חיסכון פנסיוני    

איזון אקטוארי – מה זה ואיך זה קשור לפנסיה שלכם ? (וליתר דיוק – לירידה בפנסיה שלכם)

צילום: shutterstock

הנה שאלה ששלחו אליי לאחרונה –  קיבלתי דוח שנתי מקרן הפנסיה שלי ובדוח הופיע הסעיף הבא – עדכון  בגין הפעלת מנגנון איזון אקטוארי. הסכום שהופיע באותו הסעיף היה שלילי  (מינוס של כ-0.4%) ורציתי להבין מה זה הסעיף הזה? האם הוא מבטא הפסד בקרן הפנסיה? האם זה סעיף חד פעמי?

השאלה הזו עולה כמעט אצל כל חוסך בקרן פנסיה שפותח את הדוח השנתי, במיוחד כשמדובר בהפסד. הסעיף – איזון אקטוארי הוא מתמטית התאמה בין הנכסים וההתחייבויות של קרן הפנסיה – כשזה במינוס זה על חשבון החוסכים כשזה בפלוס (וזה קורה פה ושם) זה שקול לתוספת תשואה לחוסכים. האיזון הזה נועד לסגור את הפער בין התחזית לכיסוי ביטוחי (אובדן כושר עבודה ומקרה מוות) לבין המצב בפועל, ורק לצורך המחשה – נניח שקרן הפנסיה העריכה לקראת שנה מסוימת כמות מסוימת של אובדן כושר עבודה ובפועל היה הרבה יותר מכך.  מכיוון שבקרן קיימת ערבות הדדית – כל החברים ערבים זה לזה, אז אם יש יותר מהצפוי מקרים כאלו, החברים/ עמיתים בקרן הפנסיה מממנים את העלויות האלו (דרך הפחתת התשואה).

וחשוב לשים לב – מדובר בעיקר בכיסוי בגין אובדן כושר עבודה ומקרה מוות. יש גם ערבות הדדית שקשורה לגיל היציאה לפנסיה, תוחלת החיים.. ולמה בכלל יש ערבות הדדית בקרן פנסיה?

כל ישראל ערבים זה לזה

עמיתי קרנות הפנסיה נושאים בעלויות תשלומי התביעות של שאר החברים בקרן – זו השיטה בקרנות הפנסיה להבדיל מהשיטה בביטוחי המנהלים ששם המבוטח חותם על הסכם ישיר ואישי מול חברת הביטוח. בקרן פנסיה מדובר בפול גדול (לרוב) של חוסכים לפנסיה שמוכנים להיות ערבים אחד לשני – אם אחד איבד את כושר העבודה והוא מקבל תשלומים שוטפים, קרן הפנסיה (כלומר כל היתר) נושאים בנטל. מדובר בעצם על ביטוח הדדי, ובניגוד לתביעה בחברת ביטוח שם במקרה של אירוע ביטוחי, כמו לדוגמא גנבת רכב, חברת הביטוח משלמת את התביעות מכיסה, בקרן הפנסיה משלמים עמיתי הקרן את עלות התביעות.

בפועל,  בכל חודש עמיתי הקרן משלמים עלויות ריסק, עלויות כיסוי ביטוחי למקרה של מוות ומקרה של אבדן כושר עבודה. כל עמית משלם בהתאם לגובה הכיסוי שקיים לו, בהתאם לגילו, לשכר המבוטח שיש לו בקרן ובהתאם לצבירה אותה הוא צבר עד כה. תשלומי הריסק נאספים בקופה צדדית ובדיוק כמו במונופול במקרה של תביעה, משלמים את כספי התביעה מהקופה הצדדית.

לשיטה הזו יש יתרון גדול – מכיוון שאת תשלומי התביעות משלמים עמיתי הקרן ולא קרן הפנסיה, עלות הריסק בקרן הפנסיה אינה כוללת מרכיב של רווח. עלויות הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה זולות משמעותית מאשר רכישת כיסויים מקבילים במסגרת תכנית ביטוח מנהלים או במסגרת רכישת כיסוי לאבדן כושר עבודה או מוות.

מתי יוצאים מאיזון?

קרן הפנסיה מנהלת מאזן אקטוארי ובוחנת האם נותרו עודפים בקופה. מנגנון האיזון הוא המנגנון המחזיר את העודפים או הגירעונות שנצברו בקרן בחזרה למבוטחים. המנגנון נועד להבטיח כי עודפים או גירעונות שנוצרו בקרן, עקב סטייה ממספר מקרי הביטוח שנצפו, לא ייצברו לאורך זמן.

עמיתים בקרן הפנסיה מבוטחים למקרה של אובדן כושר עבודה ולמקרה של מוות (חס וחלילה). מידי חודש גובים מהפקדות עמיתי הקרן הפעילים את העלויות עבור הכיסוי הביטוחי. מכיוון והביטוח בקרן הפנסיה נעשה כערבות הדדית בין עמיתי הקרן, בכל חודש נבדק הפער בין סכום דמי הביטוח שנגבו מכלל העמיתים לעומת היוון תשלומי הפנסיה החדשים לנכות ולשארים. פער זה נקרא תשואה דמוגרפית, ואותו צריך להחזיר לעמיתים (אם יש עודף) או לקבל מהעמיתים (אם יש חסר)

הפנסיה שלכם בסכנה תתכוננו!

ולמה בדוחות השנה הסכום שלילי?

השנה, חלק גדול מקרנות הפנסיה נאלצו לקחת סכום נוסף מהעמיתים, כלומר הם פגעו בתשואה השוטפת שלהם. ההסבר מתחיל כבר לפני כשלוש שנים – בחודש יולי 2013 הוזלו בהתאם להנחיות האוצר התעריפים לעלויות הכיסוי הביטוחי למקרה אבדן כושר עבודה בשיעור ממוצע של 60%, המשמעות היא שעמיתי קרן הפנסיה משלמים היום על אותו כיסוי ביטוחי פחות ממה ששילמו בשנת 2013.  והנה המחשה – . מבוטח עם שכר של 8,600 שקלים היה משלם עבור כיסוי ביטוחי מלא של 75% בגיל 25, 53 שקלים ובגיל 60 הוא היה משלם על אותו הכיסוי 310 שקלים. בעקבות הוזלת הכיסויים הביטוחים, המבוטח ישלם כעת על אותו הכיסוי בגיל 25 רק 8.8 שקלים ובגיל 60 הכיסוי הביטוחי יעלה למבוטח 94 שקלים.

שיעור הוזלת התעריפים נקבע על ידי אקטואר האוצר מתוך כוונה להגיע לגרעון / עודף אקטוארי שנע בסביבות ה-0.  הוזלת תעריף הכיסוי לאבדן כושר עבודה הקטינה את העודפים שנותרו בקופות, עודפים שחולקו במשך שנים למבוטחים.

בעקבות הוזלת התעריפים העודף האקטוארי למקרה נכות בקרנות הפנסיה הפך לשלילי – פשוט מכיוון שמפרישים פחות ובהנחה שמקרי אובדן כושר העבודה "מתנהג" נורמלי, אז היכולת לממן את הסכומים האלו מהתשלומים השוטפים (שהופחתו) קטן כמובן. עם זאת, מנגנון האיזון האקטוארי למקרי מוות נותר חיובי.

ואיך זה משפיע עלינו?

הנה נתונים מקרנות הפנסיה לשנת 2015. התמונה לא מזהירה –

במבטחים החדשה נרשם גירעון אקטוארי של 0.51% ; במקפת נרשם גירעון של 0.43%, בהראל / גלעד נרשם גירעון של 0.42%, בכלל פנסיה גירעון אקטוארי של 0.36%, ובהפניקס גירעון אקטוארי של 0.03%. נכון, התשואה של הקרנות בשנים האחרונות, עדיין חיובית, למרות ההפסד בגין איזון אקטוארי, אבל בהינתן דמי הניהול והאיזון האקטוארי וסביבת הריבית הנמוכה שמייצרת תשואות נמוכות באפיקי ההשקעה, הרי שהתשואה הכוללת בקרנות נמוכה ביחס לתשואה המייצגת על פני שנים. וזו בעיה בפני עצמה – הקרנות בונות את תקציבי הפנסיה שלהן והתשלומים על סמך תשואה משמעותית גבוה ממה שקורה בפועל – כ-4%, בעוד שהתשואה בשנים האחרונות מסתכמת ב-2% לערך. המשמעות היא שברגע שהקרנות יאמצו את מספרי האמת, הכספים בצד הנכסים שאמורים לשמש את העמיתים יפחתו, משמע קצבאות הפנסיה בעתיד, צפויות לרדת.

נדב טסלר, בעל רישיון משווק פנסיוני משמש כמנהל המוצר במנורה מבטחים פנסיה וגמל ובעל הבלוג פנסיוני להבין את הפנסיה.