חדשות    

הקבלנים לא מאמינים כי הממשלה תוכל להוריד את מחירי הדיור

טוב הם לא הכי אובייקטיבים, זה ברור – האינטרס שלהם שמחירי הדירות יעלו; ובכל זאת כדאי לשמוע מה הם אומרים – הקבלנים לא סבורים שהממשלה תוכל להוריד את מחירי הדירות.  כך עולה  מסקר שערכה חברת המידע העסקי BdiCoface לקראת כנס הנדל"ן של ארגון קבלני תל אביב. מהסקר עולה כי  96% מהמשיבים אינם מאמינים לממשלה כי תוכל להוריד את מחירי הדיור. הסקר נערך בקרב כ-100 מנהלים בחברות בניה בישראל. בסקר שנערך בשנה שעברה התקבלה תוצאה דומה, אז ענו 94% מהמשיבים כי הם אינם מאמינים כי מדיניות הממשלה תוביל לירידת מחירים, אולם ב-2011 ענו 50% מהמשיבים כי מדיניות הממשלה תוביל לירידת מחירי הדיור.

בהתאם לכך, הרוב המוחלט של הנשאלים בסקר – 69%, צופה כי מחירי הדיור יעלו ב-2015. בסקר בשנה שעברה צפו 54% מהקבלנים עלייה במחירי הדיור, ובסקר שנערך ב-2012 צפו 40% מהנשאלים עליית מחירים. ב-2011 היה אחוז המשיבים הצופים עליית מחירים הנמוך ביותר – 14% בלבד.  69% מחברות הבניה צופות גידול, או גידול מהותי בפעילותם, בשנת 2015, זאת לעומת 61% בשנה שעברה, ו-56% לפני שנתיים. האופטימיות של הקבלנים בסקר מתבטאת גם בצפי לגידול בענף כולו – 63% מהנשאלים בסקר ענו כי הם צופים גידול, או גידול מהותי בענף, כמעט כפול מאחוז העונים בסקר שנערך לפני שנה ושנתיים.

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת BdiCoface, "ענף הבניה נמצא באחת השנים המטלטלות ביותר שלו מזה תקופה ארוכה, כאשר מתחילת השנה הוא סובל מחוסר ודאות קשה שנוצרה כתוצאה ממדיניות לא ברורה של הממשלה. במצב כזה, וכאשר רבים מרוכשי הדירות נמצאים עדיין על הגדר, התוצאות של המדיניות הזו כבר ניכרות ביחסים הפיננסים של החברות בענף. אחרי חודשים רבים של חוסר וודאות בנוגע לחוק המע"מ, אנחנו רואים בסקר חוסר אמון מוחלט של הענף במדיניות הממשלה, והיכולת שלה להשפיע על מחירי הדיור בטווח הנראה לעין".

הסקר נערך לקראת כינוס הנדל"ן השנתי ה-17 של ארגון הקבלנים והבונים תל אביב-יפו-בת ים, אשר יתקיים במלון דן אילת, בין התאריכים 5-8 בנובמבר, במעמד ח"כ אורי אריאל, שר הבינוי והשיכון, שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון ופרופ’ ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, ויעסוק בנושאים בוערים ורלוונטיים ביותר בענף הנדל"ן דרך דיונים ומושבים בהשתתפות ראשי ערים, מקבלי ההחלטות בישראל בתחום הנדל"ן, מומחים בתחום הפיננסי, ההנדסי ועוד. לדברי אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בת"א-יפו-בת ים, הנתונים העולים מן הסקר מהווים תמונת מצב לא רק של אוכלוסיית הקבלנים, אלא משקפים תחושה כללית של רוב ציבור האזרחים במדינת ישראל.

נראה כי חברות הבניה כבר מזמן הפסיקו לחשוב שהממשלה פועלת על מנת לפתור את מצוקת הדיור בצורה רצינית. הציבור, בדומה לאוכלוסיית הקבלנים, חי בתחושת חוסר וודאות מתמשכת וגוברת, כאשר שפע החוקים החדשים אינם מוצעים בצורה מוסדרת המניבה פרי, בדומה להמתנה הנלאית ואי החלת חוק מע"מ 0 מיום הצעתו אשר יצרו קיפאון מתמשך בענף הנדל"ן. למעשה, מימוש תוכנית מע"מ 0% ומחיר מטרה – עשוי ליצור ביקוש רב במקום בו אין היצע מספק, וכך יניב מענה חלקי וקטן לפתרון בעיית הדיור.

הציבור צמא לפתרונות ישימים ולא למפגן הפרחת הבטחות והכרזות שאינן עומדות במבחן המציאות. פתרונות בדומה להגדלה מסיבית של מספר העובדים הזרים בענף, אשר תוריד משמעותית את עלויות הבניה ותוזיל את עלות הדירה, בנוסף, פעילות למציאת פתרון אמיתי למצוקת הקרקעות באזורי הביקוש ואישור תוכנית לפינוי בינוי בזמן קצר משמעותית מפרק הזמן הממוצע והמופרך כיום, העומד על 12 שנה.

קל יותר לגייס מימון: בנוגע ליכולת לגייס אשראי לענף הנדל"ן ענו 30% מהנשאלים כי היכולת להשיג מימון עלתה, או עלתה מאד, מדובר על עלייה חדה לעומת 13% מהנשאלים שענו תשובה דומה בשנה שעברה, אך עדיין מדובר בפחות משליש מחברות הנדל"ן, כאשר מרביתן אינם סבורים כי היכולת לגייס אשראי עלתה.

בנוגע לעלויות המימון עולה כי אלו הוזלו משמעותית. 34% מהנשאלים בסקר ציינו כי הם נהנו מירידה בעלויות המימון, והריבית הממוצעת בסקר על הלוואות בקרב הנשאלים בסקר עמדה על 0.68% בלבד. בשנה שעברה עמדה הריבית בקרב הנשאלים בסקר על 1.39%, ולפני שנתיים היא עמדה על 2.35%. בסקר שנערך ב-2011 עמדה הריבית על 2.88%.

בתשובה לשאלה על האם חל שינוי בהיקף הפעילות של החברה או הענף כולו, ענו 48% מהנשאלים ענו כי הענף נותר ללא שינוי, ו-43% מהנשאלים ענו כי פעילות החברה שלהם נותרה ללא שינוי. עם זאת, 49% מהנשאלים ענו כי החברה שלהם רשמה גידול בפעילות ב-2014, אך רק 26% מהנשאלים ענו כי הענף כולו גדל ב-2014.

רמת הסיכון בענף הבניה מצטמצמת מול הסיכון במשק: על פי נתוני BdiCoface, העורכת את מדד הסיכון, עולה כי דירוג הסיכון בענף הבנייה נמצא לאורך השנים ברמה גבוהה יותר לעומת רמת הסיכון במשק כולו, אולם השנה נראה כי הפער בין רמת הסיכון בענף הבניה לבין הסיכון במשק הולך ומצטמצם. מנתוני החברה עולה כי רמת הסיכון בענף הבנייה נמצאת כיום ברמה של 6.42, זאת לעומת רמת הסיכון במשק העומדת על 6.3. לשם השוואה – בשנת 2007 עמד הסיכון בענף הבניה על 6.65 לעומת רמת סיכון של 5.85 במשק כולו. מנתוני BdiCoface עולה כי -11.6% מהחברות בענף הבניה נמצאות בסיכון גבוה מאד.

בנוגע למוסר התשלומים בענף הבניה עולה כי השנה הוא הלך והידרדר, כאשר מספר ימי האשראי בפועל בענף עומד כיום על 108, זאת לעומת 98 ימי אשראי במשק כולו.

מנתוני היחסים הפיננסיים בקרב קבלני הבניין הגדולים (מנתוני המחצית הראשונה של 2014) עולה כי הרווחיות הגולמית שלהם נפגעה ועמדה על 14.8% בלבד, לעומת רווחיות גולמית של 20.2% בתקופה המקבילה ב-2013. שיעור הרווח התפעולי מסך ההכנסות נפגע גם הוא ועמד במחצית הראשונה על 9.3% לעומת 11.6% במחצית המקבילה ב-2013.