הרהורי בורסה    

מה משפיע על ההון העצמי? המקרה של קופיקס

כמה הרוויחה קופיקס ברבעון? האם המכירה של סופר קופיקס הסבה לה רווח? ואיזה סעיפים נרשמים בדוח על השינויים בהון העצמי?

ההון העצמי של רשת קופיקס בסוף השנה שעברה היה 3 מיליון שקל, ואחרי הרווח המדווח ברבעון הראשון (הרווח המיוחס לבעלים) בסך של כ-1.2 מיליון שקל, ההון העצמי (המיוחס לבעלי המניות) קפץ ל-15.6 מיליון שקל – וזו לא טעות, יש פשוט סיבות נוספות לשינוי בהון העצמי.

במהלך הרבעון הראשון קופיקס הקצתה מניות בחברה הבת – סופר קופיקס, המרכזת את פעילות  המרכולים (בהמשך לרשת הקפה שבה נמכרים מוצרים ב-5 שקל ליחידה, תורגם הרעיון לרשת מרכולים שבה נמכר כל מוצר גם ב-5 שקלים). קבוצת גרין לנטרן הכוללת את ריצ'י הנטר, יוסף עליאש ודניאל בן-רעי, השקיעה בסופר קופיקס 20 מיליון שקל בתמורה ל-50% מהמניות (מניות חדשות), כאשר בהתקיים תנאים מסוימים (שקשורים למימוש תיאורטי של המניות במחיר מסוים) תשלם הקבוצה תמורה נוספת (תמורה מותנית) של 20 מיליון שקל.

בנוסף הקבוצה הזרימה 15 מיליון שקל כהלוואת בעלים ובהתקיים תנאים מסוימים היא תזרים הלוואת בעלים נוספת של 15 מיליון שקל. העסקה הזו לא התבטאה בתזוזת מזומנים לקופיקס, אלא העברת מזומנים לחברה הבת – סופר קופיקס. למעשה, כאשר מכניסים שותף יש שתי דרכים מרכזיות לעשות זאת – למכור 50% מהעסק ואז המוכר מקבל את התמורה לכיסו ויש לו רווח ברור (גם מבחינה מיסויית) או להקצות מניות חדשות, בחברה הבת, ואז הכסף מועבר לחברה הבת עצמה מבלי שהוא בא לידי ביטוי בחשבון הבנק של החברה למעלה.  גם במקרה הזה בהינתן שערך האחזקה בבת אחרי ההנפקה עולה על הערך לפני ההנפקה, הרי שקיים בחברה האם רווח (כתוצאה מההנפקה). למעשה, ההבדל העקרוני בין הגישות הוא בסכום ההשקעה ובשווי ההקצאה, והנה המחשה – נניח שחברה מסוימת רוצה לרכוש 50% מחברה אחרת נקייה מזומנים וחובות ומציעים לה את האפשרויות הבאות – רכישה מבעלת השליטה 50% מהמניות תמורת 10 מיליון שקל או הזרמה של 20 מיליון שקל לחברה למטה תמורת 50%. במצב הראשון רגע אחרי העסקה לרוכשת תהיה אחזקה של 50% בחברה ללא מזומן, ובמקרה השני יהיה לה 50% מהחברה שבקופתה 20 מיליון שקל, כלומר 10 מיליון שקל מעין שייך לה (50%) , כך שבפועל מדובר בעצם על עסקה בשווי זהה (שווי פעילות זהה). בשתי האפשרויות משלמים 10 מיליון שקל על 50% מהפעילות, ובאפשרות השנייה משלמים 10 מיליון שקל נוספים על 50% מהמזומנים בקופה (שמסתכמים ב-20 מיליון שקל).

בקופיקס העסקה היתה ישירות מול סופר קופיקס כנראה מהטעם הפשוט שמי שצריכה את הכסף היא רשת המרכולים עצמה ( שמתכוונת להתרחב ולפתוח סניפים חדשים). וגם אם הכסף נכנס לחברה למטה, יכול כאמור להיווצר רווח, ואכן קופיקס מדווחת בביאורים לדוחות הרבעון הראשון על רווח – "לאחר ההקצאה. עם השלמת המהלך מחזיקה הקבוצה ב-50% מהזכויות בסופר קופיקס, תוך שימור השליטה, ועל כן הקבוצה המשיכה לאחד את התוצאות, הנכסים וההתחייבויות של סופר קופיקס. בדוחותיה הכספיים המאוחדים, לא הוכר רווח או הפסד בגין השלמת העסקה והשפעת הירידה בשיעור ההחזקה, בסך של 11.4 מיליון שקל  נזקפה להון כעסקה עם זכויות שאינן מקנות שליטה…"  במילים אחרות, מדובר ברווח שנובע מרידה בשיעור אחזקה, אבל הרווח הזה, על פי התקינה החשבונאית, אינו מדווח  כרווח שנזקף לדוח רווח והפסד, שכן מבחינה מאוחדת הרי שהחברה האם עדיין שולטת ועדיין אחראית (לכאורה) למצבה של הבת. החשבונאות מתייחסת לעסקה הזו כעסקה במישור ההוני (ובדיוק כפי שהנפקה באם לא תייצר לה רווח כך גם הנפקה בבת לא אמור לייצר רווח בדוח רווח והפסד) ולא כעסקה במישור התוצאתי.

ועדיין הרווח הזה לא יכול להיעלם בדוחות, הוא אמיתי, ולכן (למרות שהוא מדלג על הדוח רווח הפסד) הוא מוצג במסגרת ההון העצמי. ההון העצמי של קופיקס גדל ברבעון האחרון בסכום הזה – 11.4 מיליון שקל, וזה מסביר את הגידול המשמעותי בהון – מהון של כ-3 מיליון שקל ל-15.6 מיליון שקל – הרווח בתקופה הסתכם ב-1.2 מיליון שקל ובתוספת של הגידול בהון כתוצאה מהעסקה – 11.4 מיליון, מקבלים הון בסוף הרבעון הראשון של 15.6 מיליון שקל.

  הסכום הזה מוצג גם בדוח על השינויים בהון העצמי – דוח שמפרט בעצם את כל הסעיפים שמעלים ומורידים את ההון העצמי של פירמה; ומה בעצם יכול לשנות את ההון? בראש וראשונה, כאמור התוצאות העסקיות  – רווח מעלה את ההון העצמי, הפסד מוריד את ההון העצמי; גם פעולות מול המיעוט כפי שהיה כאן, משפיעות על ההון העצמי ונרשמות בדוח על השינויים בהון העצמי. מעבר לכך, דיבידנדים כמובן משפיעים על ההון העצמי (מורידים את ההון בגובה החלוקה), והנפקות (גיוסי הון) מגדילים את ההון העצמי.

וישנן גם סעיפים מסוימים שהחשבונאות לא תופסת כרווח או הפסד שוטף שמוצג בדוח מרווח והפסד, והם משפיעים על ההון העצמי. הסעיפים הבולטים בקטגוריה הזו –  רווחים/ הפסדים מניירות ערך זמינים למכירה, והפרשי תרגום של חברות מוחזקות בחו"ל. הסעיפים האלו נרשמים במסגרת דוח על הרווח הכולל, ואינן מוצגים ומשפיעים על דוח הרווח והפסד, אך הם מוצגים בדוח על השינויים בהון העצמי והם כמובן משפיעים על ההון של החברה – משמע, אפשר לעקוף את דוח הרווח והפסד, אי אפשר לעשות את המעקף הזה על ההון – ההון פשוט מוצק ומוחלט מדי מכדי שיהיה ניתן לתמרן בו.

ולמה בעצם הסעיפים האלו עוקפים את הדוח רווח והפסד?  הטענה היא שהסעיפים האלו לא בשליטת ההנהלה, הם אינן משפיעים על יכולתה התפעולית, הן נושאים אופי חד פעמי, והתייחסות אליהן בדוח רווח והפסד תגרום לעיוות בדוחות. אבל את זה אפשר לומר על סעיפים רבים בדוח רווח והפסד, כך שההחרגה שלהם לא ממש מוצדקת. ההיפך – היא רק מטעה חלק משמעותי מקוראי הדוחות.

מאמרים קשורים:

הרווח האמיתי של קופיקס

קופיקס – האם הזכייינים מרוויחים? לא בטוח