חדשות    

מהי דפלציה

דפלציה היא תהליך נמשך של ירידת מחירים. זה ההפך מאינפלציה ומדובר במצב נדיר יותר מאינפלציה. דפלציה מוגדרת גם  עלייה בכוח הקנייה של הכסף ביחס לקבוצה גדולה של מוצרים ושירותים. דפלציה מתרחשת כשהיצע הכסף בשוק מצטמצם. במקרה שיש יותר ביקוש לכסף,  ערך הכסף עולה ומחירי המוצרים יורדים.

מושג אחר הוא דיסאינפלציה, שמשמעותו היא ירידה בקצב האינפלציה (בקצב עליית המחירים) ולא ירידת מחירים.

למרות שהמחירים יורדים, הצרכנים לא נהנים מכך כי יש גם ירידה במשכורות. הנפגעים העיקריים מדפלציה הם בעלי החוב, כגון אנשים שנמצאים במינוס בחשבון הבנק או לוקחי משכנתאות, שכן בזמן שהכנסתם יורדת, התשלומים שהם צריכים לשלם נשארים באותה רמה.

הדפלציה נוצרת כשיש עודף מוצרים ללא ביקוש, והיא גם מהסממנים של מתון. ירידה בביקוש יוצרת ירידה במחירים. ירידה בביקושים גורמת לצמצום ייצור ולירידה בתפוקות, המביאים  בתורם לאבטלה של גורמי ייצור ולפיטורי עובדים. במצב זה כאמור יש פחות הכנסות ולכן הביקוש יורד אף יותר. גם הידיעה שהמחירים יירדו בעתיד הקרוב גורמת לאנשים לדחות את קניותיהם לטווח הקצר. בזמן דפלציה, כשהמחירים יורדים ואפשר לקנות בכסף יותר, הציבור מעדיף לצרוך מאשר לחסוך ולהשקיע, משום שערך הכסף נמוך.

גורמי הדפלציה

יש ארבעה גורמים לדפלציה בכלכלה המודרנית: שפל במחזור העסקים, מדיניות הורדת אינפלציה ממשלתית שהחטיאה את מטרתה, מדיניות מכוונת של עידוד יצוא ונפילתו של משק מתוכנן ששמר על רמת ייצור גבוהה מן הביקושים.

רוב הכלכלנים מסכימים על כך שדפלציה ממושכת מביאה יותר נזק מאשר תועלת ומביאה לפיטורים ולאבטלה.

לידר שוקי הון: ";חוץ מעלייה במחירי השכירות – המשק נמצא בדפלציה של ממש";

לידר: ";למרות מגמת הדפלציה והייסוף בשקל – פחתה מאד ההסתברות להורדת ריבית מחר";