חדשות    

הטבע ניצח: בית המשפט הכריע כי בפלמחים יוקם גן לאומי במקום כפר נופש

נדחתה  עתירתם של היזמים במכרז לכפר הנופש בפלמחים ובכך למעשה נשללה   הקמתו של הכפר, עשורים לאחר שזכתה במכרז.

על פי פסק הדין,  התומך בוועדות התכנון השונות, ההכרעה המגינה על הסביבה החופית היא לטובת הציבור בכללותו, לטובת הדורות הבאים, הגוברת על אינטרסים אחרים. השופט התריע שייגרם נזק בלתי הפיך אם יוקם כפר נופש. אבל בפסק הדין לא עלה נושא הפיצוי ליזמים שיקבע את גובה הפיצוי ליזמים אחרים בנסיבות דומות.

השופט ניחים את היזמים ופטר את היזמים מהוצאות המשפט: "אין ספק שנגרם לעותרות עוול, עוול גדול, והן ניסו, בכל נפשן ובכל מאודן, לבטל את רוע הגזירה. מנקודת ראותן, הגשת העתירה הייתה בהחלט במקומה, ועל אף התוצאה הסופית, סבורני שלא יהא זה צודק, בנסיבות, לחייבן בהוצאות".

יזמי כפר הנופש  פיני מלכה ואופיר אשר זכו במכרז של מינהל מקרקעי ישראל להקמת כפר נופש בחוף פלמחים בשנת 2004. היזמים שילמו כ-8 מיליון שקל על הקרקע ואולם בשנת 2010 החל נגד הקמת הכפר מאבק ציבורי גדול שטען שחוף פלמחים, שאורכו 1.6 קילומטר, הוא החוף הטבעי האחרון ללא עורף בנוי בין כלל החופים שבין צפון תל אביב לאשדוד.כך עלה גם בביקורת מבקר המדינה, שקבעה שהמכרז היה לקוי.לפי התוכנית שטח של 221 דונם יוחד בתוכנית לשימושים שונים של "גן לאומי". לאחר ביטול התוכנית הוחלט להפוך את השטח המדובר לגן לאומי, זאת בנוסף לגן לאומי שקיים במקום מאז 2003 ומשתרע על 221 דונם.היזמים דרשו לבטל את החלטות הוועדות הקודמות וכן את התוכנית לפארק הלאומי.

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה, נדל"ן והתחדשות עירונית אמר בעקבות ההחלטה, "במקרה זה נגרם עוול אדיר לחברות, כאשר יש לשים דגש על מרכיב ההסתמכות, כלומר, החברות הסתמכו על סמך הסכמים מפורשים עם המדינה, ותכניות מאושרות כשהן השקיעו סכומי כסף נכבדים בקידום והקמת כפר הנופש, שלאחר כל ההשקעה, המדינה החליטה כי היא איננה חפצה באתר תיירות אלא בגן לאומי, זאת תוך תשלום פיצויים אדירים מכספי הציבור. ראוי, שמצב זה היה נעשה מראש ולא בדיעבד לאחר כל כך הרבה שנים של קידום האתר והשקעה כספית.

ברור, כי להחלטה זו יש מחיר, והוא בוודאי יהיה גבוה, בתוספת הליכים משפטיים למתן הפיצויים שיארכו שנים רבות. גם בית המשפט הרגיש "לא בנוח" עם החלטה זו תוך שהוא מודע לעוול הענקי שנגרם לחברות. עם זאת, באיזון האינטרסים בית המשפט החליט כי, כי אינטרס הציבור חשוב יותר בהקמת גן לאומי".

עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין, הגיב לדברים : "לאחר שנים רבות מדי של מאבק להחזרת חוף פלמחים לציבור, התקבלה פסיקה ראויה, שסותמת את הגולל על מאבקם של היזמים לבנות צמוד לחוף כפר נופש גדול ומרכז כנסים. סיפור פלמחים, הינו רק אחד מהמקומות לאורך החופים, בהם יש צורך דחוף לשנות את השימוש המאושר בהם במסגרת תכניות ישנות. אדם טבע ודין, שהובילה עם פעילת הסביבה עדי לוסטיג ובסיוע ארגוני סביבה נוספים את המאבק המשפטי, התכנוני והציבורי, ניסחה גם את הצעת החוק לתיקון חוק החופים. במסגרת התיקון יבחנו מחדש ובפרק זמן קצר כל תכניות הבניה הישנות שאושרו לפני כניסת החוק לתוקף (2004), למוסדות התכנון תינתן הסמכות לבטל או לשנות תכניות הרסניות לסביבה החופית והמדינה תפצה את בעלי הקרקע, אם ע"י ניוד הזכויות או בכסף. רק ע"י מהלך כולל יימנעו מאבקים ארוכי שנים, שאינם מועילים לא לציבור, לא ליזמים ולא לקופת המדינה".

הגן הלאומי חוף פלמחים