אמיר כהנוביץ, כלכלן המאקרו של כלל פיננסים סבור שלא יהיו שינויים דרמטיים בשוק האג"ח בעקבות העלאת הגירעון "אמנם מעלים את הגרעון בישראל – אבל זה לא יזעזע את האג"ח", הוא מעדכן בסקירה על ההתפתחויות במקארו כלכליות, "ראש הממשלה, נתניהו, החליט לקחת אחריות על בעיית הגרעון והחליט שאת העליה בהוצאות הממשלה והירידה בהכנסות ממיסים לא יממנו ב-2013 באמצעות העלאות מיסים, אלא בהעלאת יעד הגרעון מרמה של 1.5% לרמה של 3%. מי ישלם, הדור הבא?
"ההשפעה על אגרות החוב: מצד אחד העלאת מיסים הייתה מקשה על הפעילות הכלכלית כעת, מצד שני הגדלת הגרעון תכביד על הצמיחה העתידית ותעלה את סיכון המשק, מה שעלול גם הוא להקשות על הצמיחה הנוכחית.
"להערכתנו, במידה וההחלטה כוללת הגדלת גרעון זמנית לתקופת המשבר בלבד, השוק לא יראה בכך עליית סיכון משמעותית ופרמיית הסיכון של ישראל תעלה ברמה מתונה בלבד. במקביל, השוק יצפה שלנוכח החוב הגבוה יותר יפגע פוטנציאל הצמיחה העתידי של המשק ולכן יצפה גם לסביבת ריבית נמוכה יותר בעתיד, מה שיתמוך בירידת תשואות האג"ח. סיבה נוספת לדחיפה לירידת תשואות יכולה להגיע גם מביטול העלאת המע"מ ל-17%. אי העלאת המע"מ תוריד את ציפיות האינפלציה ותתמוך גם היא בהפחתת ריבית שתוריד תשואות.
"כלומר, ההשפעות המנוגדות האמורות, עליית סיכון מול סביבת ריבית נמוכה יותר, יקזזו אחת את השנייה ולכן בסופו של דבר אנו לא צופים לראות תגובה חריגה מידי באגרות החוב הישראליות לעומת מקבילותיהן בעולם. זאת כאמור כל עוד הממשלה תחזק את אמון המשקיעים כי מדובר בהגדלת חוב זמנית לצורכי עידוד לנוכח המשבר העולמי ולא עבור הוצאות פופוליסטיות לקראת הבחירות.
"ולמה נראה לכם שהילדים שלנו יצטרכו לשלם על החובות שלנו?יש גישה כזאת שהצעירים יצטרכו לשלם במיסים על החובות שלקחו המבוגרים. לא רק שזה לא נכון, זה גם לא מציאותי לחלוטין.
בתרחיש הראשון גם בדור הבא ימשיכו לגלגל את החובות, כמו שעשינו אנחנו, וכל דור ימשיך לשלם רק ריבית, להחזיר חלק שותף ממנו ולהמשיך לקחת חוב נוסף בקצב העליה בתמ"ג. הם לא יהיו היחידים, גם הדורות הקודמים עשו כך וחיו בשלום עם עצמם. למען האמת עבור הדור הבא הריביות שידרשו לשלם יהיו נמוכות יותר. בעוד הדור הקודם שילם על החובות ריביות של מעל 10% עבור הדור הבא יהיה מדובר בריבית נומינאלית ממוצעת של 5.5% בלבד (עפ"י המדולם באג"ח ל-30 שנה).
בתרחיש השני, בו הם יגיעו למצב שהם לא מצליחים לגלגל את החובות וידרשו לפרוע אותו באופן מיידי, הניסיון ההיסטורי מראה שכנראה אף אחד לא ישלם אותו בצורה המסורתית. כלומר, תהיה חדלות פרעון, הסדר חובות כלשהו או סתם אינפלציה שתשחק אותו.
במצב כזה הדור הבא אומנם לא ישלם במיסים על החובות של הדורות הקודמים אלא בהחמצת היכולת לקיים כלכלה יציבה, באיבוד צמיחה ובהעדר יכולת למימוש עצמי".