חדשות    

רגע לפני עליית המע"מ וגזרות המיסים – שיא בעסקאות נדל"ן

משרד האוצר מפרסם סקירה על החודשים האחרונים (במסגרת דוח – "אורות אדומים"), כשחלק נכבד ממנה מופנה לשוק הדיור. על פי הדוח, בחודש אפריל נרשמה עלייה של 15 אחוזים במספר העסקאות בהשוואה למרץ, לאחר ירידה בשיעור מצטבר של 25 אחוזים בשלושת החודשים הקודמים (בהשוואה לרמת השיא במכירות שנרשמה בדצמבר 2012). רכישת דירות יד שנייה עלתה בשיעור של 17 אחוזים, בעוד רכישת דירות חדשות רשמה גידול מתון יותר של 7 אחוזים.

העלייה במספר העסקאות  (עלייה שנמשכה גם לחודש מאי) מוסברת בעיקר במכירות מוגברות של משקיעים לפני תום הוראת השעה,  במסגרתה הורחב הפטור ממס שבח למי שבבעלותו "דירה נוספת". סך מכירות המשקיעים בחודש אפריל היה גבוה ב-38 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם. לשם השוואה, מכירת דירות יד שניה ע"י משפרי דיור בחודש זה עלתה בשיעור של 11 אחוזים בלבד. בולטת במיוחד העלייה בשיעור של 65 אחוזים במכירות המשקיעים בבאר-שבע.

באוצר מוסרים כי כ-35 אחוזים מהדירות שמכרו משקיעים באפריל, נרכשו ע"י זוגות צעירים. באזור ירושלים ובאזור ב"ש תרמו מכירות המשקיעים לגידול חד בסך הדירות שרכשו זוגות צעירים באזורים אלו (גידול של 44 אחוזים ו 100 אחוזים, בהתאמה, בהשוואה לחודש מרץ). ברמה הארצית הסתכם הגידול ברכישות הזוגות הצעירים ב 26 אחוזים, לאחר ארבעה חודשים רצופים של ירידות.

עוד מוסרים באוצר – "שיעור המשקיעים בסך הדירות הנרכשות הוסיף לרדת בחודש אפריל, לשיעור של 19.6 אחוזים. יש לציין כי הירידה במשקל המשקיעים ברכישות חלה על אף ששיעור גבוה יותר מהדירות שמכרו המשקיעים בחודש אפריל נרכש ע"י משקיעים אחרים (הדבר בולט במיוחד בת"א; קרוב ל-60 אחוזים מהדירות שמכרו משקיעים בחודש אפריל באזור זה, נרכשו ע"י משקיעים אחרים). המשמעות היא ששיעור גבוה יותר של דירות חדשות ודירות שמכרו משפרי דיור בחודש אפריל נרכש ע"י מי שעבורם היתה זו דירתם היחידה.בפילוח גיאוגרפי בולטת ירידה חדה במיוחד במשקל המשקיעים באזור באר-שבע. משקל המשקיעים בסך העסקאות באזור זה ירד לשפל של 18 אחוזים, מחצית מרמת השיא שנרשמה באזור זה בדצמבר 2010".

ומה קרה בחודש האחרון? ובכן, באוצר מעדכנים כי על פי  נתונים ראשוניים לחודש מאי נרשמה  עלייה חריגה במספר העסקאות, אל הרמה הגבוהה ביותר של עסקאות מאז 2002 (הנתונים המוקדמים ביותר המצויים ברשותנו). יש לציין כי מכירת דירות חדשות, אשר רשמה עלייה מתונה יחסית בחודש אפריל, עלתה בשיעור חד בחודש מאי, ככל הנראה על רקע הקדמת רכישות לפני העלאת שיעור המע"מ". אבל כנראה שזה לא רק זה, כנראה שהעסקאות המוגברות נובעות מאי הוודאות בקשר למיסוי המעוות של האוצר – שר האוצר בחודשיים האחרונים זורק גזרות שעלולות להעלות את מחירי הדירות; הציבור לא מטומטם, הציבור החליט לקנות דירות רגע לפני שמטילים עליו מיסים נוספים, לרבות מס רכישה על שמפרי דיור, שבינתיים, כך נראה, בגלל הביקורת הציבוריות, יש סיכוי טוב, שמס זה לא יופעל.