הרהורי בורסה    

הנאסד"ק חזר לשיא; טבע עלתה פי 6!

הנאסד"ק חזר ל-5,000 נקודות אחרי 15 שנה; בינתיים טבע עלתה פי 6 ! מה מכפילי הרווח של חברות הטכנולוגיה? והאם הם מבטאים בועה? ומה קרה לחברות הישראליות המובילות בנאסד"ק מאז הבועה?

הכתבה שלנו פורסמה ב-Ynet

ב-9 במרץ 2000 שבר הנאסד"ק את רמת ה-5,000 נקודות וסגר בשיא של 5,047 נקודות, למחרת הספיק המדד לגעת בשיא של כל הזמנים – 5,132 נקודות, אך סגר את היום ב-5,048 נקודות, מאז החלה הדרדרות שהפכה מהר מאוד לצניחה חופשית.

בימים האחרונים, ואחרי 15 שנה!  חזר מדד הנאסד"ק , המבטא את מחירי מניות הטכנולוגיה,  לרמות ה-5,000 נקודות – עכשיו, כך נראה, הוא בשל יותר, הוא פחות מזגזג, הוא מתבסס ברמה החדשה, להבדיל מהפעם הקודמת שהוא ביקר ברמת ה-5,000 רק יומיים, בפעם הזו הוא כבר מעל שבוע סביב הרמה הזו, כשבימים האחרונים הוא העז להגיע ל-5,100 נקודות. האם השיאים יישברו? – האנליסטים והגורואים האמריקאים חלוקים –   חלק מעריך שכן, אחרים סבורים שהמפולת בפתח. מה שבטוח שרמת מכפילי הרווח כיום נמוכה מבעבר – אם נסתכל על מובילות הטכנולוגיה היום, לרבות גוגל (GOOG ) ואפל (AAPL ) אז נמצא שמכפילי הרווח  ההיסטוריים שלהם (שווי שוק חלקי הרווח בשנה האחרונה) לא ממש בשמיים בין 15 לקצת מעל 20, כשהממוצע  הוא 19.4, בעוד שבתקופת הבועה המכפיל היה קרוב ל-200!

זאת ועוד – מה שיותר חשוב ממכפיל הרווח ההיסטורי הוא מכפיל הרווח העתידי ( מכפיל רווח עתידי מבטא את שווי השוק של החברה חלקי הרווח שלה בשנה הקרובה). מכפיל הרווח העתידי של החברות המובילות בנאסד"ק הוא  בין 13 ל-18 (ביחס לרווחי השנה הבאה). זה מכפיל שנחשב סביר, אבל יש תחומים רחבים שמכפילי הרווח שם בשמיים – מניות האינטרנט – פייסבוק (FB ) , עליבאבא (BABA), לינקדין (LNKD  ), טוויטר (TWTR )  ואחרות נסחרות במכפילי רווח של בין 30 ליותר מ-100! חברות הסייבר שנסחרות בוול-סטריט (חלקן סמי ישראליות) נסחרות במכפילי רווח באזור ה-100!. אולי זו בועה, אולי החברות בתחומים האלו יאיצו את רווחיהם כך שבסוף יסתבר שמדובר שהמכפילים האלו מוצדקים. כך או כך, זה לא גורף כפי שהיה בתקופת הבועה – בשנת 2000. אז, עם היווצרות הכלכלה החדשה, היא כלכלת האינטרנט, היה הייפ סביב כל מה שאיכשהו התקרב לתחום האינטרנט , ובהתאמה המחירים היו גבוהים מאוד. עכשיו נראה שיש יותר הגיון, אם כי, על פני יש עדיין מקומות שנראים מנותקים מהמציאות.

מה שמעניין לראות היום בפרספקטיבה של 15 שנה, הוא האם המנוע צמיחה של הבועה הקודמת אכן אמיתי? והתשובה ברורה – נכון, היתה בועה, אבל הכלכלה באמת השתנתה בזכות האינטרנט מהקצה לקצה. אז אמנם לא כל החברות שהיו אז שרדו, חלקם נפלו, וקמו גורילות חדשות, אבל האינטרנט הוא באמת המהפכה הגדולה ביותר של העשורים האחרונים ואפילו מעבר לכך.

חברות אמזון (AMZN ), וeBAY  (EBAY) שהובילו אז את המפכה נשארו חזקות ומובילות (אמזון יותר!), חברת יאהו! (YHOO) כמעט והתמוטטה, ולמעשה מה שמחזיק אותה היא האחזקה בחברת עליבאבא ( BABA) שהיא פלטפורמת מסחר אינטרנטית הגדולה בעולם.

חברות כמו גוגל (GOOG), ופייסבוק (FB) שאז בכלל לא היו, נולדו לתוך עולם האינטרנט והצליחו להמציא את הדבר הזה שהפך להיות בלוקבסטר ענק – גוגל פיתחה אלגוריתם חיפוש שאף אחד לא יכול להתמודד ולהתחרות איתו, ולקחה נתח שוק מכולם (נטסקייפ שהיתה הראשונה כבר לא קיימת!); פייסבוק המציאה רשת חברתית שהפכה לדבר הבא. אז נכון, האינטרנט המציא את עצמו מחדש כמה פעמים מאז הבועה ב-2000 אבל הוא כאן כדי להישאר והוא כמובן אמיתי – היום אין בכך ספק, אז היו לא מעט סקפטיים.

ובעוד המדד בעצם חזר 15 שנה אחרוה, ובמילים פשוטות מי שהחזיק במדד מאז 10 במרץ 200 ועד היום לא הרוויח! הרי שהחברות הישראליות הבולטות השאירו  למדד הנאסד"ק אבק.  מניית טבע (TEVA ) עלתה מאז פי 6 – וזו לא טעות!  טבע עמדה במרץ 2000 על מחיר הנמוך מ-10 דולר, עכשיו היא 64 דולר. המניה אמנם קרטעה בשנים האחרונות  בעיקר בגלל חשש שמכירות ורווחי הקופקסון יתכווצו משמעותית, אך בשנה האחרונה חוזר אמון המשקיעים בהנהלת החברה ובמניה, ובכלל, הסתבר שהעצירה במניה היתה פסק זמן, הפסקה שאין בה להעיד על המגמה ארוכת הטווח שלה.

השנייה לטבע מבחינת שווי שוק (וגם במבחנים אחרים)  היא צ'ק פוינט (CHKP ) – מניית צ'ק פוינט היא מניית נאסד"ק קלאסית – בגאות של 2000 היא הגיעה למחיר של 100 דולר, אבל איבדה מהר מאוד 80 ונסחרה תקופה ממשוכת מתחת ל-20 דולר, ופה ושם עברה את ה-20 דולר. בשנים האחרונות היא חוזרת לעצמה. זה מגובה בתוצאות מרשימות והיא נסחרת כעת ב-87 דולר.