חדשות    

בשל הקורונה: יחס החוב-תוצר בישראל זינק ל-73%; אך הוא לא נורא כמו הצפי

יהלי רוטנברג החשב הכללי

החשב הכללי מפרסם את האומדן הראשון לשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר לשנת 2020. שיעור החוב הציבורי מהתוצר, הכולל חובות של רשויות מקומיות, צפוי לעמוד על 73.1%. שיעור החוב הממשלתי מהתוצר צפוי לעמוד על 71.6%, לעומת כ-58.5% בשנת 2019. יחס החוב מהתוצר הינו אינדיקטור מרכזי לאיתנות הפיננסית של מדינת ישראל ובקביעת דירוג האשראי שלה.

החשב הכללי, יהלי רוטנברג: "יחס החוב לתוצר עלה השנה בכ-13% כתוצאה מהגידול המשמעותי בפעילות הממשלה ובגירעון לצורך התמודדות עם משבר הקורונה. עלייה זו באה לאחר עשור בו ירד שיעור זה בצורה הדרגתית בכ-11% במצטבר והגיע בשנת 2019 לרמה של כ-60%. עלייה זו נמוכה מהצפי הן לאור עמידות המשק כפי שבאה לידי ביטוי בנתוני התכווצות התוצר והן כתוצאה מהשפעת גורמי שוק על נתוני החוב. אנו צופים כי גם בשנים הקרובות יחס החוב לתוצר ימשיך לעלות, אולם קיימת חשיבות רבה בחזרה לתוואי יורד ביחס זה, בתקופה שלאחר התאוששות המשק מהמשבר".

במשרד החשב הכללי אומרים עוד כי חל גידול של כ-78.8 מיליארד שקל בהוצאות הממשלה בהשוואה לשנת 2019 לצד קיטון של כ-29.4 מיליארד שקל בסך הכנסות הממשלה בהשוואה לשנת 2019, אשר הביאו לגידול חד בצרכי המימון של הממשלה ולעלייה בשיעור של כ-13% ביחס החוב לתוצר ביחס לשנת 2019.

"עלייה זו הינה נמוכה מהצפי, הן כתוצאה מהשפעות גורמי שוק על החוב, בעיקר ייסוף השקל בשנה החולפת אל מול הדולר והאירו, אינפלציה וריביות, והן כתוצאה מהפגיעה הנמוכה יחסית בתוצר ביחס לתחזיות.

האומדן הסופי ליחס החוב לתוצר וכן ניתוח רחב של החוב הממשלתי יפורסמו במסגרת הדו"ח השנתי של יחידת החוב באגף החשב הכללי.

טוב מאוד ביחס לעולם

בהסתכלות השוואתית, גם לאחר הקפיצה בחוב בעקבות הקורונה וההוצאה הממשלתית שתפחה בעקבות כך, ישראל נמצאת במצב טוב משמעותית ביחס למדינות מפותחות כמו ארצות הברית, קנדה, בריטניה, שלא לדבר על יפן ואיטליה שמובילות עם אחוזי יחס חוב-תוצר מפלצתיים. ישראל נמצאת במקום טוב באמצע יחד עם גרמניה, שנחשבת שמרנית במיוחד בהתנהלותה הכלכלית.

שנת קורונה- גירעון המדינה זינק ל-160 מיליארד שקל

מהו חוב לאומי או ממשלתי