דמי הניהול בקרנות נאמנות בסה"כ במגמת ירידה – 0.83% לעומת 0.86% ב-2016 זה. בינואר 2018 העלו 150 קרנות. הממוצע החי ודמי הניהול שלכם – תבדקו עכשיו. ינואר עדיין החודש שבו מותר להעלות. ינואר הוא החודש היחיד שמותר להן להעלות דמי ניהול, הן אמנם מפחיתות דמי ניהול בקרנות במהלך כל השנה, אבל גם ההעלאה הזו ברובה מיותרת – מדובר בעליית דמי ניהול בקרנות רבות שהסיכוי לשחזר בהן תשואה טובה, הוא נמוך. אז למה מעלים? כי אפשר.
דמי הניהול הממוצעים בקרנות הנאמנות במגמת ירידה. הסיבות ברורות – התחרות מול המכשירים הפסיביים, קרנות הסל והקרנות המחקות שמספקות הצמדה למדדים בעלויות נמוכות. תעודת סל כמשפחה נגמרה ב-2018 (דמי ניהול נמוכים), כשעבר לכך – קיימת תחרות בין הקרנות האקטיביות בינם לבין עצמן.
שאלות ותשובות
? מתי מותר לקרנות להעלות דמי ניהול?
לפי המדריך, ינואר הוא החודש היחיד שבו מותר לקרנות להעלות דמי ניהול. במשך השנה הן יכולות רק להוריד אותם.
? איזו מלחמה מתנהלת בתעשיית הקרנות?
לפי המדריך, מבחוץ מתחרה בקרנות תעשיית המכשירים הפסיביים, שגובים דמי ניהול נמוכים, ובפנים יש תחרות בין מנהלי הקרנות האקטיביות. דמי ניהול גבוהים מקטינים את התשואה נטו, ולכן כדאי לבחון קרנות דומות בעלות נמוכה יותר.
? מאיפה מגיעה התחרות על דמי הניהול?
מהמכשירים הפסיביים, שמציעים חשיפה למדדים בעלות נמוכה, ומהתחרות בין הקרנות המנוהלות עצמן. התחרות הזו מורידה את הממוצע לאורך זמן.
? מה כדאי לעשות בתחילת כל שנה?
לבדוק אם דמי הניהול בקרנות שמחזיקים השתנו ולהשוות אותם לקרנות דומות. אם העלייה לא מוצדקת, אפשר לשקול מעבר.
? האם כדאי למכור קרן שהעלתה דמי ניהול?
לא בהכרח. לפי המדריך, משווים בין המס שישולם על הרווח במכירה לבין החיסכון העתידי בדמי ניהול. אפשרות אחרת היא להעביר רק את ההפקדות החדשות לקרן זולה יותר.
? למה כדאי לבדוק את דמי הניהול כל שנה?
לפי המדריך, קרנות רבות מעדכנות את דמי הניהול שלהן, ובדיקה שנתית קצרה של התיק מאפשרת לזהות העלאה ולחפש קרן דומה וזולה יותר.
במילים פשוטות – יש מלחמה מחוץ, מול תעשייה של מכשירים פסיביים שהרציונל שלה הוא פשוט – לא ניתן להכות את המדדים ולכן כדאי להשקיע במכשירים עוקבי מדדים (ובדמי ניהול נמוכים) וכן יש מלחמה בבית – בין מנהלי הקרנות שמנהלים באופן אקטיבי את ההשקעות. התחרות הזו בריאה לצרכנים, היא חוסכת להם הרבה דמי ניהול. עם זאת, הירידה בדמי הניהול יוחסה גם לריבית האפסית. כעת הריבית 3.25% – והעלאה בקרן סולידית או כספית עדיין מיותרת. כשהקרנות הסולידיות משיגות תשואה של עשיריות בודדות, לא נכון, לא ראוי ולא מוסרי, לקחת דמי ניהול של 1%, שמעביר בעצם את הקרן להפסד. זה עדיין קיים, ואפילו לא מעט, אבל דמי הניהול זוחלים כלפי מטה. בין השורות כדי לכם לבדוק אם אתם משקיעים בקרנות נאמנות סולידיות, ואם כן, סיכוי טוב שאתם משלמים יותר מדי למנהל קרן הנאמנות. תשקלו אלטרנטיבות אחרות.
זאת ועוד – נכון שדמי הניהול במגמת ירידה כבר כמעט 10 שנים. דמי הניהול למעשה ירדו ב-40% בעשר שנים, ועדיין, יש מקומות שדמי הניהול גבוהים ולא מוצדקים ביחס למה שאנחנו נותנים. אגב, דמי הניהול בקרנות הפנסיה הם 0.5%, אז למה בעצם במכשיר לטווח קצר ובינוני – קרנות נאמנות, שמי הניהול יקרים ב-60%. ההשוואה אולי לא מדויקת, כי קרנות הפנסיה גובות גם דמי ניהול שערורייתיים בשם דמי ניהול על ההפקדות, ועדיין קיים פער גדול לטובת החיסכון הפנסיוני (הרחבה כאן)
כך או אחרת, לפחות בעיה אחת נפתרה. כתבנו כאן פעמים רבות בשנים האחרונות על העלאות דמי הניהול השוטפות של קרנות הנאמנות. נוצר מצב, שמשקיע הלך לישון עם קרן שגובה דמי ניהול של 0.5%, וקם בבוקר עם קרן שגובה 1%. הקרנות העלו דמי ניהול על ימין ועל שמאל, והלקוח לא תמיד היה מודע לכך. ואגב, זו היתה רק חלק מהבעיה – במקרים מסוימים הלקוח יכל ללכת לישון עם קרן אג"ח ולהתעורר עם קרן ששינתה מדיניות לקרן שמשקיעה במניות בנאסד"ק (הרחבה – מדריך קרנות נאמנות)
עוד בנושא: קרנות עוקבות – מה הן והאם הן יביאו את הבשורה לתעשיית קרנות הנאמנות, קרנות נאמנות – ככה מנהלי הקרנות "עובדים" עליכם, וככה תוכלו להיזהר!.
אבל גם הביקורת כאן, וגם במקומות אחרים עזרה, וקרנות הנאמנות רשאיות להעלות דמי ניהול רק פעם אחת בשנה – בחודש ינואר. זה התחיל ב-2017, אז 190 קרנות נאמנות דיווחו על העלאת דמי הניהול, בינואר 2018 דיווחו 150 קרנות על העלאה. זה, לא ספירה כעת. הכלל חי: להעלות רק בינואר, להפחית כל השנה.
אז חשוב להדגיש – להעלות מותר רק בינואר, להפחית אפשר במשך כל השנה, כך שזה עדיין לא מבטא בהכרח העלאה שנתית בדמי הניהול, אבל לפחות בהתבסס על העליות האלו הרי שמדובר על תוספת של כ-60 מיליון שקל בדמי הניהול השנתיים שגובות הקרנות.
הגופים הבולטים בהעלאת דמי ניהול הם – פסגות, מיטב-דש ואי.בי.אי. העלאות דמי הניהול מעבר לנזק לכיס שלנו, בעייתיות בנקודת הזמן הזו. הסיבה היא שקרנות רבות שהעלו דמי ניהול הן קרנות אג"ח, קרנות סולידיות. הקרנות האלו התקשו אז להשיג תשואה ב-2018, בריבית אפס. כעת הסביבה אחרת (בנק ישראל 3.25%), אבל להעלות דמי ניהול בקרן אג"ח בלי הצדקה זה אותו חוסר הגינות, אז להעלות דמי ניהול שאתם יודעים שהולכת להיות שנה מאתגרת בהשגת תשואה, זה לא ממש הוגן כלפי המשקיעים. אבל, לא בטוח שבסופו של חום, זה משנה לקודקודים של בתי ההשקעות.