של טראמפ אמר אשר :" אנחנו עוקבים בדריכות אחרי החקיקה. זה לא רק להוריד את מס החברות מ-35% ל-20%

כרגע 5 שרי אוצר מהמדינות המובילות באירופה הגישו מכתב לשר האוצר האמריקאי שהם מודאגים מאד ממה שהולך. חלק נוגדים הסכמי סחר שארה"ב חתומה עליהם, חלק סותרים את עקרונות ה-BEPS ויש דאגה לעתיד הסחר בין הגושים.  דווקא שיעור המס פחות מטריד, כי בעיקר מתייחס לסחר המקומי, ישראל נמצאת בסביבת מס של 23% . מי שקונה ומוכר בישראל זה לא רלוונטי עבורו, ומי שמייצא לחו"ל, ונמצא בחוק לעידוד השקעות הון, ממילא עם שיעורי מס נמוכים יותר, שיעור המס הגבוה ביותר הוא 16% ומגיע עד 5% לפי המסלולים  השונים.

איפה הבעיה?

הם עוברים לשיטת מיסוי דיבידנד טריטוריאלית, זה אומר שכל ניכויי מס במקור, זה כסף שנזרק לפח מבחינת האמריקאים  זה מייקר את עלות המס.

הם קבעו שכשגורם אמריקאי משלם הוצאה לגורם קשור, יש מס קנס על שירותי פיתוח וכו'. יש הבחנה בנוסחים השונים.

יש מהלך חד פעמי שאומר שאת כל העודפים שחברות אמריקאיות צברו מעבר לים צריך למסות באופן מיידי ב-14%, על המזומן (7% על הנכסים המוחשיים) זה מס נמוך אך חובה, ולא כמו שאנחנו הצענו בחברות הארנק, תמיד שיש קיצוניות שרצה לצד אחד, יש לה תגובה בקצה השני. היה מס מאד גבוה בארה"ב, הרבה עסקים התפתחו מעבר לים. ארה"ב לא השכילה במשך השנים להפחית את המס באופן הדרגתי, והשינוי הזה הולך לשנות את הסחר הבינלאומי.

בנקודת המוצא אנחנו במקום טוב ביחס לשאר המדינות. האם נצטרך לעשות התאמות?  היו ישיבות באוצר. אנחנו שוקלים חלופות. אם היא תתקדם כמו שהיא. נגיב בדרך זו או אחרת. בסך הכל החקיקה שלנו בדגש על חוק עידוד תחרותית"

עוד אמר אשר – "מדובר באירוע כואב מצער  למרות שהמשק בתעסוקה מלאה והפרמטרים מצוינים אך בתשובה לשאלה לגבי שינויים בחוק עידוד השקעות הון- אמר כי זוהי סוגייה בעייתית. מפעל  שנסגר בקריית שמונה, כאשר אין בפריפריה הרחוקה מקורות תעסוקה חליפיים זמינים זה מאוד בעייתי. האמת- זה לא מגיע למדינה, הם (טבע) הפסידו בעסקה כושלת במקום אחר  בעולם, וגם בישראל משלמים את המחיר. זה קודם כואב לעובדים שחלקם משתכרים שכר מינימום, ועל זה  יש להוסיף את המשק המשני שסובב את החברה שגם נפגע. בהתייחס  לאפשרות לשנות את החוק  לעידוד השקעות הון אמר אשר:", היום כשרוצים לקבל יציבות בהטבות או מענקים אז צריך לבוא עם תוכנית עסקית בין היתר תעסוקה. בחוק עידוד השקעות הון הרגיל אין התחייבות כזו. נתנו שיעורי מס נמוכים כדי להתחרות בעולם. וזו הסיבה שנתנו שיעור מס נמוך. אם קבלת מענקים אתה מחויב ואם לא אתה מחויב להחזיר את המענקים. טבע הייתה בצד ההכנסות, פשוט היא הייתה גדולה, אז יש לה יותר רווחים ולכן הטבות גדולות יותר

בעבר כשהיו מסלולים של פטור- שם "הספיגה" של הכסף השוטפת הייתה קטנה יותר מאשר בשנים האחרונות, וטבע ספציפית במסגרת הרווחים  הכלואים שילמה  2 מיליארד שקלים- יכול להיות  שהיום לא היה מהיכן לחלץ את הכספים האלה, האם כתוצאה מכך להוסיף תנאים לחוק ? זה מאוד בעייתי, טבע היא כבר מזמן בינ"ל למרות שהבסיס שלה הוא  ישראלי  אבל היא יכולה לפעול בכל העולם.  אך אין ספק שנדרשת כאן מחשבה וכאן גם משרד האוצר וגם משרד הכלכלה פועלים הבוקר כדי לסייע לעובדים".

נשיא לשכת רואי החשבון יזהר קנה התייחס למשבר בטבע ואמר :" המקרה של טבע הוא פיגוע המוני בעובדים ,בכספי הציבור,  בבורסה,  ובכלכלה הישראלית -שנולד מכשל  ניהולי ברור. צער עצום על העובדים, פגיעה אנושה להרבה משפחות אבל יש גם גלי הדף. הפגיעה בהכנסה יכולה להגיע עד למכפיל של 3 או 4 , חברות הליסינג יפטרו עובדים,  חברות הקייטרינג, וכל קבלני המשנה- יכול להגיע עד 10,000 עובדים. אי אפשר להתעלם מכך שטבע זכתה לתמיכה המדינה , בדיונים עם שר האוצר סביב עודפי הגבייה למדנו שיש או כסף או הפחתת הכנסות או הגדלת הוצאות ואין ספק שטבע זכתה גם מזה וגם מזה בסכומים מוד גבוהים. היום בדיעבד חייבים לשנות את המחשבה והחקיקה בגלל העובדים. לא יכול להיות שחברה תקבל מיליונים מהמדינה כאשר הדבר החשוב הוא התעסוקה ולחברה אין מחויבות לכך".

 רו"ח עו"ד ג'ק בלנגה, יו"ר ועדת המיסים בלשכת רואי החשבון התייחס לסוגיה ואמר כי תגובת משרד האוצר והכלכלה צריכה להיות חריפה יותר  ועליהם לשקול  לבטל את ההטבות המפליגות שניתנות לחברות הבינלאומיות הפועלות בישראל . זו  אמנם חוכמה שבדיעבד, אבל החכמה היא  להיעזר בה קדימה – בחקיקה צריך לשלב גם את הנושא של התעסוקה. המדינה לא אשמה במה שקרה אך היא נדרשת לטפל בתוצאה".