חדשות    

כמה עשו קופות הגמל ב-2019

קופת גמל, איור: אורקה

 "שנת 2019 היתה שנה מאוד מוצלחת למשקיעים בשוקי ההון בארץ ובעולם, שנה בה נרשמו עליות שערים עוצמתיות בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים, שתודלקו ע"י הפחתות ריבית של בנקים מרכזיים ברחבי העולם.

"בנקים מרכזיים בעולם, ובראשם הפד, הפחיתו את הריבית השנה (ביניהם: טורקיה, מקסיקו, רוסיה, הודו, ברזיל ומדינות נוספות), וזאת, ככל שהתרבו הסימנים שהצביעו על אפשרות של האטה בכלכלה העולמית. מדיניות זו שהתאפשרה, בין היתר, על רקע היעדר לחצים אינפלציוניים, תמכה בשווקים הפיננסיים.

"הפד עצמו שהוביל, כאמור, מדיניות זו, ביצע שלוש הפחתות ריבית, מרמה של 2.5% בראשית השנה לרמה של 1.75% כיום. בעקבות הפד, הלכו בנקים מרכזיים אחרים בעולם, וזאת במטרה למנוע לחצים לייסוף המטבעות של מדינותיהן, מה שעלול היה לפגוע בצמיחה הכלכלית באותן מדינות.

"הסיכון הכלכלי והפיננסי המרכזי שליווה את השנה הנוכחית, ואפשר שילווה גם את השנה הקרובה הוא מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הצדדים מחדשים לפרקים את שיחות הסחר ביניהם תוך הימנעות מהטלת מכסים חדשים. אולם, רמת האי-וודאות נותרה גבוהה וכל ציוץ מלווה בתגובה חדה בשווקים הפיננסים. בינתיים, נתוני המאקרו מצביעים על פגיעה בסחר הבינלאומי, שהביאה להאטה בצמיחת התמ"ג העולמי.

"סיכונים נוספים מתייחסים למצב הגיאו־פוליטי בעולם, ובעיקר למתיחות בין ארה"ב לאירן, כולל השפעתה על מחירי הנפט בעולם. ברחבי העולם אזרחים יוצאים להפגנות ומהומות (דרום אמריקה, ספרד, הונג קונג, צרפת ועוד). בבריטניה, לאחר הניצחון הגדול של בוריס ג'ונסון והשמרנים בבחירות, הברקזיט מסתמן כיעד בר בצוע וענני האי וודאות בנושא זה הולכים ונחלשים.

"בישראל : המשק הישראלי צמח בשנת 2019 ב-3.3%, שוק העבודה נמצא בתעסוקה מלאה, האינפלציה נמוכה ויציבה.

בבנק ישראל פחות נלהבים להפחית את הריבית ומנגד הבנק  חזר לרכוש מט"ח.

עם זאת, גורם הסיכון המרכזי הוא החריגה של הגירעון הממשלתי מהיעד. הגרעון ב-12 החודשים האחרונים עד נובמבר הגיע ל-3.7%, והחשש שחריגה זו" עשויה להגיע השנה ליותר מ-4% מהתמ"ג.

"כאמור, להערכתנו, בשנת 2019 נרשמה תשואה משוקללת של כ-12.3% בקופות הגמל. התשואות נבעו בעיקר מעליות השערים שנרשמו בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים: בשוקי המניות בעולם, בשוק המניות בארץ ובשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני בישראל. האפיק היחיד שמיתן את העליות היה המט"ח (הדולר, האירו) בכל הקשור להשקעות בחו"ל".

לחלוקה לחשיפה למניות:

תשואה של כ-22.9% לקופות הגמל המנייתיות. טווח התשואות 30%-18%.     

תשואה של כ-7.1% לקופות הגמל המדדיות. טווח התשואות: 8%-5%.      

תשואה של כ-6.8% לקופות הגמל השקליות. טווח התשואות: 7.5%-5.5%.   

קופת גמל להשקעה – כדאי שיהיה לכם; אבל…איך בוחרים?