תוכן ממומן    

5 דברים שצריך לדעת על ביטוח החובה

מעודכן ל-10/2022

כאשר רוכשים רכב חדש, חשוב לרכוש פוליסת ביטוח חובה לרכב. כיסוי זה הינו הבסיסי ביותר, ואליו ניתן להוסיף כיסויים נוספים כמו ביטוח צד ג' או ביטוח מקיף. במאמר זה נגלה מה מכסה הביטוח ומה קובע את מחירו.  כמו כן, נענה על שאלות נפוצות בנושא.

מהו ביטוח החובה, ומדוע המדינה מחייבת לרכוש פוליסה זו?

ביטוח החובה לרכב הוא כיסוי ביטוחי, שמדינת ישראל מחייבת כל בעל רכב לרכוש בהתאם לחוק "פקודת רכב מנועי" משנת 1970. כיסוי זה בא לוודא כי במקרה של פגיעה גופנית מתאונה, הן נהגי הרכבים הנפגעים והן כל הנוסעים הנוספים בכלי הרכב המעורבים בתאונה, כמו גם עוברי אורח אשר נפגעו פגיעה גופנית מתאונה זו, יזכו לפיצוי כספי. מדובר בסכומי כסף שיאפשר להם לממן את עלויות הטיפולים הרפואיים, וכן לעמוד בקשיים הכלכליים הנלווים במרבית המקרים לתקופת השיקום או ההחלמה אחרי התאונה. אם התאונה גרמה למוות, חלילה, הפיצוי ישמש כדי לפצות את בני משפחתו של האדם שנהרג בתאונה.

מה הביטוח מכסה במקרה של תאונה?

ביטוח החובה מיועד לפצות כאמור הן נהגים והם את הנפגעים מתאונות דרכים על נזקי גוף, הטיפולים הכרוכים בהם וכן על הזמן שבו אינם יכולים לעבוד בתקופת ההחלמה. במקרה שהתאונה גרמה לנכות, הפיצוי ישולם גם עבור השנים שלאחר מכן. במסגרת הפוליסה, נפגעים יכולים לתבוע את חברת הביטוח כתוצאה מהתאונה למשך שבע שנים מקרות התאונה, כאשר אין תקרה כספית אשר מגבילה אותם. ילדים שהיו מעורבים בתאונה, יכולים להגיש תביעה שבע שנים לאחר שהגיעו לגיל הבגרות, אם ההורים שלהם או האפוטרופוסים שלהם לא הגישו תביעה בגין התאונה המדוברת. עם זאת, ככל שהגשת התביעה סמוכה למועד ההתרחשות, כך השגת המסמכים וקבלת העדויות השונות הקורות בתאונה היא משימה קלה יותר. ככל שעובר הזמן, המכשולים רבים יותר.

מהן ההשלכות של נסיעה ללא ביטוח חובה?

נסיעה ללא ביטוח חובה בתוקף, מוגדרת כעבירה על החוק. לכן, אם נתפסתם נוהגים ללא כיסוי ביטוחי זה, תצטרכו לשאת בתוצאות ולשלם קנס. בנוסף, אתם עלולים גם לעמוד למשפט בבית משפט לענייני תעבורה. במקרים מסוימים, אם מדובר בעבירה שחוזרת על עצמה, עלולה הנהיגה ללא ביטוח חובה בתוקף, לגרום לשלילת הרישיון באופן זמני או קבוע. נסיעה ללא ביטוח יכולה לגרום גם לנזק כלכלי כבד במקרה של תאונה.

מה קורה אם גרמת תאונה ואין לך ביטוח חובה בתוקף?

במקרה שגרמתם לתאונה ואין בידכם ביטוח חובה, ארגון ממשלתי בשם "קרנית" ישלם את הוצאות הטיפול בנפגעי התאונה וכן ברכב שלהם, כפי שמתחייב בחוק וכפי שהיה קורה אילו היה לכם ביטוח בזמן התאונה. לאחר מכן, הארגון הזה עלול לתבוע אתכם בגין התשלומים שהעביר כפיצוי לנפגעים. בנוסף, אתם גם תועמדו למשפט פלילי בגין העבירה הזו וגם תקנסו בקנס כספי. לכן ישנה חשיבות רבה לרכישת ביטוח רכב, במטרה להימנע מהסיכון לסנקציות משפטיות וכלכליות נגדכם ומהוצאות כבדות. 

מה קובע את מחיר ביטוח החובה?

מחיר ביטוח החובה נקבע בכל שנה, על בסיס פרמטרים שונים, שנקבעו על ידי משרד האוצר. כל חברת ביטוח בונה תחשיב משלה לקביעת המחיר של הביטוח. התחשיב מבוסס, בין השאר, על אמות המידה הבאות על:

מין הנהג: מין הנהג מהווה אמת מידה משמעותית, שעשויה להוזיל את מחיר הביטוח. בדרך כלל, הסטטיסטיקה מוכיחה כי נשים הן נהגות זהירות יותר מאשר גברים, והן מעורבות פחות בתאונות דרכים. כיוון שכך, אם מי שנוהגת ברכב מצהירה שהיא הנהגת היחידה בהו, קיימת אופציה להוזלה במחיר ביטוח החובה ברכב.

סוג הרכב: סוג הרכב מהווה גם הוא אמת מידה לקביעת המחיר. רכבים יוקרתיים יותר, או כאלה שמסיבות כאלה ואחרות נגנבים יותר, עלולים לגרום לכך שהביטוח תמורתם יהיה יקר יותר.

מאפייני הרכב: באשר למאפיינים של הרכב – אם ברכב מותקנות מערכות למניעת גניבה, כמו גם מערכות למניעת תאונות, פרמיית ביטוח הרכב עשויה להיות זולה יותר.

וותק והיסטוריה תעבורתית: וותק הנהיגה וכן ההיסטוריה התעבורתית של כל אחד מנהגי הרכב בעבר, משפיעים על הפרמיה של הביטוח. ככל שההיסטוריה התעבורתית של הנהג היא נקייה יותר, כך תעריף הביטוח יהיה זול יותר. 

מכל האמור לעיל, עולה הצורך לבצע השוואה של מחיר הפוליסה בין חברות הביטוח השונות ולמצוא את הפוליסה האטרקטיבית ביותר עבורכם. קל מאד להשוות בין פוליסות ביטוח החובה, משום שהן אחידות ומה ששונה הוא רק המחיר. חשוב לבצע את השוואת המחירים, משום שבמרבית המקרים יש פער משמעותי בין חברות הביטוח השונות.

ביטוחי רכב – כל מה שצריך לדעת