חדשות    

שופרסל – האם הגיעה לתחתית?

מאת – אלון הדר

שופרסל נחשבת לקמעונאית המזון הגדולה בישראל. יכולת פירעון החובות של החברה זוכה לדרוג A+, קרי מדובר בחברה יציבה מבחינה פיננסית. החברה נהנית מפיזור גיאוגרפי נרחב של סניפיה והיא נוהגת לחלק דיבידנדים מדי שנה. עם זאת התחרות הגוברת בשוק המזון, הידוק הרגולציה בתחום והמחאה החברתית על מחירי המזון הגבוהים בישראל, הביאו את החברה להציג הפסד נקי ברבעונים האחרונים, כיוון שעל מנת להתמודד עם המצב הנהלת החברה החליטה על שורת צעדים על מנת לייעל את החברה (צמצום במספר הסניפים, מכירת סניפים וצמצום של מאות עובדים) במקביל להשקת מותג פרטי על מגוון מוצרים רחב מאוד במחירים נמוכים. ליישום התוכנית עלות גבוהה בטווח הקצר ולכן החברה רשמה הוצאה חד פעמית של כ- 150 מיליון שח ברבעון השני של 2014, הוצאה זו כמובן העמיקה מאוד את הפסדי החברה ברבעון, אולם גם ברבעון השלישי בו לא נרשמה הוצאה כגון זו הציגה שופרסל הפסד בשורה התחתונה, הפסד שהיה גדול יותר משמעותית לו לחברה לא הייתה הכנסה נאה מפעילות הנדלן שלה שתקזז חלק ניכר מההפסד בגין הפעילות הקמעונאית. לכל הקשיים הללו בפניהם ניצבת החברה יש להוסיף את שינויי הבעלות באידיבי, החברה הסבתא של החברה המחזיקה בדסקש שהיא החברה האם של החברה. רוכשי אידיבי החדשים המשיכו את דרכו של דנקנר והפסידו מעל מיליארד שח בתוך מספר חודשים בגין השקעתם בפירמידה הכושלת שהקים האחרון. מכיוון שלאידיבי נדרשת הזרמת הון כבירה של כמיליארד שח , אחת הדרכים האפשריות היא מימוש נכסים כלומר מכירה של אחת מהחברות בשליטתה ומכאן לחץ נוסף על הנייר.

מבחינה טכנית מניית החברה בהחלט הגיבה לשלל ההתרחשויות השליליות וצנחה קרוב ל 50% משער 1500 לערך לשער 800. בגרף השבועי שלהלן ניתן לראות כי ישנה סטייה שורית במתנד המחזור ביחס למבנה גרף המחירים, קרי מתנד המחזורנמצא במגמה עולה בעוד שמבנה המחירים יורד. גם ה- MACD קרוב לספק איתות קניה.

 

לתמונה הטכנית המצביעה על אפשרות למציאת תחתית ניתן להוסיף רכישות משמעותיות של בעלי עניין בזמן האחרון ויש לכך חשיבות רבה. שווי השוק הנוכחי של שופרסל עומד על כ – 1.8 מיליארד שח. טרם הרכישות המסיביות מצד בעלי העניין ברונפמן ופישר, בעלי העניין ביחד החזיקו מעל 70% ממניות החברה (כ- 220 מיליון מניות). מכאן ששווי השוק של 66 מיליון המניות ה"צפות" עמד על כ – 540 מיליון שח וסביר להניח שפחות במידה משמעותית כיוון שבחלק ממניות החברה הנחשבות "צפות" מחזיקים גופים מוסדיים לטווח ארוך. בחודשיים האחרונים השקיעו ברונפמן ופישר קרוב ל 90 מיליון שח ואולי אף יותר ברכישת מניות החברה בבורסה ומחוץ לבורסה. מכאן שכמות המניות הצפה קטנה במידה משמעותית. קשה לאמוד במדויק את מחיר הקניה הממוצע של ברונפמן ופישר אולם אם ניקח בממוצע 9 שח למניה ככל הנראה הם צמצמו את כמות המניות הצפה ב 10 מיליון מניות לכל הפחות (15% מכלל המניות שנחשבות מניות "צפות"). יש לכך השלכה חיובית כפולה כיוון שמעבר לרכישות מהותיות של בעלי עניין גם כמות הסחורה העומדת למכירה בשוק קטנה משמעותית. אם וכאשר תוכנית ההתייעלות בשופרסל תבוא לידי ביטוי בדוחות והחברה תחזור לפסים של רווחיות ותמשיך בחלוקת הדיבידנדים (אשר חברת הדרוג מכנה אותה אגרסיבית) סביר להניח שזה יבוא לידי ביטוי גם בשער המניה.

אופן הפעולה הוא רכישת מניות של שופרסל ברמות מחיר של פחות משער 900 למניה והמתנה להתאוששות בטווח הארוך. כיוון שהמניה עדיין נחשבת במגמת ירידה ניתן לקנות במספר מנות, ניתן למשל לקנות בכל שער עגול של 50 (850, 800, 750 וכן הלאה). גם בסוג מסחר זה יש למקם סטופ לוס אולם הוא צריך להיות נדיב במיוחד, בעבר שער 700 הווה תמיכה חזקה ולכן שבירת 700 תהיה איתות יציאה מהפוזיציה בהפסד.

 

הכותב אינו יועץ השקעות. אין לראות במאמר המלצה כלשהי לביצוע פעולה. הכותב עשוי להחזיק בניירות ערך המוזכרות במאמר. כל משקיע צריך לבחון את רמת הסיכון והחשיפה שבהשקעותיו ולהתייעץ עם יועץ השקעות.