חדשות    

היסטוריה- המדינה נתנה אור ירוק להנפקת 25% מהתעשייה האווירית

ועדת שרים להפרטה בראשות השר דוד אמסלם אישרה מהלך של הנפקת מניות מיעוט התעשייה האווירית- מהלך אותו החלה רשות החברות לקדם לפני כ-25 שנים. המהלך האסטרטגי יתרום לביטחון הלאומי של מדינת ישראל הן בפן הכלכלי והן בפן הביטחוני. המהלך אף יתרום לקידום שוק ההון הישראלי.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר הביטחון, בני גנץ תמכו במהלך והוא הובל על ידי מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט, יו"ר דירקטוריון התעשייה האווירית, הראל לוקר ומנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל.

ההנפקה הראשונית לציבור בבורסה בתל אביב תתבצע בחודשים במרץ-אפריל 2021. כצעד מונע אף גורם לא יוכל לרכוש יותר מ-5% ממניות החברה, כדי שלא להפוך לגורם משמעותי שיפגע בשליטה של המדינה בה. ועדת השרים נתנה אישור עקרוני להנפקה של עד 49% ממניות החברה, אולם כרגע מדובר על הנפקה של 25%. הנפקת שיעור גבוה יותר תחייב אישור נפרד מהממשלה, ותלויה בתגובה של שוק ההון הישראלי לחברה הביטחונית הגדולה.

התעשייה האווירית היא חברה עסקית, אחת היצואניות הגדולות במשק (מכירות שנתיות של כ-14 מיליארד ש"ח, מהם כ-10 מיליארד ש"ח ליצוא לכ-90 מדינות ברחבי העולם), הפועלת בשוק בינלאומי תחרותי ביותר (שוק ה-Aerospace & Defense) בו פועלות חברות ענק כבואינג, לוקהיד מרטין ועוד. ברוב החברות הבולטות בתחומי פעילות החברה אין אחזקה ממשלתית ורובן חברות נסחרות.

בשנים האחרונות התעשייה האווירית עברה מהפך עסקי ובמסגרתו הציגה רווחי שיא וצמיחה, על אף משבר הקורונה. בכדי להמשיך מגמה זו וביסוס המשך צמיחתה של החברה ולהתמודד עם האתגרים העומדים בפניה בטווח הבינוני והארוך, יש צורך בהשקעה מתמדת במחקר ופיתוח, כניסה לשווקים חדשים, ורכישת חברות. כמו כן, נדרשת יכולת תחרותית לקלוט מועמדים איכותיים בלוחות זמנים קצרים ולקדם עובדים לרמות שכר תחרותיות בשוק. ההנפקה תשרת מטרות אלה ותרחיב את אפשרויות המימון של החברה.

שר הדיגיטל הלאומי, חה"כ דודי אמסלם: "מדובר בבשורה ענקית למשק הישראלי, גאווה לאומית לכל עם ישראל. מיום כניסתי לתפקיד אני מאיץ תהליכי הפרטה, והנפקה כמו זו של התעשייה האווירית, מהחברות הגדולות והמוערכות במשק, תגייס כוחות חדשים, ידע והון, ותשדרג את עצמה רבות. זהו צו השעה, ואני שמח שהצלחנו להגיע להסכמות ולצאת לדרך. אין ספק שהעובדים המסורים והמקצועיים של החברה סללו את הדרך להנפקה הזו, ולולא שיתוף הפעולה שלהם ועזרתם ונכונותם לסייע, לכל אורך הדרך, לא היינו מגיעים עד הלום, ועל כך מגיע להם כל הכבוד וההערכה. כאן באמת המקום להודות להנהלה ולכל העובדים ששיתפו פעולה והגיעו להבנות, ליו"ר החברה הראל לוקר, מנכ"ל החברה הנכנס בועז לוי, לו נאחל גם ברכה והצלחה, יו"ר ועד העובדים יאיר כץ, שבלעדיו זה פשוט לא היה קורה, התגייסותו האישית והמלאה שבאה לידי ביטוי בכל שלב ושלב, וכמובן למי שליוו את התהליך והביאו לאישורו, מנהל רשות החברות ינקי קוינט, מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל ולשר האוצר ישראל כ"ץ. זהו יום חג הן לתעשייה האווירית שיוצאת לדרך חדשה, והן למשק הישראלי, שירוויח בגדול מהמהלך הדרמטי והחשוב הזה!"

שר הביטחון, בני גנץ: "אני מברך על ההחלטה שהתקבלה לאחר עבודת מטה נרחבת תוך כדי שהבאנו לאיזון בין הצורך לקדם את התעשייה האווירית והתנהלותה העסקית מול השווקים בעולם ובין השמירה על יכולותיה והאינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל והאמצעים שברשותה. המשאבים שייכנסו מרכישת מניות החברה, יושקעו ברובם בתוכנית פיתוח שתקדם את החברה ותביא להעסקה של מאות ואלפי עובדים בעתיד- דבר הכרחי בייחוד על רקע משבר הקורונה. במקביל, פעלנו גם בכדי שבמסגרת המהלך יישמרו סודות המדינה והתהליכים הרגישים המתקיימים בתוך החברה. משרד הביטחון בראשותי ימשיך ללוות את התהליך ולוודא שהוא נעשה באחריות, ביעילות ותוך שהוא משרת את צורכי הביטחון, הכלכלה והמשק של מדינת ישראל."

ראש רשות החברות הממשלתיות, ינקי קווינט: "אני מברך על אישור ההנפקה. עברנו אבן דרך משמעותית ביותר בדרך לשיפור וייעול החברה. המהלך קרם עור וגידים רק בזכות שיתוף פעולה יוצא דופן בין רשות החברות, משרד הביטחון בראשות מנכ"ל המשרד, אמיר אשל, יו"ר החברה, הראל לוקר, ארגון העובדים בראשות יאיר כץ, היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, יו"ר הרשות לניירות ערך, ענת גואטה, הממונה על השכר קובי בר נתן, הממונה על התקציבים יוגב גורדוס ועוד רבים נוספים".

יו"ר התעשייה האווירית, הראל לוקר: "הנפקת החברה היא המשך טבעי ומתבקש למהפך העסקי שהחברה חווה בשנים האחרונות ולתוצאות הכספיות המצוינות אליהם הגענו בשנתיים האחרונות. ההנפקה תהיה בשורה לעובדי החברה, ממשלת ישראל, ושוק ההון ותתרום רבות לחיזוק ביטחון מדינת ישראל וכלכלתה".

מזכיר ארגון עובדי התעשייה האווירית, יאיר כץ: "הנפקה בעת הזו הינה הזדמנות כלכלית חשובה שתבסס את מעמדה של החברה כמובילה בזירה העסקית העולמית ותאפשר לעובדים ליהנות מהצלחתה, אך אנו רחוקים מהשלמת המהלך ויש צורך לפתור מחלוקות רבות בדרך. החלטת וועדת השרים כפי שעברה היום, מאגדת בתוכה הישגים רבים לעובדים ומציבה באור חדש את המשמעות של הסכמתם למהלך. אני שמח כי התנאים הבסיסים שהצבנו בתחילת המו"מ, נותרו כבסיס לכל התהליך. היום עשינו צעד חשוב והיסטורי בחייה של החברה. אני רואה את טובת החברה אך לא אוותר לעולם על האינטרסים של העובדים. כולי תקווה שבצעד זה נכתוב פרק חדש בחייה של התעשייה האווירית ועובדיה המסורים. בשם העובדים, ושותפי לארגון העובדים אני מודה לכל מי שסייע להצלחת המהלך".

 התעשייה האווירית הפסידה למשרד הביטחון במשפט בגלל אלביט

התעשייה האווירית חתמה על עסקת ענק להסבת מטוסים ב-400-380 מיליון דולר

ג'נרל אלקטריק תבצע רכש גומלין מתעשיות ישראליות ב-122 מיליון דולר בתוך שנה וחצי