חדשות    

תחזית – מדד תשומות הבנייה ביוני עד אוגוסט יעלה ב-0.2%

קרדיט: shutterstock

מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים צפוי לעלות בחודשים יוני עד אוגוסט ב-0.2% בלבד – כך מעריכים כלכלני הראל. מדובר על תחזית לעלייה מתונה וזה בהמשך לעלייה של 0.5% במדד מתחילת השנה.

בחודש מאי עלה מדד תשומות הבנייה  ב-0.2%. מדד מחירי תשומה במגורים ללא שכר עבודה עלה במאי ב-0.1%.  ב-12 החודשים האחרונים (מאי 2016 לעומת מאי 2015) עלה מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ב‑1.3% בשל העלייה במחירי שכר העבודה ב-3.3%. המדד ללא שכר עבודה ירד ב-0.3% בתקופה זו, בשל ירידת מחירי החומרים ב-0.2%.

מחשבון מדד תשומות הבנייה

למדד תשומות הבנייה המעודכן 

מדד מחירי תשומות הבנייה  למגורים חשוב במיוחד לרוכשי דירות חדשות. הקבלנים מצמידים את החוב של הרוכשים  למדד זה,  וכל פיפס של שינוי מתבטא ברבבות שקלים. לפעמים, כחלק מהמשא ומתן עם הקבלן ניתן לשנות את ההצמדה למדד המחיירם לצרכן, ולפעמים אגב, אין בכלל הצמדה – יחסית נדיר.  בשנים האחרונות מדד תשומות הבנייה עלה משמעותית יותר ממדד המחירים לצרכן ולכן מי שהצליח להעביר את ההצמדה למדד המחיירם לצרכן, הרוויח, אבל אי אפשר לדעת מה יהיה הלאה, ממש  לא בהכרח שמדד המחירים לצרכן עדיף לכם, ייתכן מצב הפוך – שמדד המחירים לצרכן עולה על מדד תשומות הבנייה. לגבי החודשים הקרובים, אז בעוד שהתחזית היא כי מדד תשומות הבנייה ביוני עד אוגוסט יעלה ב-0.2%, הרי שמדד המחיירם לצרכן צפוי להערכת כלכלני הראל לעלות בשיעור ניכר יותר (0.5% רק בחודשיים הקרובים).

במחשבונים הבאים תוכלו לבחון את המדדים בחודשים ובשנים האחרונות:

מחשבון מדד תשומות בנייה –

מחשבון מדד תשומות הבנייה

 ומחשבון מדד המחירים לצרכן –

מחשבון מדד המחירים לצרכן

האם יש הצדקה להצמדה למדד תשומות הבנייה?

לא בטוח כלל שההצמדה הזו נכונה עניינית. אמנם, מדד תשומות הבנייה למגורים הוא המדד הכי קרוב לעלויות הבנייה, אבל גם בו יש עיוותים, ובפועל זה לא הכי נכון להצמיד את התשלומים למדד הזה, הרי הוא מבטא את עלויות הבנייה, וההוצאות של הקבלן לא מורכבות רק מעלות הבנייה אלא גם הקרקע והרווח היזמי. ברגע שמצמידים את כל הסכום, מתקבלת הטייה כלפי מעלה – אנחנו משלמים יותר מאשר ההתייקרות של ההוצאות.

מתי לשלם לקבלן?

שאלה חשובה שאיתה מתמודים רוכשי הדירות היא מתי לשלם לקבלן – האם לחכות עד כמה שניתן או להקדים תשלומים? ובכן, תשלום מהיר ימנע את ההצמדות למדד תשומות בנייה, כלומר יחסוך את ההצמדות, אך מצד שני תשלום מהיר משמעותו בשביל רוב רוכשי הדירות – לקיחת משכנתא בשלב מוקדם וערכה עולה בהתאם לריבית – השאלה הכלכלית היא מה יותר גבוה – מדד תשומות הבנייה או הריבית על המשכנתא?  וגם כאן, אלו הערכות ומה שהיה לא בטוח שיהיה. כאן, תמצאו את ריבית המשכנתא המעודכנת, וכאן, את מדד תשומות הבנייה וכן תחזיות לגבי מדד זה.

מדריכים נוספים:

רכישת דירה מקבלן – כל מה שצריך לדעת

האם מחירי הדירות גבוהים?

משכנתא לזכאים – כדאי?

כמה משכנתא להחזיר כל חודש?

מה עדיף – ריבית קבועה לא צמודה (קל"צ) או קבועה צמודה ?

למדריך מס רכישה

מחשבון מס רכישה