התעריף המובטח לגג ביתי יירד בהדרגה, והחלון הנוכחי נסגר בסוף השנה

רשות החשמל פרסמה טיוטה שמורידה את התעריף המובטח לגגות סולאריים חדשים. מגגות ביתיים עד 15 קילוואט, אלה שכמעט כל בית פרטי נכנס אליהם, תיגזר הפחתה שנתית של 5 אחוז מ־2027 עד 2030. אם שער הדולר יישאר סביב 3.1 שקל, התעריף לגג חדש ב־2027 יהיה כ־43 אגורות לקוט״ש, וב־2030 כ־35.5 אגורות, מול 48 אגורות היום. הטיוטה פתוחה להערות עד 10 בנובמבר. מי שכבר התקין גג ממשיך לקבל את המחיר שננעל לו ל־25 שנה. אין כאן שינוי לחשבון של מי שכבר מייצר.
המספר השני מגיע ממשרד האנרגיה, לא מהטיוטה. בסוף יולי יצא המשרד בקמפיין שמזכיר לבעלי בתים שהתעריפים המיטביים מובטחים רק עד סוף השנה. תוכנית מאה אלף גגות נועדה להוסיף מערכות על מבני מגורים עד 2030. עכשיו הרשות שמה מחיר על מה שקורה אחרי שהחלון נסגר. זו לא אותה הודעה: האחת סוגרת מועד, השנייה סוגרת שקל לקוט״ש. עיתון העסקים המקומי תיאר את מנגנון המט״ח ואת קיצור תקופת הנעילה; המשרד כבר אמר לציבור לא לחכות עם החיבור.
ההפחתה המצטברת עד 2030 היא כ־20 אחוז. מעליה יושב מנגנון מט״ח: מחצית מהשינוי בשער השקל מול הדולר, ביחס לבסיס 3.5 שקל. דולר סביב 3.1 מוסיף כ־6 אחוז קיצוץ. לכן 43 אגורות ב־2027 ו־35.5 ב־2030 הם תרחיש בטיוטה, לא מספר שכבר נכנס ללוח. גם משך הנעילה מתקצר: מ־25 שנה היום ל־20 שנה בשנה הבאה, והשנה האחרונה לקבלת תעריף מובטח נשארת 2047. בגגות בינוניים עד 100 קילוואט, כמו בית ספר או מרכז מסחרי קטן, אפשר לבחור בין תעריף מובטח לבין חוזה עם ספק פרטי ועם פרמיה שתרד. ב־2028 הבחירה המתוארת בטיוטה היא כ־33 אגורות מובטחות מול פרמיה של כ־15 אגורות מעל מחיר שוק. מ־2028 חיבור של גג מעל 15 קילוואט לא יאושר אוטומטית: מי שיוותר על יותר פרמיה יחובר קודם. תמריצי האגירה הקיימים מבוטלים בטיוטה, בנימוק של ירידת עלויות וחלופות זולות יותר במתח נמוך.
מה זה עושה בחשבון. 10,000 קוט״ש עודפים בשנה ב־48 אגורות הם 4,800 שקל. ב־43 אגורות הם 4,300 שקל. ב־35.5 אגורות הם 3,550 שקל. הפער מול היום כ־1,250 שקל בשנה על אותה כמות, לפני תחזוקה ולפני ירידה בתפוקת הפאנלים. מי שמתקין עד סוף השנה נועל 48 אגורות ל־25 שנה. מי שמחכה נכנס למדרגה נמוכה יותר ולתקופה קצרה יותר. סבסוד הסולארי כיום כ־10 אחוז מחשבון החשמל של כולם: הקיצוץ נועד להוריד את הסבסוד בחשבון של מי שאין לו גג, לא לשנות את החשבון של מי שכבר נעל מחיר. אין כאן דירה ואין משכנתא. יש תעריף לקוט״ש ותאריך חיבור.
בודקים שני דברים. הראשון: האם הגג כבר מחובר, ואם לא — האם החיבור יסתיים עד סוף השנה. השני: האם הטיוטה תישאר אחרי 10 בנובמבר, כי זו עדיין טיוטה. את הפער בין 48 ל־35.5 אגורות אפשר לסמן ב־מחשבון תשואה, ואת משקל הוצאות החשמל בתיק הבית ב־מחשבון השקעות. אחרי 10 בנובמבר סופרים אם המספרים בטיוטה נשארו, ואם משרד האנרגיה ממשיך לדחוף חיבורים עד סוף השנה. 35.5 אגורות זה התרחיש ל־2030. 48 אגורות זה המחיר שננעל היום. שני המספרים כבר על השולחן, לא בהמתנה למכרז.