מדריכי השקעות    

ייצוא קנאביס אושר – האם מניות הקנאביס ראויות להשקעה?

מעודכן ל-02/2019

הממשלה אשירה את ייצוא הקנאביס. הייצוא יחל בפועל לאחר שתושלם כתיבת הנהלים המגדירים כיצד בדיוק יתבצע התהליך. ככל הנראה ניתן יהיה לראות את הייצוא בפועל בעוד כ-8 חודשים עד שנה.

הייצור עשוי לתרום לחברות הפועלות בתחום בארץ. הן יוכלו לייצא לשוק שהיקפו צפוי להגיע למעל 50 מיליארד דולר תוך שנים בודדות.

החברות הישראליות ממוצבות טוב בשוק הקנאביס הודות לידע וניסיון  בחקלאות מתוחכמת, וכן ידע וניסיון בפיתוח מוצרים רפואיים, ורקיחה של תרכובות רפואיות.

ב-31 במארס תיכנס לתוקף רפורמת הקנאביס בישראל, אשר מגדירה תקנים ברורים לגידול נאות ולייצור נאות של מוצרי קנאביס, וחברות אשר לא יעמדו בתנאים הללו, לא תוכלנה לפעול בשוק הישראלי וכן לא תוכלנה לייצא.  בבורסה בת"א יש כבר כמה עשרות בודדות של חברות שפועלות בתחום – חלקן וותיקות ונמנות על תשע החברות שכבר יש להם אישור קודם (מתוכן 4 קיבלו אישור לתקינה החדשה, והיתר בתהליכים).  חלק מהחברות עוסקות בפורמולות ומשחות של קנאביס; חלק מתרכזות בחו"ל/

אישור הייצוא התמהמה. מדברים על אישור ייצוא קנאביס כבר שנה וחצי, ובפועל זה קורה רק עכשיו. בינתיים, הקמעונאיות של מוצרי הקנאביס לא מחכות לחברות הישראליות. הן רוכשות מגופים אחרים. אז נכון שלפי הדיווחים קיים מחסור גדול בתחום. אבל ברור שיש יתרון גדול להיות ראשון, והשחקניות הישראליות איבדו מהמומנטום.

 

השאלה הגדולה, אם התמחור שלהם בבורסה ראוי בהינתן שהמניות האלו עשו מהלך של מאות אחוזים בחודשים ובשנה האחרונה?

התשובה היא לא. 

אמנם יהיו בתוך החברות האלו חברות שיצליחו, ועדיין – כמו בכל שוק, יש ביקוש והיצע, וההייפ המטורף עכשיו נובע מכך שאין היצע גדול של קנאביס בעולם, אבל במהרה, ההיצע הזה ייסגר. לא באמת קשה להקים חוות גידול כאלו. כך שעל פי ההערכות, החברות אולי ייהנו מתקופה של רווחים ורווחיות גבוהה, אבל לא למשך הרבה זמן. ראו הוזהרתם.  עם זאת, כשהייפ משתולל, הכל יכול לקרות – המניות האלו עדיין יכולות לעלות, אבל כלכלית, הן לא מצדיקות שווי של 300-400-500 מיליון שקל ויותר כפי שהן שוות כיום.

ב-2018 עלתה ההצעה לראשונה לדיון בממשלה, אולם לא עברה כאשר הטענה היתה יותר ביטחונית (ביטחון פנים). משרד לביטחון פנים התנגד בגלל חשש מזליגה של חומר הגלם לשוק הבידורי הפרטי בישראל וכן מאפשרות של השתלטות של גורמים עבריינים על התחום. בהמשך לחוק שהסדיר את הסמכויות ותקציבים למשרד לביטחון פנים כדי שיוכל להתמודד עם סוגיות אלה, החליטה הממשלה על אישור הייצוא. עם זאת, זה עדיין לא סוף פסוק. ראש הממשלה הוא הפוסק בעניין.

 

המדינות המייבאות כיום קנאביס רפואי עם THC הן: גרמניה, קנדה, צ'כיה, הולנד ודנמרק.

שרת המשפטים איילת שקד מסרה  עם ההודעה על ייצוא קנאביס "ישראל, שמובילה את הטכנולוגיה החדשנית ביותר, מצטרפת היום למדינות מפותחות נוספות בייצוא הקנאביס הרפואי. הדבר היה צריך לקרות כבר לפני שנה ואני שמחה שהמחלוקת בין משרדי הממשלה נפתרה ואיפשרה את האישור החשוב הזה לייצוא הקנאביס. השימוש בטכנולוגיה הישראלית וייצוא הקנאביס הרפואי יכניס מיליארדי שקלים למדינה, יסייע לחקלאים והחשוב ביותר – יסייע לזקוקים לכך להחלים ממחלתם. אני מודה לשרים אורי אריאל, כחלון, ליצמן וארדן על תמיכתם בהצעה".

ח"כ יואב קיש אמר היום כי:" מדינת ישראל היא בעלת ידע ייחודי בתחום החקלאות, וגם ידע רפואי נדרש – גם בתחום מיקסום הפוטנציאל הרפואי של הצמחים, וגם מבחינת הניסיון שנצבר בהקשר של התאמת זן או הרכב החומר למטופל מסויים על מחלה מסוימת.

"עד שהעברתי את החוק כל העגלה הזו הייתה תקועה. גם בגלל חשש לזליגה של החומר לשוק הפרטי בישראל וגם בגלל חשש מהשתלטות של גורמים מהעולם התחתון על הפעילות. מה שעשינו בחקיקה הוא הסדרה של סמכויות ותקציבים למשטרה כדי להתמודד עם שתי הבעיות הללו והתאפשר להוציא את המתווה לפועל".

עו"ד חגית ויינשטוק, ממשרד ויינשטוק זהבי המייצגת מגדלים, יזמים ומשקיעים ישראליים ובינלאומיים בתחום הקנאביס הרפואי, אמרה כי:" אני מברכת על החלטת הממשלה לפתוח את שוק הקנאביס לייצוא. לאחר מאבק ארוך והשקעות של מיליונים ע"י מגדלים ומשקיעים, יוכלו חברות ישראליות לייצא קנאביס לחו"ל.

"לאורך כל הדרך טענו כי מדינת ישראל היא מעצמה בתחום הקנאביס וכי העולם רק מחכה לפתיחת השוק ליצוא ובעוד כחצי שנה מהיום, לאחר שנחתמו כבר עסקאות במאות מיליוני שקלים עם מדינות כגון קנדה וגרמניה תוכל מדינת ישראל להביא את הבשורה שלה והניסיון הרב שצברה בתחום הקנאביס הרפואי לחזית הבמה."

יו"ר התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, בירך על אישור הממשלה, לפני זמן קצר, את ייצוא הקנאביס הרפואי מישראל ואמר: "מדובר בבשורה אדירה למדינת ישראל, לחקלאי ישראל ולמיליוני חולים ומטופלים בעולם! שכן, קנאביס רפואי, בהיותו טיפול טבעי המסייע להתמודדות עם מחלות קשות ביותר, הוא אחד המוצרים המבוקשים ביותר בשוק הרפואה הטבעית בעולם כולו.

ד"ר דדי סגל, מנכ"ל פנאקסיה תעשיות פרמצבטיות, אחת משתי יצרניות תרופות הקנאביס המאושרות בישראל, אמר היום כי "האישור לייצוא קנאביס, מאפשר סוף סוף למנף את הפוטנציאל הגדול הטמון בו, שהוא כלכלי ובריאותי בעת ובעונה אחת. מדובר בכניסה של ישראל לשוק עולמי, המגלגל כ-13 מיליארד דולר בשנה וצומח במהירות בכ-30% מדי שנה.

"היכולת שפיתחנו לייצור תרופות קנאביס בסטנדרטים המקובלים בעולם הפארמה, הפעילות הקיימת בשוק הבינלאומי, והידע ברישום תרופות בחו"ל והתמודדות מוצלחת עם כללי הרגולציה בשווקים אחרים, תפתח לא רק לפנאקסיה – אלא גם למגדלים הרבים המייצרים באמצעותנו – שוק עולמי עם ביקוש ענק. זאת, כיוון שהאישור לייצא יהיה רק למוצרים אשר יוצרו במפעלים בעלי תקן GMP בלבד ואין אישור לייצוא קנאביס ישירות מהמגדלים."

השר לבטחון הפנים גלעד ארדן: "אני שמח ומברך על אישור ייצוא הקנאביס הרפואי בממשלה. כשר לבטחון הפנים אחריותי להגן גם על הנוער בישראל מהצפת המדינה בסמים. לכן גיביתי את בקשת המשטרה לקבל את הסמכויות הנדרשות לפיקוח על חוות הקנאביס, ולאכיפה כנגד המפרים את תנאי הרישיון, והכל על מנת לשמור על בטחון הציבור. הצעת המחליטים שאושרה היום על ידי הממשלה משלימה את המהלך ותאפשר למדינת ישראל להיכנס במהרה לענף ייצוא הקנאביס הרפואי לעולם וגם תאפשר את הפיקוח הנדרש".

יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, מסרה "אני מברכת על ההחלטה לאשר ייצוא קנאביס מישראל. כשהתחלנו את המאבק הזה הסתכלו עלינו בגיחוך, אבל אנחנו לא ויתרנו. היום ברור לכולם שהפוטנציאל של ישראל בענף הקנאביס הוא אדיר וטוב שהוא מתחיל להתממש. כעת הזמן לשלב הבא במהפכה והוא לגליזציה מלאה".

"ישראל היא מובילת העולם בתחום המחקר והפיתוח של הקנאביס הרפואי והיצוא יאפשר קידום משמעותי גם בתחומים אלו. מהצלחות הטיפול הדרמטיות, יוכלו להנות גם חולים רבים בעולם ולכך עשויה להיות השפעה גם על חיזוק תדמיתה החיובי של ישראל".

מחברת בזלת, יצרנית קנאביס רפואי, נמסר: "אנו מברכים על החלטת הממשלה, אשר תאפשר לשוק הישראלי לפרוץ דרך למוצרי קנאביס רפואי מעבר לים".

עו"ד רעות אלפיה, שותפה ומנהלת מחלקת הקנאביס בפרמת עורכי הדין הבינלאומית ZAG-S&W אומרת כי "החלטת הממשלה היום היא יום חג לתעשיית הקנאביס בישראל, ומהווה צעד היסטורי שפותח את השער לייצוא. יש למדינת ישראל יתרון משמעותי בתחומי המחקר והפיתוח וכן בתחום הגידול של קנאביס רפואי, אך החסם הרגולטורי מנע האפשרות לממש את הפוטנציאל האדיר בתחום זה .

"אך עדיין, עד הייצוא בפועל, נדרשת עוד עבודה רגולטורית נוספת. כעת, נדרש להתקין את התקנות, איך יראה הייצוא – האם החברות עצמן ייצאו, או האם יקום גוף ממשלתי שייצא, איזה מוצרים אפשר יהיה לייצא, האם אפשר יהיה לייצא שמנים, או מוצרים נוספים. להערכתי, תחלוף לפחות חצי שנה עד שיתקינו את התקנות, ובמיוחד שכעת הבחירות עכבות את השלמת ההליך"


 

ההודעה של האוצר מיום רביעי בדבר האישור המתקרב

"הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון הקרוב יצוא מוצרים רפואיים מבוססי קנאביס רפואי, בהתאם להמלצות הוועדה לבחינת היתכנות הייצוא של קנאביס רפואי, בראשות מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד ומנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב שהגישה את המלצותיה לשרי האוצר והבריאות בחודש אוגוסט 2017" – ההודעה הזו ככל הנראה עשויה לקרב את האישור המיוחל לייצוא קנאביס, אם כי, מי שבסופו של דבר יחליט אם לאשר או לא לאשר את הייצוא, הוא ראש הממשלה, בינימין נתניהו.

 כזכור, באוגוסט 2017 המליץ הצוות הבין משרדי, שכלל את נציגי האוצר, הבריאות, החקלאות, המשפטים, הכלכלה וביטחון הפנים, על ייצוא קנאביס מישראל. באוצר כותבים היום, כי ההצעה תובא לשולחן הממשלה לאחר שהוסכמה עם כלל המשרדים הרלוונטיים, לרבות משרד הבריאות, הביטחון פנים, החקלאות, הכלכלה והמשפטים. וזאת לאחר שבוצעו תיקוני חקיקה הנוגעים בנושא לשם מתן סמכויות אכיפה למשטרת ישראל.

על רקע האישור הצפוי, אמר מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד: "הטכנולוגיה הישראלית פורצת דרך בתחום הקנאביס הרפואי מצליחה לייצר מוצרים רפואיים מהמתקדמים בעולם מצמח הקנאביס ומשפרת משמעותית את איכות חייהם והתמודדותם של מליוני חולים ברחבי העולם הצורכים קנאביס רפואי כתרופה קבועה. אני מברך על כך שההחלטה תעלה על סדר יומה של הממשלה ותביא לפיתוח המשק, החקלאות, התעשייה והרפואה בישראל מועלת על סדר יומה של הממשלה. אני מודה לכלל המשרדים שהיו שותפים בגיבושה".

ייצוא קנאביס – אושר בקריאה שנייה ושלישית; נתניהו יקבע עוד בקדנציה הנוכחית

חברות הטבק לוטשות עיניים לקנאביס: אלטריה מעוניינת להשקיע בקרונוס הקנדית

 

חיסכון לכל ילד – מה זה? ואיך תבחרו חיסכון מתאים?

 

ככה תשקיעו את הכסף שלכם לבד…

 

השקעה במניות או השקעה בדירה – מה עדיף?