חדשות    

איזו עיר מובילה בעבירות הבנייה

ירושלים היא שיאנית עבירות הבנייה, יבנה היא שיאנית ההרוגים, אחרי ירושלים חיפה וחריש

לפי נתוני משרד הרווחה, מפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה הוציאו בשנה החולפת 65 צווי סגירות אתרי בנייה בירושלים, מה שהציב אותה  במקום הראשון עם עבירות הבנייה והבטיחות. במקום השני במספר הפרות הבטיחות נמצאת חיפה עם 47 צווי בטיחות שהוצאו בתקופה זו, ובשלישי חריש, שם הוצאו 42 צווים. עוד בולטות ברשימה – אשדוד ועפולה עם 37 צווים בכל אחת, תל אביב עם 32 צווים, פתח תקווה עם 27 צווים, באר שבע עם 26 צווים, בני ברק ורמת גן עם 20 צווים בכל אחת, רעננה עם 19 צווים, אלעד ונתיבות עם 18 צווים בכל אחת, ואשקלון עם 16 צווים בשנה החולפת.

ההפרות העיקריות הן ביצוע עבודות להקמת מבנים ללא מנהל עבודה, מחסור נרחב בגידורים, כשלים מבניים בפיגומים, עבודה בקרבה מסוכנת לקווי מתח גבוה ועוד.

מספר ההרוגים הגבוה בתאונות בניין היה יבנה, עם 5 הרוגים בשטחה, מהם 4 מהם בתאונת המנוף בפרויקט "יבנה הירוקה" בחודש האחרון, ומספר דומה של הרוגים בפתח תקווה במהלך השנה החולפת. כמו כן נהרגו בחריש 4 עובדים, מהם שלושה בשבוע אחד בחודש מרץ האחרון. בתל אביב ובירושלים נהרגו בתקופה זו שלושה פועלי בניין בכל אחת בתאונות עבודה, ובבני ברק, חיפה וראשון לציון נהרגו בתקופה זו שני עובדים בתאונות עבודה בבניין בכל אחת.

הסיבה שמציינים את הערים, כי לרשויות המקומיות יש סמכויות פיקוח ואכיפה הנוגעות לבטיחות הציבור בעת הקמת מבנים. מכוח פקודת העיריות, לפיה נקבעו"אמצעי זהירות שיש לנקוט נגד תאונות בשעת הקמת בניינים, הריסתם, שינוים ותיקונם", וכן פיקוח "על בנייתם ופעולתם של מעליות, פירי מעליות, מנופים. (העירייה) תסדירם ותדאג לבדיקתם ככל שתראה צורך בה כדי להבטיח מפני תאונות בקשר אתם".

למרות סמכויות אלו, רוב הרשויות המקומיות בארץ לא ממהרות להרים את הכפפה ולהפעיל את סמכויותיהן בנושא. כך, במשרד העבודה מציינים כי רובן לא מעגנות תנאים הנוגעים לבטיחות בצווים ובהיתרים, בטענה שכוח האדם שלהן לא מיועד למשימות הללו. בנוסף מציינים שם כי רוב הרשויות לא ממהרות לטפל בתלונות של אזרחים על סכנות בטיחותיות לציבור מאתרי הבנייה ומפנים אותם למשרד העובדה.

בעקבות הנתונים פנה שר העבודה והרווחה, חיים כץ, ל-37 הרשויות שנבחנו וקרא להן להפעיל אחריותן בנושא. לדבריו, "איחוד הכוחות בין מינהל הבטיחות לבין הרשויות המקומיות הוא הכרחי למאבק בהפקרות באתרי הבנייה. אני קורא לראשי הערים להצטרף למאמצינו לבלימת הקטל באתרים, ולהשתמש בסמכויות שיש בידם כדי להפעיל לחץ נוסף על קבלנים שמתרשלים בשמירה על חיי אדם".

אם עד עתה העונש על עבירות בנייה היה קנס בלבד , המדיניות החדשה של רשם הקבלנים היא שלילת הרישיון. בינתיים הרשם פסל רישיון רק של קבלן אחד.

ב- 2018הועברו לרשם הקבלנים כמה תיקי בטיחות על ידי מינהל הבטיחות, וזומנו לשימוע שש חברות שבאתריהן התגלו ליקויי בטיחות קשים.החברות הציגו לרשם את התנהלותן בתחום, ולאחר מכן החליט הרשם לשלול את רישיונה של פרנאס פרנאס שבבעלות נבאל פרנאס, המבצעת עבודות בנייה ושיפוצים באזור ירושלים. החברה ערערה על ההחלטה.

במבצע אכיפת עבירות בנייה הוטלו קנסות עד 600 אלף שקל

עבירות בנייה – יוטל על העבריינים קנס של עד 300 אלף שקל

  1. חריגת בנייה – איזה סוגים יש? מה אפשר לעשות? ומה העונש?