חינוך פיננסי    

מהו מונופול

מעודכן ל-11/2019
מונופול הוא מצב במשק נתון שבו חברה אחת יחידה היא היצרנית הבלעדית של מוצר מסוים, בלי שיהיו למוצר תחליפים קרובים, והיא למעשה "שולטת" בשוק זה. השליטה בשוק מאפשרת למונופול לווסת הן את היקף התפוקה והן את המחירים לטובתו.
מצב זה הוא הפוך למצב של "תחרות מושלמת". בישראל כמה מונופולים כמו חברת החשמל, מפעל הפיס ועוד.
נהוג לחלק את המונופולים למונופול טבעי ולמונופול ממשלתי. מונופול טבעי הוא מונופול שצמח בשוק הפרטי וחיסל את מתחריו, אם באמצעות גיוס לקוחותיהם ואם באמצעות מיזוגים. מונופול ממשלתי או בחסות הממשלה נוצר בשל חסמי כניסה לשוק או הלאמת הענף.

על פי תפיסה רווחת בקרב הכלכלנים תופעת המונופול היא תופעה שיש לתקן וצריך להקים ארגונים ממשלתיים שיתערבו בו (בישראל – רשות התחרות) כדי להחזיר את השוק למצבו התחרותי.

מאפייני המונופול

  • מוכר יחיד: מונופול טהור קיים בתעשייה שבה היצרן של מוצר או ספק שירות מסוים הוא גורם יחיד. גורם או חברה עשויים להיחשב מונופול גם אם נתח השוק של כל המתחרים נמוך מאוד, פחות מאחוז בענף.
  • היעדר חלופות קרובות: השירות ייחודי ואינו ניתן להחלפה  בקלות. כך למשל יצרן שהוא יחיד במעדני החלב. יש די מוצרים חלופיים להתחרות בו.
  • שליטה במחירים: לחברה או גורם יחידים שליטה מוחלטת או קרובה למוחלטת בהיצע התעשייתי כולו במוצר או שירות מסוים, ויש להם השפעה ניכרת על גובה המחיר שבו מוצע השירות או המוצר.
  • חסם כניסה: במצב של מונופול טהור, אסורה ההתחרות בבעל המונופול. במצב של מונופול שאינו טהור מוצבים חסמי כניסה משמעותיים, המונעים למעשה, גם אם לא לפי חוק, כניסה של גורמים אחרים. בעבר מיקרוסופט הייתה מונופול כזה בתחום מערכות ההפעלה באמצעות מיזוגים, תביעות משפטיות וחיסול מתחרים. הרגולציה התערבה ומיקרוסופט אינה נחשבת עוד מונופול.

 

ז"אן טירול – זוכה פרס נובל שהמציא את הפיקוח על מונופולים

חברת החשמל – הסוף של המונופול