הבורסה הסינית נסקה ב-150% מתחילת 2014 , תיקנה בצורה אלימה בחודש יולי – 30% למטה, חזרה לעלות, ובתחילת 2016 קרסה תוך חודש 15%. האם הירידות יימשכו? אף אחד לא באמת יודע, אם כי, בבחינת מכפילי הרווח האמיתיים של החברות בבורסות סין, הרי שנראה שהמחירים עדיין יקרים. מעבר לכך, סין זה סין עם כל המשתמע מכך – אף אחד לא יודע באמת מה שיעור הצמיחה בסין. נכון, זה כבר לא מספר דו ספרתי, אבל כמה באמת? לכאורה, יש נתונים רשמיים של הממשל הסיני אבל, את הנתונים שהממשל מפרסם צריך לקחת בערבון מאוד מוגבל. לא חסרות עדויות על הטיית וזיופים של נתונים כלכליים בצורה שיטתית ובהיקפים מפלצתיים – רווחי החברות מנופחים ורואים את זה בגילוי חדשות לבקרים של מניפולציות חשבונאיות בדוחות של החברות הסיניות. מעבר לכך, נתוני המקרו והתפוקה הכלכלית נראים טובים ממה שבפועל. האינטרס של הסינים הוא כמובן להסתיר את המצב האמיתי ונראה שגם במערב לא ממש מעוניינים בחשיפה – למה לדעת את האמת הקשה, אם אפשר לחיות בשקר?
עדכון: למצב העדכני בבורסה הסינית ולפערי המידע בין משקיעים מקומיים לזרים ראו הבעיה הנסתרת בבורסה הסינית.
אלא שהשוק לא טיפש, השוק במקרים רבים יודע לפני כולם, ואם כך אזי הנפילות בשווקים הפיננסים מקדימים את ההרעה בשווקים הריאלים. בינתיים, הנפילות בסין מתעצמות ועם ההאטה בפעילות העסקית (האטה חמורה ממה שמספרים המספרים), הנפילות עשויות להימשך ואף להתחזק.
הניפוח בנתוני המקרו מחלחל גם למיקרו – מכפיל הרווח (היחס בין שווי השוק של החברה לבין הרווח הנקי השנתי שלה) המייצג של החברות הסיניות, הוא יותר מכפול ממכפיל הרווח של החברות האמריקאיות. האם זה אומר שהבורסה בסין תמשיך לצנוח? לא בהכרח. הממשל עושה שם פעולות אגרסיביות למנוע את המשך הנפילה. אבל, המכפילים לצד נתוני ההאטה, הניפוחים והזיופים , עלולים להמשיך ולהכביד על השוק הסיני ועל השווקים המערביים.
אפשר להרוויח כאשר השוק הסיני יורד
אולם, משקיעים שסבורים שהמחירים בסין יקרים ורוצים להרוויח כתוצאה מירידה במניות הסיניות יכולים לעשות זאת, למרות שהבורסה הסינית סגורה כמעט הרמטית להשקעות זרות. הדרך להשקיע בסין היא בעזרת תעודות סל/ קרנות סל שנסחרות בעיקר בוול-סטריט, והדרך להרוויח כאשר השוק הסיני יורד היא גם דרך תעודת סל/ קרנות סל, בחסר – המוכר בעגה המקצועית כשורט.
אחת מקרנות הסל הנסחרות ביותר היא – YXI, שמחירה זינק, במקביל לנפילות בבורסה הסינית, בכ-25%. קרן הסל הזו היא בעצם קרן הפוכה לביצועי 50 מניות סיניות מובילות שמאוגדות תחת המדד הסיני – FTSE China 50 Index. כאשר המניות עולות, התעודה יורדת וההיפך – כאשר המניות יורדות, התעודה עולה.
קרן סל שורט נוספת מסוכנת יותר היא FXP – מדובר על קרן סל בריבוע. שמספקת תשואה כפולה פי שתיים המנוגדת לאינדקס – FTSE China 50 Index. כלומר, כאשר המדד יורד, היא עולה כפול, וההיפך. הקרן עלתה קרוב ל-40%, אחרי שכבר עלתה בכ-60% ותיקנה על רקע ההתאוששות בבורסה הסינית.
זו רק דוגמה אחת, השווקים הפיננסים כיום עמוסים באפשרויות לרווחים כאשר מתרחשות ירידות במניות או בבורסות מסוימות. רוצים להמר על ירידות ביוון? רוצים להמר על ירידות בשוק האג"ח האמריקני? מאמינים שהבורסה המקומית יקרה ואמורה לרדת? אתם יכולים לייצר אסטרטגיה בדיוק לפי קו המחשבה שלכם. הכל אפשרי אבל, לפני שמתחילים במשחק השורטים לרבות קרנות ותעודות בחסר, צריך לזכור – זה מסוכן מאוד.
המכשירים הכי פופולאריים בהשקעות מסוג זה הן תעודות הסל וקרנות הסל, אך בארץ, אין עדיין קרנות סל, כך שתעודות הסל בחסרהן המכשיר הכי נפוץ למשקיעים שמעדיפים להישאר בשוק המקומי.
תעודות סל הן מכשירים פאסיביים שעוקבים אחרי מדדים (מדדי מניות מדדי אג"ח ועוד). אין בתעודת האלו ניהול אקטיבי – בחירת ניירות ערך מועדפים, אלא מעקב טכני בלבד אחרי מדדים. רוב התעודות הן תעודות לונג שעוקבות אחרי המדד. אבל יש גם תעודות שורט – תעודת שרכישתן שקולה לביצוע שורט על מדד הייחוס (מכירה בחסר של מדד הייחוס) – המשקיע מרוויח כאשר המדד יורד, ומפסיד כאשר המדד עולה. זו השיטה המוכרת והמקובלת להמר על ירידות שערים.
וכיצד זה עובד? כאשר אנו משקיעים 100 אלף שקל בתעודת שורט על ת"א 25, ומדד ת"א 25 יורד ב-10%, התעודה (בהנחה שהיא במעקב של 1:1) עולה ב-10% וההיפך, כאשר המדד עולה ב-10%, התעודה תרד ב-10%.
בבורסה בת"א ובבורסות העולם בכלל קיימות תעודות סל בחסר על מדדים שונים – מניות, אג"חים ועוד. התעודות האלו לא בהכרח עוקבות אחרי מדד הייחוס באופן זהה (ביחס של 1:1). כלומר לא תמיד עלייה של 1% בתעודה משמעה בתעודת הלונג עלייה של 1%, ובתעודת החסר ירידה של 1%. ממש לא, זה תלוי במנגנון המקורי של התעודה, במקרים רבים המינוף גדול מ-1 ולכן הסיכון מאוד גדול.
שיטות אחרות להרוויח כשהשוק יורד הן פשוט דרך שורט ספציפי/ מכירה בחסר ספציפית על מניה או מניות (וגם על אגרות חוב ספציפיות). ומכשיר פופולארי נוסף הוא אופציות – אופציות PUT על מדד ת"א 25 לדוגמה, הן אופציות שמאפשרות למכור את המדד במחיר ידוע מראש בתוספת מחיר ידועה מראש, ואז אם המדד ירד כדאיות המימוש גדלה והערך של האופציה עולה.
תוכן עניינים; ניתן להקליק על הקישור הרלבנטי
הסבר מורחב: איך נחשפים לשווקים מתעוררים בצורה זהירה
שווקים מתעוררים יכולים לצמוח מהר, אבל הם גם תנודתיים במיוחד ומושפעים מהחלטות ממשלתיות, ממטבע ומשקיפות נמוכה של נתונים. מי שרוצה להיחשף לשוק כזה יכול לעשות זאת דרך קרן רחבה, ולא בהימור על כיוון קצר. השקעה נגד השוק, בכלים הפוכים או ממונפים, מתאימה בעיקר לטווח קצר ולמשקיעים מנוסים, כי ההחזקה הארוכה בהם עלולה לשחוק את הערך. חשוב להגביל את החלק של השקעה כזו בתיק, ולהבין את דמי הניהול ואת השפעת שער החליפין על התשואה.
דוגמה להמחשה: נניח שמשקיע מקצה 5% מתיק של 200,000 שקל, כלומר 10,000 שקל, לקרן על שוק מתעורר. אם השוק יורד ב-30%, ההפסד הוא 3,000 שקל, 1.5% מהתיק. אם היה משתמש במוצר ממונף פי שניים, ההפסד היה עלול להיות כפול. המספרים להמחשה בלבד.
למה מוצרים ממונפים לא מתאימים להחזקה ארוכה?
כי הם מתאפסים כל יום, והתנודתיות שוחקת את הערך לאורך זמן.
איך שער החליפין משפיע?
שינוי במטבע יכול להגדיל או להקטין את התשואה בשקלים.
כמה כדאי להקצות?
בדרך כלל חלק קטן מהתיק, לפי רמת הסיכון.
צעדים מעשיים
- הגבילו את ההקצאה לשוק אחד.
- העדיפו קרן רחבה על פני הימור קצר.
- הבינו את מנגנון המוצרים הממונפים.
- בדקו את דמי הניהול ואת חשיפת המטבע.
כדאי לזכור: שוק עם פוטנציאל גבוה הוא גם שוק עם סיכון גבוה, והפיזור מגן עליכם.
שאלות ותשובות
? איך אפשר להרוויח מירידות בבורסה בסין?
באמצעות מכירה בחסר, קרנות סל הפוכות או אופציות מכר. כל הכלים האלה מסוכנים ודורשים הבנה.
? למה השוק הסיני תנודתי במיוחד?
משקיעים פרטיים רבים, התערבות ממשלתית וחוסר שקיפות בנתונים. לפי המדריך, גם נתוני הצמיחה אינם ודאיים.
? מה זו קרן סל הפוכה?
קרן שאמורה לעלות כשהמדד יורד. לאורך זמן היא עלולה לסטות מהתוצאה הצפויה בגלל האיזון היומי.
? האם כדאי לנסות לתזמן את השוק?
תזמון קשה מאוד גם למקצוענים. משקיע לטווח ארוך יעדיף פיזור על פני הימור על כיוון.
? איך להחזיק חשיפה לסין בזהירות?
דרך קרנות רחבות שמשקיעות בשווקים מתפתחים, ובשיעור קטן מהתיק. כך הסיכון מפוזר.
להרחבה באתר: מחשבון דמי ניהול בקרן סל כמה זה עולה בע, מחשבון תשואה