תיירות    

מדריך לרכישת כרטיסים למשחקים בחו"ל – לא חייבים לקרוע את הכיס

ישראלים רבים – וממש לא גברים בלבד – מעוניינים במהלך השהות שלהם בחו"ל לצפות באירוע ספורט כלשהו. בדרך כלל זה יהיה כדורגל אירופאי, עם מיטב הקבוצות והשחקנים בעולם, משחקים של קבוצות ישראליות או נבחרת ישראל באירופה וכדומה. עם זאת יש מקום של כבוד גם למשחקי כדורסל, לדוגמא משחק חוץ של קבוצה ישראלית באירופה או משחקים מליגת ה-NBA הטובה בעולם. בשנים האחרונות שומעים על יותר ויותר ישראלים שמעוניינים להיחשף לענפי ספורט שונים, לדוגמא אחד מטורנירי הגראנד סלאם בעולם הטניס או מירוצי פורמולה 1.

יש אנשים שיטוסו במיוחד כדי לצפות באירוע ספורט, אחרים שירצו לחקור את העיר אבל ינסו לתכנן את הנסיעה כך שתהיה בתאריכי משחק חשוב או אנשים שטסים בכל מקרה ורוצים למצוא משחק "על הדרך". המשותפת לכולם היא השאיפה לצמצם כמה שאפשר בעלויות פר כרטיס, שמגיעות לפעמים למחירים של מאות או אלפי אירו/דולר. הנה כמה טיפים שיוזילו עבורכם את העלות של כרטיסים למשחקים.

לכל אצטדיון יש חוקים משלו (או: ד"ש למסי ולרונאלדו)

יש לא מעט יעדים בהם ביקור במשחק או באירוע ספורט הוא חובה של ממש, לפעמים גם עבור מי שלא מתמצא בספורט ביום יום. הנקודה החשובה היא שלכל איצטדיון, קבוצה או נבחרת יש את האופן בו מומלץ לרכוש כרטיסים אליהם. את הסקירה מתחילים עם ה-קבוצה של הישראלים בשנים האחרונות, ברצלונה, ועם ביקור בהיכל הכדורגל קאמפ נואו. חבילות לברצלונה יוצאות בכל ימות השנה, כשלעיתים המטוסים הופכים ל"רכבת אווירית" של אוהדים מישראל. יש לציין שלרוב המשחקים של ברצלונה זה דווקא די פשוט לרכוש כרטיסים במחירי עלות, כשניתן לעשות זאת באופן בטוח דרך אתר האינטרנט של הקבוצה. המחירים תלויים במיקום בו יושבים באצטדיון הענק וגם במשחק הספציפי: בספרד יש חלוקה לקטגוריות ברורות, כשכלל האצבע הוא שלמשחקים מבוקשים (למשל ברצלונה מול ריאל מדריד ב"סופר קלאסיקו" או ברצלונה נגד אתלטיקו מדריד) קשה למצוא כרטיסים, בטח במחירים הולמים.

ריאל מדריד, היריבה המושבעת של ברצלונה, מושכת אף היא ישראלים רבים שמעוניינים לצפות בכריסטיאנו רונאלדו, גארת' בייל וחבריהם מהטופ העולמי באיצטדיון סנטיאגו ברנבאו. רכישת כרטיסים למשחקים של ריאל היא מעט מורכבת יותר, כי האיצטדיון קטן יותר, הכרטיסים מוצעים תחילה למנויים וגם הממשק ידידותי פחות. בביקור האחרון של כותב שורות אלה במדריד הוא המתין בכליון עיניים לפתיחת הכרטיסים, נתקל בהודעות שגיאה דרך האתר הרשמי של ריאל מדריד והצליח לבסוף למצוא זוג כרטיסים זמין דרך אתר Ticket Master. בחלק ניכר ממשחקי הליגה, הן של ריאל מדריד והן של ברצלונה, כן אפשר להשיג כרטיסים בקופות האיצטדיון בימים או אפילו בשעות שלפני המשחק.

את הסקירה אנחנו ממשיכים עם מולדת הכדורגל, אנגליה, ועם הפרמייר ליג שנחשבת בעיני רבים לטובה ולמרתקת בעולם. כאן מציאת כרטיסים הופכת למשימה מורכבת הרבה יותר. הקבוצות האנגליות המובילות – צ'לסי, ליברפול, מנצ'סטר יונייטד, ארסנל, מנצ'סטר סיטי ואחרות – מאפשרות את הרכישה רק למי שמחזיק בחברות מועדון (Membership) דרך המועדון, במחיר של כמה עשרות פאונד לשנה. כמו כן יש בהרבה מקרים דורשים רבים, כך שנעשות הגרלות בין המעוניינים בכרטיסים. כן ניתן למצוא כרטיסים למשחקי הקבוצות הגדולות במחירי עלות, אבל התהליך לא פשוט: המודל בחלק מהמועדונים הוא שכרטיסים מוצעים דרך חוג האוהדים הרשמי של הקבוצה בישראל, אך ורק לחברי מועדון האוהדים שמחזיקים ב-Membership.

משחקי קבוצות קטנות יותר באנגליה יהיו הרבה יותר נגישים, וכך גם משחקים בליגות משובחות אחרות: איטליה, גרמניה, צרפת וכיוצא בזה. חשוב לחקור היטב את אופן רכישת הכרטיסים האפשרי בטורניר או באיצטדיון שאתם רוצים להגיע אליו, ולתכנן את הצעדים שלכם בהתאם. בכל מקרה, אנחנו לא ממליצים לכם לפנות לספסרים בכל יעד שתגיעו אליו. הם נוטים לגבות מחירים גבוהים ולרוב לא פרופורציונליים על הכרטיסים, הרבה מעבר למחיר העלות שלהם. כמו כן תעשיית הזיופים עובדת בתחום הזה שעות נוספות, וגם בסופי השבוע (משחקי הליגות) או ימי אמצע השבוע (משחקים במסגרות אירופאיות).

באופן עצמאי, או כחבילת ספורט?

רכישת כרטיסים לאירועי ספורט יכולה להיעשות במספר דרכים. העצמאיים שביניכם יכולים לרכוש טיסה ומלון, או לחלופין חבילת נופש, ולרכוש בנפרד את הכרטיסים באחת הדרכים שהוצגו מעלה. היתרון כאן הוא שיש פוטנציאל להשיג את הכרטיסים במחירים זולים (באופן יחסי, כן?), או אפילו במחירי קופה. מנגד, יש יעדים בהם מדובר במשימה קשה עד בלתי אפשרית. קושי פוטנציאל אחר קשור לשפה, כאשר חלק מהאתרים האלה לא כוללים כלל ממשק באנגלית אלא רק בשפת המקור במדינה. לפעמים התרגום האוטומטי של Google עוזר, אבל לא תמיד. כמו כן עלול להיות מצב אין מוקד שירות שאפשר לפנות אליו בצורה נגישה במידת הצורך.

אופציה אחרת היא לרכוש את הכרטיסים דרך אתרי התיווך והסוכנים למיניהם, בין אם ישראליים ובין אם בינלאומיים. בין השמות שניתן להזכיר במקרה הזה אפשר למנות את הסוכנים Ticketingo או TikTik. המחירים כאן יהיו בדרך כלל גבוהים יותר מאשר מחירי הקופה, אפילו בעשרות אחוזים עקב עמלות התיווך שמשלמים. אם מחיר קופה למשחק באנגליה יעלה ב-50-80 פאונד, נניח (בלי קשר למורכבות ההשגה שלו), דרך הסוכנים אתם יכולים לשלם כ-150-300 פאונד למשחקי ליגה "רגילים". כמו כן יש גורמים מפוקפקים בשדה המשחק הזה, ומכאן שחשוב לבדוק היטב את אמינות הגורם שמתנהלים מולו: יש חברות שמציעות שירות בעברית ושכפופות גם לתנאי הגנת הצרכן (למשל בכל הנוגע לביטול עסקה), אבל לא כולן. מנגד, יש כאן אפשרות להשיג כרטיסים בצורה פשוטה יחסית, וגם למשחקים מבוקשים או לכאלה שקשה מאד להשיג אליהם כרטיסים בדרך אחרת.

הפופולאריות של תיירות הספורט בישראל מביאה לכך שחבילות ספורט רבות מוצעות על ידי הסוכנים וחברות התיירות. בדרך כלל הן יכללו שהות קצרה בעיר (החל מלילה אחד ועד מספר ימים), מלון וכרטיס למשחק המבוקש. האטרקטיביות של החבילות משתנות ותלויות ביעד או במשחק הספציפי: יש מקרים בהם מחיר החבילה עם כרטיס למשחק יהיה דומה מאד או אפילו זהה למחיר החבילה המקבילה ללא הכרטיס. מנגד, במקרים אחרים החבילה מייקרת את המחיר שהיה ניתן לקבל אם היו מזמינים את הכרטיסים בדרכים אחרות.

בין החברות המתמחות באספקת חבילות ספורט ניתן למנות מספר שמות מרכזיים שנחשבים גם לאמינים. איסתא ספורט מציעה חבילות למשחקי כדורגל, כדורסל ותחרויות ספורט אחרות. בעת הנוכחית החברה למשל מציעה חבילה למשחק הכדורגל האחרון של ברצלונה בליגה הספרדית, מול אייבר. החבילה היא לשלושה לילות במלון ממוצע, על בסיס לינה וארוחת בוקר, טיסות ישירות וכרטיס למשחק בקטגוריה 3, מאחורי השער – המחיר הוא 799 אירו. עוד שחקנית חשובה בשדה המשחק היא "וואלה! טורס", שבמקרה של המשחק הספציפי שהזכרנו מציעה חבילה דומה מאד לזו של איסתא. "שורה ראשונה" היא חברה המזוהה עם תיירות הספורט, ומספקת חבילות שונות לפרקי זמן של מספר ימים בודדים ואף יותר. החבילות גם כאן כוללות טיסות (לואו קוסט), מלון על בסיס לינה בלבד או ארוחת בוקר, העברות למלון וכרטיס למשחק. מהבדיקה שעשינו יש בשורה ראשונה הצעות שעשויות משתלמות יותר מחלק מחברות התיירות, אם כי צריך להעמיד אותן גם מול אפשרות התכנון העצמאי של הטיול.

צריך לקחת בחשבון שבמקרה של הזמנת חבילת ספורט לא יכולים לבחור בדרך כלל את המיקום הספציפי באיצטדיון. חברות התיירות יתחייבו לעיתים על הקטגוריה של הכרטיס (למשל כרטיס ליציע הקבוצה המארחת לצד המגרש), אבל לא מעבר לכך. כמו כן אין כאן תמיד אופציה לבחירת מושב, כשאצל חלק מהחברות הכרטיסים המסופקים הם לא הטובים ביותר – אלא אם משדרגים את הכרטיס ואז מחיר החבילה עולה. שמענו על מקרים בהם אנשים קיבלו כרטיסים שונים ממה שתואר להם, ולכן חשוב לבדוק את אמינות הגורם שמזמינים דרכו.

למה חשוב לשים לב?

בלי קשר לאופן בו אתם מעוניינים לרכוש את הכרטיס לאירוע הספורט באחת המדינות מעבר לים, יש מספר דרכים להוזיל את העלויות. כאמור, טווח המחירים של כרטיס למשחק ספציפי הוא רחב. על כרטיסים במושבים קדמיים ובאמצע המגרש תשלמו מחיר גבוה בהרבה מאד ביציעים העליונים, בצדדים ובטח ובטח מאחורי השערים (בדרך כלל כרטיסים אלה יהיו הזולים ביותר): לדוגמא מושב זול עשוי להיות במחירים של כ-50 אירו, בעוד שמושבים טובים יותר יקרים פי שלושה או ארבעה. מומלץ שתגדירו לעצמכם את החווייה שאתם מצפים לה, וגם את התקציב. יש מגרשים רבים בהם הראות היא מצוינת מכל מקום ביציע – לדוגמא מרבית האיצטדיונים באנגליה – כך שכן ניתן להתפשר במידה מסוימת במחיר הכרטיס בלי שהחווייה תיפגע יותר מדי.

בחלק מהתחרויות בהם המועדים ידועים מראש, המחירים עולים ככל שהמשחק מתקרב: אם יש אופציה לעשות את זה, מומלץ לבצע את ההזמנה מוקדם יחסית (מה שגם יגדיל את מלאי האפשרויות והכרטיסים הזמינים עבורכם). במקרה בו מספר אנשים נוסעים יחדיו חשוב לשים לב שהם יישבו אחד ליד השני. לא תמיד זה קורה: אם לא מבצעים את ההזמנה ישירות, הקפידו להבהיר זאת לנציגי המכירות או לסוכנים.

צורת קבלת הכרטיסים משתנה בהתאם לגורם שמזמינים דרכו, וחייבים לברר מהי לפני שמקבלים את ההחלטה. הדרך הנוחה ביותר היא קבלת הכרטיסים במייל, כך שלא צריך לבצע דבר מלבד הדפסה שלהם והגעה איתם לקופות האיצטדיון ביום המשחק. מנגד, עשוי להיות מצב בו תצטרכו להגיע ביום המשחק עם כרטיס האשראי עימו הזמנתם לקופות האיצטדיון, להציג תעודה מזהה ולקבל את הכרטיסים. חלק מהחברות או הסוכנים שולחים את הכרטיס ישירות למלון בו שוהים, יום או יומיים לפני המשחק. לדעתנו דרך זו פחות מומלצת, כי היא מטילה אחריות על גורמים חיצוניים שלא תלויים בכם, ועלולה להביא לתקלות במקרה של חברה לא אמינה.

בדקו תמיד מהי המדיניות במקרה בו דבר מה משתבש, למשל כרטיסים שלא מסופקים בזמן. החברה אמורה להעניק לכם במצבים אלה פיצוי ראוי, גם אם את מכורי הספורט הוא עלול שלא לספק.