חדשות    

על רקע הפסימיות לגבי הצמיחה – בנק ישראל עלה מדרגה בהפעלת כלים מוניטאריים מרחיבים

מעודכן ל-07/2020

כלכלני לאומי: במסגרת הצעדים המוניטאריים הנוספים שהוכרזו השבוע, בנק ישראל יתחיל לרכוש אג"ח קונצרני בשוק המשני בעולם: ירידה במספר דורשי האבטלה בארצות הברית; התאוששות כלכלית באירופה, למרות סגרים מקומיים

ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון מפרסמים היום את סקירתם השבועית בנושא התפתחויות מאקרו-כלכליות ושוקי הריביות והאג"ח. בגזרת המאקרו המקומית, בפמן ורזניק מציינים כי "על רקע הפסימיות לגבי הצמיחה בישראל השנה והאיטיות של ההרחבה הפיסקלית, בנק ישראל עלה מדרגה בהפעלת כלים מוניטאריים מרחיבים. נראה שגם בהמשך ייתן הבנק עדיפות לשימוש בכלים מוניטאריים כמותיים, שמיועדים להקל על תנאים האשראי והגדלת זמינות האשראי, זאת על פני שימוש בכלי הריבית".

אחת הדוגמאות שהשניים מציינים היא תוכנית הרכישות באפיק בקונצרני; "שוק האג"ח הקונצרני נסחר במגמה חיובית, על רקע השקת תוכנית הרכישות של בנק ישראל באפיק הקונצרני. במסגרת הצעדים המוניטאריים הנוספים שהוכרזו השבוע, בנק ישראל יתחיל לרכוש אג"ח קונצרני בשוק המשני. בהודעה מיוחדת נאמר כי מטרת התוכנית הינה להבטיח את המשך פעולתו התקינה של שוק זה. מדובר בצעד שננקט על ידי בנקים מרכזיים אחרים בעולם. במקרה של ישראל, מדובר בפעילות רק בשוק המשני לעת עתה ולא פעילות בשוק הראשוני כפי שהושקה לאחרונה על ידי הבנק הפדרלי של ארצות הברית. באמצעות מהלך זה, בנק ישראל יישא בחלק מן הסיכון שבשוק האג"ח הקונצרני והתקווה היא שמהלך זה והשפעותיו בשוק יתועלו באופן ברור לטובת ייצוב הסקטור העסקי הישראלי בתקופה מאתגרת זו.

הכלכלנים מציינים כי ההתערבות של בנק ישראל בשוק האג"ח הקונצרני באה למרות שאין כשל שוק בשוק הקונצרני שדורש את התערבות בנק ישראל. ההתערבות בשוק זה נועדה לסייע למשק ולתמוך במתן האשראי לענפים השונים אשר מתממנים בשוק האג"ח הקונצרני. המהלך מיועד להגדיל את מעורבות המוסדיים בשוק, תוך משיכתם אל השוק ובכך להגדיל את זמינות המימון.

בפמן ורזניק מסכמים כי המעורבות של בנק ישראל בשוק האג"ח הקונצרני צפויה לספק רשת ביטחון לפחות בטווח הקצר. נראה כי רמת המרווחים צפויה להתייצב ואולי אף להמשיך ולרדת. עם זאת נראה כי בטווח בינוני מגמת המסחר בשוק הקונצרני תושפע בעיקר מהתפתחות התנאים הריאליים של הכלכלה המקומית".

בנוסף לכך, השניים מציינים: "בנק ישראל ממשיך להתערב בשוק המט"ח, כשרכש בחודש יוני 1.445 מיליארד דולר, וקרב ל כ-11.5 מיליארד דולר מראשית 2020. עקב כך, היקף יתרות המט"ח של בנק ישראל הגיע לשיא של כ-147 מיליארד דולר, שהם כ-36.7% תוצר".

בארה"ב ובגוש האירו – סימני התאוששות

בגזרת המאקרו העולמי מתייחסים בפמן ורזניק לפתיחה מחדש של הכלכלה האמריקאית, למרות המשך העלייה במספר הנדבקים, וכותבים: "הירידה במספר דורשי אבטלה בארצות הברית נמשכת כאשר השבוע 1.3 מיליון אנשים נמנו כדורשי אבטלה חדשים. מדובר בירידה מרמות השיא של סוף חודש מרץ וראשית חודש אפריל, אז עמד המספר על כ-6.7 מיליון דורשי אבטלה בשבוע.

הירידה במספר דורשי אבטלה נותנת ביטוי לפתיחה מחדש של הכלכלה האמריקאית, למרות המשך העלייה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה. עם זאת ניכרת בשבועות האחרונים האטה בקצב הירידה של דורשי אבטלה, כאשר החשש הינו כי בסופו של דבר המשק בארצות הברית יתייצב עם רמת דורשי אבטלה גבוהה בהרבה מהרמה שהייתה לפני המשבר, של כ-200 אלף דורשי אבטלה לשבוע".

בגוש האירו מורגשת גם כן התאוששות כלכלית, "השבוע החולף הביא ראיות נוספות להתאוששות הכלכלית בגוש האירו שמתחילה להיראות כהתאוששות", מדווחים בפמן ורזניק. "אמנם, נתוני הייצור התעשייתי עבור גרמניה הראו התאוששות חלשה מהצפוי בחודש מאי, אך הנתונים התעשייתיים עבור צרפת ואיטליה שפורסמו היו הרבה יותר טובים מהצפוי.

"לאחרונה היו כמה התפרצויות וירוס מקומיות במספר מדינות – בגרמניה ובאוסטריה נאלצו לבצע סגר בחלק מהאזורים הסמוכים לגבול המשותף שלהן. גם בספרד יושמו סגרים מקומיים. באיטליה וביוון פורסמו התראות לגבי כוונה להטיל הגבלות מסוימות בשבוע הבא", מפרטים הכלכלנים. "באופן די מעודד נראה שמדובר במהלכים מקומיים בלבד, אשר מוכיחים את עצמם ואינם מכבידים על התאוששות הפעילות הכלכלית".

כלכלני לאומי: הקורונה פגעה באירופה בתחילה באופן חמור יותר מאשר בארה"ב; אבל כעת המצב השתנה

לאומי שוקי הון: עלייה בקצב ההדבקה עלולה לפגוע בהתאוששות הכלכלה