חדשות    

100% מתקנוני הקניות מקפחים את הקונים

מיכאל אטלן, צילום: שאולי לנדנר

בדיקה שערכה הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן העלתה כי 100% מ-50 תקנוני הקנייה שנבדקו הכילו בתוכם תנאים אחידים המקיימים את חזקת הקיפוח  כלפי הצרכנים. על רקע הממצאים אמר שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: "הבדיקה שנערכה ע״י הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן במשרד הכלכלה, היא צעד נוסף שנועד לעקור מהשורש כל תופעה של פגיעה בסחר הוגן וניצול הצרכנים. אנו נפעל למול משרד המשפטים לעשות שינוי מהותי בחוק החוזים האחידים"

הבדיקה נערכה לגבי תקנוני קנייה של אתרי סחר באינטרנט ממגוון תחומים: מוצרי חשמל, תקשורת, תיירות, אופנה ספרים ועוד

מסקנות הבדיקה:

  • 100% מהתקנונים שנבדקו (50) כללו תנאים אחידים החשודים כמקפחים / המהווים חזקת קיפוח כלפי הצרכנים.
  • מספר התנאים המהווים חזקת קיפוח לתקנון נע בין 2 תנאים מקפחים ל 9.
  • התנאים בחזקת הקיפוח (מבין אלה שנקבעו בחוק חוזים אחידים) כללו: סייגים לאחריות, הגבלה על הגישה לערכאות משפטיות והגבלה על זכות הטיעון, הצהרה מטעם הצרכן שמשמשת כנגדו, העברת אחריות לצד ג', התניית מקום השיפוט, הקניית תרופה לספק, ביטול או שינוי תנאים, נטל ההוכחה על הלקוח, הגבלת ושלילת תרופות, שינוי מחיר / תנאים מהותיים.

ההתמקדות בחוזי  מכר  אלקטרוני נעשתה מכמה סיבות: גידול במכר האלקטרוני במשק, ריבוי עסקאות פשוטות מחייבות חוזה, צרכנים אינם קוראים את החוזה, חוזים חינמיים, התעניינות בינ"ל בחוזי המכר האלקטרוני.

מחקרים וניסויים שנערכו בעולם העלו כי כ—99.9% מהצרכנים אינם קוראים את החוזה האחיד ברשת, ובין אלו אשר פותחים את החוזה, לפחות מחצית מקדישים פחות מדקה לקריאתו.

מצב קיים בטיפול בחוזה אחיד מקפח:

  • חוק החוזים האחידים – מונה 13 חזקות קיפוח, אינו אוסר על הכללת תנאי המהווה חזקת קיפוח, בית הדין לחוזים אחידים רשאי לבטל או לשנות תנאי מקפח בחוזה אחיד, רשאים לפנות לבית הדין: משרד המשפטים, הרשות להגנת הצרכן וארגוני הצרכנים.
  • מגבלות ההרתעה וההשפעה – סיכוי נמוך מאד להגיע לבית הדין (בערך תיק אחד בשנה), העדר סנקציה משמעותית: הסנקציה המרבית- ביטול תניות מקפחות, אין פגיעה בפועל במוניטין, קביעות בית הדין תקפות רק לגבי אותו חוזה ספציפי.
  • יש להבהיר כי, אין איסור בחוק לכלול תנאי מקפח או תנאי שמוחזק כמקפח בחוזה האחיד. תנאי מקפח או תנאי שמוחזק כמקפח יהיה תקף, כל עוד לא בוטל או שונה ע"י ביה"ד או ביהמ"ש.

חסרונות החוזה האחיד:

החוזה האחיד מעצים את פער הכוחות שבין עוסק לצרכן, בהיותו מעצים את פערי הכוחות ופערי המידע. החוזה מנוסח בידי צד אחד, משמש להתקשרות עם צרכנים רבים, נכרת  ללא מו"מ – בסיטואציה של take it or leave it, ולעיתים קרובות – מדובר חוזים ארוכים ומורכבים לקריאה והבנה.

עו"ד מיכאל אטלן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, מציין כי: "זוהי בדיקה חשובה שמראה בבירור כי החוזה האחיד בתחום הצרכנות זקוק לטיפול מקיף: לא יעלה על הדעת כי כל החברות שנבדקו נמצאו כמי שמכניסות תנאים אחידים מקפחים לתקנוני הקנייה באתר האינטרנט שלהם. חוק חוזים אחידים אינו יעיל ומותיר את הצרכנים ללא הגנה של ממש. הרשות צריכה לקבל בחוק כלים להגן על הצרכן הישראלי גם בתחום החוזים האחידים".