חדשות    

30% מהדירות במתחם התחנה הישנה בת"א יהיו בהשכרה ארוכת טווח – הבעלים זועמים

הוודעה לתכנון ובנייה בתל אביב הודיעה על כוונתה לשנות את תוכנית הבנייה במתחם התחנה הישנה, כך ש-30% מהבנייה תיועד לדיור מוגן, השכרה ארוכת טווח ומעונות.  הבעלים: "זה לא פרופורציונלי"

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב הודיעה על כוונתה לשנות את תוכניות הבנייה בשטח התחנה המרכזית הישנה בשכונת נווה שאנן בתל אביב, וקבעה כי 30% מתוך 1,160 הדירות שייבנו במתחם יוגדרו כ"דיור מיוחד". אלו כוללים דיור בהשכרה ארוכת טווח, דיור מוגן, או מעונות סטודנטים. מספר הדירות לייעוד זה מסתכם ב-350 דירות.

הסיבה לשינוי היא  הצורך הגובר בדיור בהשכרה ארוכת טווח בתל אביב. בעלי הזכויות בקרקע זועמים על ירידת הערך. לפי השמאים שלהם, שווי "דיור מיוחד" הוא חצי  משווי דירה רגילה, והפיכת 350 דירות לייעוד זה תפגע בשווי  בכ-250 מיליון שקל.

לפי התוכנית, השטח מחולק לארבעה מתחמים שונים, כשמרבית הבנייה למגורים צפויה להתבצע במתחם 2, בחלק הדרומי של התוכנית, אזור מגורים ותיק המיועד להריסה לטובת הקמת בנייני מגורים בני 11-10 קומות. לכן עיקר הפגיעה תהיה בבעלי הנכסים שם.

במתחם התחנה הישנה וסביבתה, המכונה מתחם שומרון, מקודמת כיום אחת מתוכניות הבנייה הגדולות בעיר, בשטח של כ-80 דונם התחומים מנחם בגין, הגדוד העברי, י.מ. סלומון והנגב. מתחם זה כולל את השטח שבו היו בעבר רציפי התחנה וכן כמה רחובות ותיקים של שכונת נווה שאנן, אשר הבניינים בהם מיועדים להריסה לטובת בנייה חדשה. לצד הזכויות למגורים, כוללת התוכנית זכויות לבניית כ-150 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר.

בעלי קרקע עיקריים במתחם הם החברות שיכון ובינוי ולוינשטיין, המחזיקות במשותף כ-36 דונם. אלו כתבו תגובת מחאה  להודעת הוועדה המחוזית, הן הגדירו את ההחלטה כ"פגיעה מהותית ביותר בזכויות שלהן ובזכויות בעלי קרקע אחרים במתחם… שינוי תמהיל יחידות הדיור באופן ש-30% מהדירות בכל המתחם יהיו לדיור מיוחד הוא בלתי סביר בנסיבות העניין ונראה כי אינו מבוסס על בדיקה שבוצעה בנושא".

לדברי עו"ד גלעד שמעון ממשרד עוה"ד צבי שוב, המייצג בעלי קרקעות נוספים במתחם: "נכון להיום חלק ממתחם התוכנית כבר בנוי ומאוכלס בבניינים המיועדים לפינוי בינוי. כלומר בעלי הקרקעות במתחם יידרשו להשקיע משאבים עצומים והון עצמי רב כדי לפנות את המבנים הקיימים, לפצות את הדיירים ולהכשיר את הקרקע לבנייה. במקרים מסוימים יידרשו גם הליכים משפטיים יקרים וארוכים אל מול פולשים שיסרבו לפנות את הקרקע. במקום להקל על בעלי הקרקע לממש את התוכנית, מתכוונים עתה לחייב הקמת דיור מיוחד כגון דיור מוגן, בהיקף של לא פחות מ-30% מהדירות בכל מתחם, שיעור בלתי פרופורציונלי ביחס לתוכניות אחרות, דבר שיפגע קשות בכלכליות התוכנית ובבעלי הקרקע".

גם עיריית תל אביב מתנגדת להחלטה של הוועדה המחוזית. לפי מהנדס העיר אין להחיל את הקצאת הדירות על כלל שטח התוכנית. הקצאה זו לדבריו עשויה להתאים למתחמים 1, 3 ו-4, שהבנייה בהם מיועדת ברובה למסחר ותעסוקה. אולם קביעת ההקצאה על מתחם 2 תביא לדבריו ל"פגיעה משמעותית ביכולת המימוש והתחדשות המתחם שבבעלותם דירות מגורים כבר כיום".

יש לציין כי לא מדובר בהחלטה סופית אלא בהודעה לפני הכרעה.

אודי כרמלי מונה למהנדס העיר תל-אביב יפו

הסדרה בתחום הקורקינטים – יוגבלו מספר הקורקינטים בתל אביב

חניה חינם לעובדי הוראה בתל אביב