פיקדונות    

לא תתקבל החלטת ריבית על מאי ואוקטובר 2013; בגלל החגים

אנחנו רגילים לחכות בכל חודש וחודש לעדכון בריבית בנק ישראל הנקבעת על ידי  הוועדה המוניטרית, אבל מעכשיו זה ישתנה – הוועדה המוניטרית  של בנק ישראל החליטה, מתוקף סמכותה על פי חוק בנק ישראל , שלא לקבל החלטות על שיעור הריבית בסמוך לחגים פסח וסוכות. ולמה ? פשוט מאוד –  בגלל  העובדה שבשבועות הקודמים למועדי החלטות ריבית אלו מתקבלים נתונים בפיגור עקב חג הפסח וחגי תשרי, וכי הנתונים המתקבלים מאופיינים באי סדירות ורמת פעילות נמוכה הנובעת מהחגים.

"בשנת 2013 לא תתקבלנה החלטות  על שיעור הריבית בסוף חודש אפריל ובסוף חודש ספטמבר", מסבירים בבנק ישראל "המשמעות היא שריבית בנק ישראל אשר תיקבע בסוף חודש מרץ 2013 תהיה בתוקף לחודש אפריל 2013 ולחודש מאי 2013, והריבית אשר תיקבע בסוף חודש אוגוסט 2013 תהיה בתוקף לחודש ספטמבר 2013 ולחודש אוקטובר 2013.

 "הפגישות השבועיות של הועדה המוניטרית יימשכו כסדרן גם בחודשים בהם לא תתקבל החלטת ריבית. כמו כן, לועדה המוניטרית נשמרת הסמכות הקבועה בחוק, לשנות את שיעור הריבית גם שלא במועדים שנקבעו מראש, במידה והיא תראה צורך בכך".

זה המקום להזכיר שמועדי החלטות הריבית אינם תורה מסיני. יש אמנם נוהג, יש תאריך צפוי, אבל בנק ישראל כבר הוכיח שהוא יודע להשתמש בכל הריבית מתי וכמה שהוא רוצה וחושב. במילים אחרות, בנק ישראל נוהג לעדכן את הריבית מדי חודש (למעט כאמור, מעכשיו בחודשי החגים), אבל הוא יכול לעשות את זה בתדירויות תכופות יותר ובמועדים / תאריכים שלא הוגדרו ונקבעו מראש. בכך, בנק ישראל בעצם משאיר בידיו את גורם ההפתעה ואת יכולת השליטה – משהו קורה בשווקים, אין בעיה – הבנק לא יחכה עד למועד הרגיל, הוא כבר עכשיו מיידית יוריד את הריבית; וזה יכול להיות ההיפך – גורם כלכלי מסויים שמאותת על הצורך להעלות יבית, יכול ויגרום לוועדה המוניטרית להחליט על עליית הריבית כבר באופן מיידי.