מדריכי השקעות    

ארביטראז' – רווח חסר סיכון; האם זה אפשרי? ואיך זה קשור למניות הדואליות?

מהו ארביטראז'? ארביטראז' הוא מצב שמאפשר רווח ללא סיכון. מדובר באירוע נדיר, אבל יש דווקא מצבים שהוא קורה, ואז שחקנים מתוחכמים עושים הרבה כסף. זה עובד כך – נניח שמניה מסוימת נסחרת בכמה בורסות בעולם, ונניח שבבורסה אחת היא נסחרת ב-119.5 דולר ובמקום אחר ב-119.7 דולר (המחשת פער, לא שער חי). לכאורה זה ארביטראז' של 0.2 דולר – משקיע יכול למכור ב-119.7 ולקנות ב-119.5 דולר. זה אולי ארביטראז' עם רווח נמוך (כ-0.17%), אבל תתפלאו – זה מספיק למשקיעים מתוחכמים. פעילות בשערים האלו בהיקפים גדולים מייצרת רווח אבסולוטי גדול.

משקיעים "רגילים" לא יוכלו להפיק מכאן רווח בגלל העמלות – יש עמלת קנייה, עמלת מכירה, אולי גם עמלת המרת מטבע, עמלת איחוד מניות בין בורסות – זה כבר לא ייצא כלכלי, ובפועל גם מרווחים של 0.3%-0.5%, לא תמיד כלכליים למשקיעים רגילים. אבל משקיעים גדולים ומתוחכמים, לרבות קרנות גידור שמתמחות ברווחי ארביטראז', פשוט משלמים קרוב לאפס עמלות, ובמצב כזה, במיוחד כשמדובר בעסקאות גדולות, הרווח האבסולוטי יכול להיות כאמור גבוה.

ארביטראז' זה רווח כלכלי בלי סיכון שמתקיים בשווקים שונים, לא דווקא בשוקי המניות. זה יכול להיות בסחורות – נפט, זהב ועוד; זה יכול להיות במט"ח – צמדי מט"ח שונים ועוד (כאן תוכלו לקרוא מדריך על מסחר בשוק הפורקס).

ברגע שקיים ארביטראז' דינו להיסגר – אחרי הכל, השווקים מתוחכמים ומתקדמים גם מבחינה טכנולוגית וברגע שבמקום אחד יש רווח, משקיעים יקנו במחיר הזול וימכרו במחיר הגבוה, כך שהשערים יתכנסו והארביטראז' ייסגר.

מניות דואליות

קיימות מניות רבות – כמה עשרות, לרבות מניית טבע, מיילן, פריגו, נייס, שנסחרות גם בבורסה בת"א וגם בבורסה בניו יורק. במניות האלו יש מסחר במקביל (לרוב בין 16:30 ועד הסגירה בת"א – באזור 17:25), ופה ושם יש אפשרויות לארביטראז'.

מעבר לכך, אחרי הסגירה בת"א, המסחר בניו יורק נמשך, עד לסגירה – לרוב בשעה 23:00, כך שבבוקר למחרת, השערים בניו יורק משפיעים על הפתיחה של הבורסה בת"א. זה כבר לא ארביטראז' כי רק בת"א מתנהל מסחר, אבל לרוב המחירים בת"א מתכנסים למחיר בניו יורק שם המחזורים גדולים יותר ושם לרוב נקבע שער המניה בפועל. ת"א לרוב עוקבת אחרי ניו יורק.

המניות האלו שנסחרות בשתי הבורסות נקראות המניות הדואליות וגם מניות הארביטראז'.

הנה טבלה שמרכזת בכל רגע נתון את הארביטראז' של המניות הדואליות בין המחיר בניו יורק למחיר בת"א

ולמה שיהיה בכלל הבדל במחיר?

ולמה בעצם שיהיה הבדל במחיר בין ניו יורק לת"א? פשוט מאוד, המשקיעים סבורים אחרת. תמיד קיים הבדל בין משקיע למשקיע – אחד יסכים וירצה לקנות מניה ב-12 דולר, אחר יחשוב שהיא שווה 11 דולר. בדיוק כפי שיש תנודות שוטפות במחיר המניה בבורסה בת"א כך יש בבורסה בניו יורק, זה יכול להיות שינוי אקראי בגלל שגוף מסוים החליט למכור, או לקנות, בגלל ענייני מאקרו – חולשה בשוק האמריקאי, שינוי בריבית, מצב מדיני ביטחוני בארץ; וזה יכול להיות עניין ספציפי – הודעה מסוימת של החברה או דיווח שקשור לחברה עצמה.

מדריך השקעה במניות

מדריך השקעה באג"ח

 מהן מניות דואליות?

תוכן עניינים; ניתן להקליק על הקישור הרלבנטי

למה פער מחירים אינו תמיד הזדמנות

פער בין שני שערים עשוי להיראות כרווח בטוח, אבל צריך לבדוק אם הוא קיים באותו רגע בדיוק. בורסות פועלות בשעות שונות, וכשאחת סגורה, השער האחרון שלה אינו בהכרח שער שאפשר לבצע בו עסקה. פער שנראה על המסך עלול להיעלם עד שההוראה מבוצעת.

שאלות ותשובות

? מה בדיוק נחשב ארביטראז'?

מצב שמאפשר רווח ללא סיכון, למשל כשאותה מניה נסחרת בשתי בורסות בשני מחירים שונים. קונים במקום הזול ומוכרים במקום היקר באותו זמן.

? למה משקיע פרטי לא יכול להרוויח מפערים קטנים?

העמלות על קנייה, מכירה, המרת מטבע והעברת מניות בין בורסות גבוהות מהפער. לפי המדריך גם מרווח של חצי אחוז לא תמיד כלכלי למשקיע רגיל.

? מי כן מרוויח מארביטראז'?

משקיעים גדולים ומתוחכמים, כולל קרנות גידור שמתמחות בתחום. הם משלמים עמלות קרובות לאפס, ולכן גם פער קטן בהיקף גדול מייצר רווח משמעותי.

? ארביטראז' קיים רק במניות?

לא. המדריך מסביר שהוא יכול להתקיים גם בסחורות כמו נפט וזהב ובמט"ח, בכל מקום שאותו נכס נסחר בכמה שווקים.

? למה ארביטראז' לא נשאר לאורך זמן?

ברגע שיש פער, משקיעים קונים בזול ומוכרים ביוקר, והמחירים מתכנסים. השווקים מתקדמים טכנולוגית ולכן הפער נסגר מהר.

? מתי יש מסחר מקביל במניות דואליות?

מניות של חברות ישראליות שנסחרות גם בניו יורק נסחרות במקביל רק בחלון קצר בסוף יום המסחר בתל אביב. בחלון הזה יכולים לפעמים להיווצר פערים.

בנוסף, יש להביא בחשבון את שער החליפין בין המטבעות, את מרווח הקנייה והמכירה ואת זמן הסליקה. לכל רכיב כזה יש עלות, ולעיתים הוא בולע את כל הפער. זו הסיבה שמי שעוסק בזה בפועל הם גופים עם מערכות מהירות ועלויות ביצוע נמוכות.

למשקיע הפרטי המסקנה המעשית פשוטה: לא לרדוף אחרי פערים זעירים, אלא להתמקד בעלויות הנמוכות שלו עצמו ובפיזור התיק.

דוגמה: נניח שמניה נסחרת ב-50 דולר בשוק אחד ובמקביל 50.10 דולר בשוק אחר, פער של 0.2%. משקיע שמשלם עמלה של 0.1% בכל צד, ועוד 0.1% על המרת מטבע, משלם 0.3% בסך הכול. הפער לא מכסה את העלות, ולכן העסקה מפסידה.

האם משקיע פרטי יכול לנצל פערים כאלה?

בדרך כלל לא, בגלל העמלות ומהירות הביצוע. מה שמשקיע פרטי יכול לעשות הוא לבחור את השוק שבו המחיר נוח יותר כשהוא קונה ממילא.

למה הפערים נסגרים מהר?

כי גופים מתוחכמים פועלים ברגע שהם מזהים פער, והפעולה שלהם מחזירה את המחירים לאיזון.

מה עושים בפועל

  1. לוודא ששני השווקים פתוחים בו זמנית
  2. לחשב את העמלות בשני הצדדים
  3. להוסיף את עלות המרת המטבע
  4. לבדוק את מרווח הקנייה והמכירה
  5. להשוות את סך העלויות לפער

להרחבה באתר: משקיעים בניירות ערך? הנה העמלות בבנקים ובברוקרים הפרטיים