בבית ההשקעות מיטב מעריכים כי שוק המניות הישראלי צפוי להיות בעמדת נחיתות לעומת שוקי העולם, גם בלי קשר לסיכונים הפוליטיים. בסקירת מקרו שפרסמו כלכלני בית ההשקעות, בראשות הכלכלן הראשי אלכס זבז'ינסקי, הם מזכירים כי השבוע האחרון התאפיין בתת ביצוע עמוק של אפיקי ההשקעה בישראל לעומת מקביליהם בעולם, וכי מדובר בהחרפה של מגמה שכבר מורגשת.
לדבריהם, ההתפתחויות בשבוע האחרון קשורות אומנם להתפתחויות בזירה הפוליטית-ביטחונית אבל נובעות בעיקר משני הסיכונים הכלכליים שהם ציינו כבר בתחזית השנתית שלהם:
- חשיפה מוגברת של המשק הישראלי לתחום הטכנולוגיה שנפגע באופן מיוחד במחזור העסקים הנוכחי.
- גידול חד וחריג באשראי לעסקים (בעיקר באשראי הבנקאי) ובאשראי למשקי הבית שהיה בשנתיים האחרונות. על רקע ההאטה בפעילות הכלכלית תוך עליית ריבית, גידול זה מגביר סיכון לפגיעה משמעותית יותר בפעילות, מה שאמור לבוא לידי ביטוי בביצועים של האפיקים המקומיים.
עוד לדברי כלכלני מיטב, סימני ההאטה בפעילות המשק הישראלי ממשיכים להצטבר, כאשר הם מצביעים בעיקר על שני ענפים: אחד, הנדל"ן שבו ירד קצב הגידול בפדיון בענף הבנייה לקצב הנמוך ביותר מאז 2014. בענף פעילויות הנדל"ן הירידה הייתה אף חדה יותר מאשר בשיא המשבר בשנים 2008-2009. נתונים אלה ממחישים את עומק המשבר בענף.
עוד ענף שבולט בחולשתו לדברי מיטב, ונמצא בכותרות, הוא ענף הטכנולוגיה. קצב הגידול של יצוא שירותי ענפי ההיי טק יורד במהירות בחודשים האחרונים.
ארה"ב: המשק האמריקאי לא במיתון
באשר לעולם אומרים במיטב כי המשק האמריקאי לא במיתון, ויש אפילו כמה אינדיקטורים שההיחלשות שלהם מתייצבת:
- תרומתה לצמיחה של הצריכה הפרטית הייתה דומה ברבעון הרביעי לשני הרבעונים הקודמים וגם די דומה לתרומה שלה שהייתה לפני המגפה. הרכב הצריכה הפרטית ממשיך להיות מוטה למוצרים. למרות שצריכת המוצרים ברבעון הרביעי הייתה נמוכה מאשר ברבעון מקביל בשנה שעברה, היא עדיין גבוהה יותר ממה שהיה צפוי אילו נמשכה המגמה שהייתה לפני הקורונה, במיוחד במוצרי בני קיימא. אם צריכת המוצרים נועדה לחזור בסופו של דבר למגמה ארוכת הטווח, החולשה בה תמשך ללא קשר למחזור העסקים.
- צריכת השירותים המשיכה לצמוח בקצב יחסית גבוה וכמעט סגרה את הפער אל מול המגמה.
- משקולת רצינית על הצמיחה במשק מהוות ההשקעות בנכסים קבועים (השקעות ללא המלאים שתרמו כמעט 1.5% לצמיחה הכללית). גם בהשקעות בנכסים קבועים יש השפעה ניכרת של השינויים שקרו בתקופת המגפה. ההשקעות במבנים שלא למגורים ירדו מאוד מאז תחילת המגפה. הסיבה לכך קשורה ככל הנראה לירידה בבניית משרדים בגלל עבודה מהבית. יחד עם זאת, צריכים לציין שההוצאות לבניית משרדים כבר עברו את התחתית והתחילו לגדול. כנ"ל בהשקעות בבניית בתי המלון. ההוצאות על בניית מפעלים ומרכזים מסחריים ממשיכות לגדול בקצב יחסית גבוה.
- ההשקעות בקניין רוחני ובציוד בסה"כ ממשיכות לצמוח.
- תחום הנדל"ן למגורים מראה סימני התייצבות – ההשקעות בבנייה למגורים היו הגורם המשמעותי מאוד שגרע מהצמיחה הכללית ברבעון הרביעי כ-1.3% לאחר תרומה שלילית של כ-1.4% ברבעון השלישי. בלעדיהם, התמ"ג היה צומח בקצב גבוה מ-4% בשני הרבעונים האחרונים. צריכים לציין שמכירות הבתים החדשים די התייצבו בחצי השנה האחרונה. מכירות הבתים יד שנייה (Pending Homes) עלו בדצמבר אחרי רצף ירידות ממושך. כמות הבקשות למשכנתאות לרכישת דירה עלתה בינואר לאחר שריבית על המשכנתא ל-30 שנה ירדה ב-1% לכ-6%.
- השפעה שלילית על הצמיחה מגיעה מחוץ לארה"ב. תרומתו של היצוא נטו ירדה ברבעון הרביעי לכ-0.6% לאחר 2.9% ברבעון השלישי ו-1.2% בשני.
- עוד נתון שמעלה ספק בכך שהמשק האמריקאי גולש למיתון סיפק הסקר השנתי של העסקים הבינוניים. העסקים צמחו בשנת 2022 בקצב גבוה דו-ספרתי והם צופים המשך גידול אגרסיבי גם ב-2023.
- הסנטימנט הצרכני בסקר של אוניברסיטת מישיגן מראה סימני התייצבות ואף שיפור בחודשים האחרונים.
החלטת הריבית של הפד: אחרונה, בשיעור של 0.25%
באשר להחלטת הריבית הקרובה של הפד בארה"ב צופים במיטב כי הריבית תעלה תהיה בשיעור של 0.25%, וכי זו תהיה ההעלאה האחרונה.