מדריכי השקעות    

IPO  – הנפקה ראשונה לציבור; האם כדאי להשקיע במניות כאלו?

מעודכן ל-08/2021

IPO  – הנפקה ראשונה לציבור; האם כדאי להשקיע במניות כאלו?

IPO  – Initial public offering הוא סיום של תהליך שבמסגרתו מציעה החברה את מניותיה לציבור המשקיעים (בעיקר גופים מוסדיים) והופכת לחברה ציבורית.  מדובר על הנפקה ראשונה, כאשר בהמשך ייתכנו כמובן הנפקות נוספות.

מה זאת הנפקה?

בהנפקה החברה מציעה חלק ממניותיה תמורת סכום כסף. משמע הכל עניין של שווי – אם בעלים של חברה מוכן להנפיק 25% ממניות החברה תמורת 50 מיליון שקל, אזי הוא מגייס כסף לפי שווי של 200 מיליון שקל (50 מיליון שקל חלקי 25%). מדובר בשווי אחרי הכסף – אחרי הזרמת הכסף.

אם לדוגמה, הבעלים של החברה סבורים שהחברה שווה 300 מיליון שקל, אזי הם ככל הנראה לא יסכימו לגייס לפי שווי של 200 וידחו את ההנפקה.

בתהליך ההנפקה מעורב חתם שמוביל את החברה, מעריך את שוויה, ומכיר אותה לציבור המשקיעים – גופים מוסדיים, ציבור המשקיעים.  במקביל מכינה החברה תשקיף שבו מפרטת את את כל המידע החשוב עליה – מוצרים, תחרות, ספקים, לקוחות, תלות באנשי מפתח, כושר ייצור, פעילות מו"פ, אזורים גאוגרפיים, צבר הזמנות ועוד ועוד.

לאחר שהחברה הנפיקה מניותיה היא נסחרת בבורסה ומחירה נקבע על פי הביקוש וההיצע.

תהליך ההנפקה בבורסה הישראלית דומה לתהליך בבורסה האמריקאית, אבל לא זהה. בארץ יש שלב הנפקה לגופים מוסדיים ואחריו לציבור. בארה"ב , הציבור כמעט ולא מצליח לרכוש מניות בהנפקה, אלא רק לאחר מכן.

למה מגייסים כסף?

חברות מגייסות כסף   מכמה סיבות – כדי להשתמש בכסף לצורך צמיחה, אבל מסתבר שבמקרים רבים מדובר בכלי חשוב מול העובדים – ברגע שהמניות מונפקות, יש לעובדים ביטחון שמדובר בחברה משמעותית, והכי חשוב מבחינתם – הם יכולים להיות מתוגמלים בהתאם באופציות למימוש למניות. בחברות רבות, בעיקר חברות הייטק, נהוג לשתף את העובדים באופציות שבמידה והחברה מצליחה ובהתאמה מחיר מנייתה עולה, עשויים להיות שווים הרבה כסף.

השיתוף הזה בין החברה לעובדים, יותר מוטיבציה גדולה מאוד להנעת עובדים, וכשלעצמו מוסיף ותורם לביצועים בחברה.

סיבה נוספת וחשובה היא להפוך את מניות החברה למטבע שניתן להשתמש בו. ברגע שמניות החברה נסחרות אז יש תג מחיר בכל רגע נתון וניתן להשתמש בזה לצורך רכישת חברות ופעילויות.

כמו כן, רבות מההנפקות נעשות כדי לסדר את הירושה לילדים. מניות סחירות ניתן לחלק, בעוד שנכסים לא סחירים שהשווי שלהם לא ברור קשה לחלק. נניח שלבעל השליטה יש 100% מחברה ונדל"ן ומזומנים. הוא רוצה לחלק את הנכסים בצורה שווה (נניח בין שני יורשים), אך הוא מעוניין שכל אחד מהיורשים יתעסק במשהו אחר – אחד בחברה ואחד בנדל"ן. אז הכי נכון מבחינתו להנפיק את החברה בבורסה וכך לקבל תג מחיר עבורה, ובהתאם לשווי נקבע לתת ליורש השני את חלקו (ולאזן בין הסכומים).

האם כדאי להשתתף בהנפקה?

 מסתבר שהנפקות בוול-סטריט בעיקר של חברות טכנולוגיה נוטות לעלות אחרי שלב  ההנפקה. הבעיה שלא ניתן לרוב לרכוש מניות בהנפקה, ומיד אחרי הן מגייסות בשיעור גבוה, כך שבהתאמה הסיכון גדל. זה קורה כי מראש החתמים והחברה מעוניינים שיהיה ביקוש גדול על כמות יחסית קטנה (קטנה מהביקוש), והם מראש מגדירים מחיר שפוי ולא גבוה מדי (לרוב) כדי שהמשקיעים בהנפקה ירוויחו.

האינטרס של החתמים שאותם משקיעים יחזרו גם להנפקות הבאות אז כמובן שהם מעוניינים ברווחים למשתתפים בהנפקה. לחברה יש מצד אחד אינטרס לגייס כמה שיותר, אבל היא רוצה שהמשקיעים יאהבו את המניות שלה ושהסנטימנט יהיה חיובי וישדר הצלחה – זה יקרה כאשר יהיו רווחים משמעותיים  לרוכשים.

השאלה אם בהנפקות מסוג זה כדאי להשתתף, או נכון יותר לקנות עם פתיחת המסחר? אין תשובה ברורה. כך או כך, לעשות זאת במניה בודדת או בכמה בודדות זה מסוכן כמובן. אם אתם מעוניינים לעשות זאת כשיטה – יש קרן סל – IPO. הקרן משקיעה במניות של חברות שרק הנפיקו, לא רק חברות טכנולוגיה אלא בכלל, ומסתבר שלאורך זמן היא לא ממש מספקת תשואה עודפת. זה לא אומר בהכרח שזה לא יהיה בעתיד, זה אולי אומר שמה שאנחנו רואים ושומעים על ההנפקות המוצלחות והגדולות זה לא הכל – לצד ההצלחות יש גם אכזבות.

הנפקות בארץ – אכזבה!

ולגבי המצב בארץ – בשנת 2017 הייתה התעוררות בשוק המניות אקוויטי (הנפקות של הון להבדיל מהנפקות של חוב), ולא נעין להגיד אבל הרוב הגדול נכשלו בגדול – אירונאווטיקס, טלרד, עדיקה, הולמס פלייס, יעקובי ועוד נפלו בעשרות אחוזים רבים (נכון ליולי 2018). זה לא אומר שהחברות לא  טובות, זה אומר שהתמחור שלהם היה גבוה.

כמו כן, חשוב להדגיש –  בעבר ההנפקות היו כמעט וללא מרכיב של הצעת מכר. כלומר, החברה היתה מנפיקה מניות חדשות וכסף היה זורם לחברה. בשנים האחרונות הנפקות רבות נעשות עם מרכיב גבוה של הצעות מכר, משמע בעלי המניות מוכרים דרך ההנפקה מניות שלהם לציבור – זאת מכירה לכל דבר ועניין ומכירה כזו מרמזת שבעל השליטה חושב שזה מחיר טוב למכור בו. אז יספרו לכם סיפורים – הוא מגוון את השקעותיו, הוא מעוניין למכור כדי לייצר סחירות בנייר ועוד. אבל מכירה זו מכירה – לא מאמין שאם בעל השליטה היה חושב שהמניה הולכת לעלות 100% בשנה הוא היה מוכר.


מרכז ההנפקות של הנאסד"ק – כאן תוכלו למצוא את ההנפקות הצפויות ואת ההנפקות שהיו לרבות התשואה של המניות מאז ההנפקה.

חדשות ועדכונים:

יולי 2018 –  טילריי (Tilray) – חברה קנדית שעוסקת בגידול קנאביס הפכה  לחברת הקנאביס הראשונה שמבצעת הנפקה ראשונה לציבור (IPO) בבורסה המרכזית בארה"ב. החברה גייסה 153 מיליון דולר לפי שווי של 1.43 מיליארד דולר. בתוך יומיים עלה מחירה ב-75% לשווי של 2.5 מיליארד דולר.