חדשות    

לראשונה בישראל: ביומיט ומכון וולקני יפתחו וייצרו בשר דג במעבדה

מעודכן ל-10/2021

המיזם המשותף, איפישיאנט פרוטאין בע"מ, מבוסס על מחקר של מכון וולקני וכולל גם תוכנית לפיתוח סרום חדשני, שלא מן החי ■ השליטה בחברה המשותפת תהיה בידי שותפות ביומיט בע"מ, שאמונה על הפיתוחו העסקי ומימון הפעילות

שותפות ביומיט פודטק בע"מ, העוסקת בהשקעות בתחום הבשר המתורבת ותחליפי הבשר, מודיעה על הקמת המיזם המשותף עם מכון וולקני, איפישיאנט פרוטאין בע"מ (E-FISHient Protein), אשר יעסוק בפיתוח, ייצור ושיווק בשר דג אמנון מתורבת שאינו על בסיס סרום שמקורו מן החי, שאף הוא מתוצרי המיזם המשותף ואשר פונה לשוק הצומח של ריבוי תאים במעבדה.

שותפות ביומיט שתהיה בעלת השליטה במיזם ותחזיק 88% מהון המניות של איפישיאנט, תהיה אחראית על פיתוחו העסקי של המיזם ומימון פעילות איפישיאנט בשנים הקרובות, כשמכון וולקני שיחזיק ב-10% ממניות איפישיאנט יקצה לחברה את השימוש במתקניו וצוות המו"פ.

את החברה יוביל מנכ"ל שותפות ביומיט, ג'יל גמון והפיתוח בחברה יתבסס על צוות מדעי בראשות ד"ר קובי בירן, ראש מעבדת מחקר במכון וולקני, המתמחה בעריכה גנומית ובבקרה נאורואנדוקרינית של סטרס ומטבוליזם בדגי מאכל בדגש על דגי אמנון.

שוק רחב לאמנון היאור

המחקר והפיתוח של איפישיאנט, ייצר בסיס ידע טכנולוגי הנוגע לבידוד תאים בעלי פוטנציאל התמיינות לתאי שריר, אחסונם לאורך זמן ויצירת בסיס ידע לטובת בניית מצע גידול מלאכותי לבשר דג מתורבת שאינו מצריך שימוש בסרום מן החי. הסרום עצמו הינו מוצר נוסף ומשמעותי אשר מכוון לשרת את כלל תעשיית גידול הבשר במעבדה אשר כיום נשענת על סרום עגלים על אף שלל הבעיות האתיות העולות מכך.

החברה תפעל לכך שהידע שיירכש יהווה בסיס אפקטיבי לגידול בשר אמנון מתורבת בקנה מידה סחרי, וכן יאפשר גידול בשר דג מתורבת ממיני דגים נוספים והרחבת סל המוצרים הניתנים לפיתוח. כמו כן כאמור, איפישיאנט תפעל ליצירת סרום מלאכותי שעשוי לאפשר מוצר נלווה בעל משמעות מסחרית רבת חשיבות עבור חברות נוספות בתעשיית הבשר המתורבת. בתום תקופת המחקר והפיתוח בכוונת החברה להשלים אפיון הליך ההתמיינות של תאי האמנון מתרבית ממוינת חלקית לסיב שריר בוגר בצלחת.

אמנון היאור (Niloticus Oreochromis) הנו אחד מהמינים המגודלים ביותר בחקלאות המים העולמית, שכן שוק היעד של דג זה הינו רחב, הן בתצורתו כדג שלם והן כ"פילה דג" ומכאן הפוטנציאל העסקי של פיתוח דג אמנון מתורבת. למעבדתו של ד"ר בירן ניסיון רב בביצוע אנליזות מולקולריות ועריכה גנומית הן בקווי תאים ממקור אמנון והן בדג השלם ובזיהוי מנגנוני בקרה אנדוקרינית על התפתחות השריר באמנון.

ג'יל גמון מנכ"ל שותפות ביומיט, מסר: "אנו שמחים על ההסכם להקמת המיזם המשותף עם מכון וולקני שהנו המוסד הגדול בישראל העוסק במחקר חקלאי ונחשב לאחד מהמובילים מסוגו בעולם. ביומיט הופכת בכך לשותפות הראשונה בבורסת ת"א שהנה בעלת שליטה בחברה וזו שתוביל את המחקר והפיתוח של איפישיאנט לתוצרים בעלי משמעות רבה בתחום הפוד טק בישראל ומחוץ לה. אנו רואים בכך הזדמנות יוצאת דופן להשאת ערך למשקיעי השותפות ככל שנקדם את הפעילות העסקית ונגיע להישגים בפיתוח תאי דג מתורבת ומוצרים סופיים לתעשייה ולצרכנים."

 חברת הביוטק נאוטקס מגייסת 45 מיליון דולר