אנחנו משלמים היום בירקניות תשעה תשקלים על אבטיח, בחנויות הגדולות 6 שקלים. יש לכך הרבה גורמים: עלויות המים לחלאים, עלוייות הייצור ושינויים בהרגלי הצריכה
פעם היו אומרים אבטיח בשקל, רק על הסכין, מאז מחירו זינק פי תשעה לקילו בירקניות הפרטיות, לצד שאר ירקות ופירות שמחירם זינק בעשרות אחוזים בתוך עשור. למה זה קרה??
היום ברשתות השיווק הגדולות אבטיח נמכר ב-6-5 שקלים לקילו. אומנם יש שרשרת של גוזרי קופון עד שהאבטיח מגיע לצלחת, אבל זו לא הסיבה היחידה.
בעקבות שינויים בצריכה החקלאים משתמשים כיום בזרעים יקרים יותר, למשל דרישה לאבטיח אדום יותר, מתוק יותר, בלי גרעינים, שמצריך זנים מושבחים, שמחירם גבוה יותר. הפחת של רשתות השיווק על אבטיחים, אומרים בענף, עומד על כ־20% בעקבות חצאי אבטיחים שלא נקנים.
גם לשינויים במודעות לזיהום אוויר יש השפעה: בעבר חיטאו החקלאים את הקרקע לפני הזריעה עם מתיל ברומיד, גז חיטוי שהשימוש בו נאסר מטעמי שמירה על הסביבה. היום משתמשים בזן עמיד יותר של אבטיחים.
הפתרון שמנסים בממשלה הוא הגדלת היבוא, וכפי שראינו בתחומים אחרים הרבה מהחלקאים הישראלים פורשים בעקבות הגדלת יבוא, וגם ליבוא בעיות, כמו עלויות היבוא עצמן וייתכן שגם בטווח הארוך יהיו פחות שחקנים ויישארו רק שחקניות גדולות