חדשות    

המפקח על הבנקים: בנק שיעסוק בקריפטו חייב להודיע על כך בכתב

יאיר אבידן, המפקח על הבנקים
מעודכן ל-11/2022

בנק שעוסק בפעילות הקשורה לקריפטו חייב לבצע תהליך של הערכת סיכונים, להוכיח את יכולתו לנהל פעילות זו בצורה בטוחה ותקינה, ולהודיע בכתב למפקח על הבנקים על כוונתו לעסוק בתחום. כך דורש המפקח על הבנקים יאיר אבידן מהתאגידים הבנקאיים בטיוטה שפרסם בנושא עיסוק בנכסים קריפטוגרפיים פיננסיים.

בטיוטה מסביר המפקח כי לאור העלייה בפעילות בתחום בשנים האחרונות זיהו בבנק ישראל שורה של סיכונים פוטנציאליים, והוא מפרט אותם.

לדבריו, "בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בפעילות בתחום הנכסים הקריפטוגרפים הפיננסיים, בין השאר נכסים ושירותים חדשים וחדשניים מתפתחים בקצב מואץ, ניתנים על ידי מגוון של גופים ומופנים לקהל רחב יותר של לקוחות. מעורבותם של תאגידים בנקאיים וסולקים בפעילויות הקשורות בתחום, בין במישרין ובין בעקיפין, יש בה בכדי להשפיע על היכולת להבטיח סביבה פיננסית יציבה ואמינה, להוות סיכון ליציבותם הפיננסית, ומעלה חשש בהיבטי הגנת הלקוח. סיכונים וחששות אלו מתעצמים מכיוון שפעילויות הקשורות לקריפטו עדיין לא מוכרות ומובנות במלואן, עקב פרק הזמן הקצר והניסיון המצומצם יחסית בתחום אגב התפתחותם המהירה".

עוד אומר המפקח כי " חוסר העקביות בהגדרות והעדר ניסיון מספק, הקשורים לנכסי הקריפטו השונים ולפעילויות הקשורות בהם, מקשה על זיהוי קטגורי של נכסים ופעילויות אלו. יתרה מכך, סוגי הנכסים השונים, ראשוניות השוק, מבנה הפעילות המשתנה והיקפה המתרחב כתוצאה מאופיו הדינמי של התחום, מקשים על ביצוע הערכת סיכונים ראויה, ובחינת ההשפעה על היציבות הפיננסית והגנת הלקוח, זאת מבלי לדון ולהתייחס באופן פרטני לכל פעילות בנפרד. כמו כן, לעיתים פעילויות אלו מצריכות שיתופי פעולה בין התאגיד הבנקאי לצדדים שלישיים דוגמת חברות המתמחות בתחום, כגון: שירותי נאמנות, פלטפורמות מסחר ייעודיות וחברות פינטק, המעניקות שירותים נלווים, העשויים בין היתר, להיחשב שימוש במיקור חוץ וכיו"ב.

"כבר בשלב זה, בין השאר כתוצאה מהתממשות של סיכונים בתחום הקריפטו וכן ממסמכים של רשויות רגולטוריות בעולם בנושא, ניתן לזהות סיכונים הקשורים לנכסים ופעילויות בתחום הקריפטו".

לדברי המפקח, "אין מדובר ברשימה סגורה, והחשיפה לסיכונים בגין פעילויות שונות ולהשפעתם תלויה בפעילות עצמה.

  • סיכונים יציבותיים

פעילויות הקשורות לקריפטו מציגות סיכונים חדשים, מוגברים או ייחודיים, וזאת גם בעולם הסיכונים המסורתי. להלן מספר דוגמאות להמחשה:

  • קיים קושי בסיסי באימות והוכחת הבעלות להחזקה בנכס ובזכויותיו באופן מוסמך ומתוקף.
  • קיים חשש מוגבר למעורבות נכסי קריפטו בפעילויות של הלבנת הון ומימון טרור, לרבות מקרים מדווחים של שימוש בנכסי קריפטו לפעילויות בלתי חוקיות, זאת בשל הקושי בהתחקות אחר מקור הכסף וזהות הבעלים בנכס
  • ישנן השלכות על ניהול טכנולוגיית המידע ואבטחת המידע, לרבות חשיפה לסיכונים טכנולוגיים, המאתגרים את מנגנוני ההגנה הקיימים, ביחס לרמת הסיכון, לשמירה על סודיות, שלמות וזמינות מערכות המידע.
  • קיים חשש של חשיפה לסיכון אשראי הנגרם בשל נכס הקריפטו או המסגרת בה מוחזק הנכס, הנובע מקושי במדידת איכות הנכס ושוויו ההוגן, אפשרויות מימושו, חשיפת סיכון אשראי של צד נגדי. הקושי נובע גם מהקושי להעריך אם הנכס הוא בר העברה
  • נשקף סיכון שוק משמעותי, שכן ספק אם קיימות שיטות מתאימות לתמחור ולהערכת שווי נכסי הקריפטו. יתר על כן, תקני הטיפול החשבונאי והדיווח הכספי בגין נכסי קריפטו ופעילויות הקשורות לקריפטו מתפתחים ומתהווים בעת הזו, ועשויים להשפיע משמעותית על כלל העוסקים בתחום, כולל השפעה על הקצאת ההון עד כדי אי כדאיות עסקית.
  • נשקף סיכון נזילות, במיוחד כאשר מדובר בנכסי קריפטו עם ערכים מאוד תנודתיים
  • המאפיינים הייחודיים של נכס הקריפטו, בפרט בעת הסתמכות או שימוש בצדדים שלישיים, עלולים להוות כר פורה להונאות, מעילות ומניפולציות מסחר, בנוסף לסיכוני מערכות המידע, אבטחת המידע וסייבר, כגון: גניבה או אובדן של מפתחות פרטיים (סיסמאות) ומתקפות סייבר על בורסות לנכסים קריפטוגרפים

ב. סיכון יציבות פיננסית

נכסי קריפטו מסוימים, או פעילויות הקשורות בהם, עלולים להביא גם לסיכון מערכתי. סיכונים מערכתיים עלולים להיווצר באופן לא מכוון, כתוצאה ממבנה הפעילות בנכס הקריפטו, או מהשפעה הדדית בין הפעילות בקריפטו למערכת הפיננסית המסורתית. שיבוש או הונאה בפעילויות הקשורות בנכסי קריפטו, עלולים לגרום ל- "ריצה" אל נכסים פיננסיים המגבים את נכס הקריפטו או הפעילות הקשורה לקריפטו. כמו בהליכי "ריצה" אחרים, הדבר עלול ליצור תנועה מחזורית המזינה את עצמה, של פדיון נכסים פיננסיים ומכירות בלחץ העלולה מצדה לשבש את שוקי המימון באופן קריטי ולהביא אף לסיכון הידבקות. יתר על כן, כשלים תפעוליים דוגמת הונאות ומעילות, מניפולציות מסחר, ומתקפות סייבר, הקשורים לנכסי קריפטו או לפעילויות נלוות בתחום, עלולים להיות בעלי השפעה מערערת על תאגידים העוסקים בפעילות זאת.

  • ג. סיכון התנהגותי

הפיקוח על הבנקים ער לסיכונים הצרכניים הנובעים מפעילויות חדשות הקשורות בקריפטו, כגון היכרות לא מספקת של הלקוחות לגבי מהות נכסי קריפטו המוצעים על ידי התאגיד הבנקאי או באמצעותו. כך למשל, הסיכונים הגלומים באופיים הספקולטיבי של נכסי קריפטו מסוימים בהשוואה למוצרים בנקאיים מסורתיים, דוגמת פיקדונות. בנוסף, הלקוחות עשויים שלא להבין את תפקיד התאגיד הבנקאי בפעילות, ולייחס לפעילות את האמון שהם מייחסים לתאגיד הבנקאי. בנוסף, מתמודד התאגיד הבנקאי עם סיכוני ציות בהקשר של יישום דרישות הוראות צרכניות דוגמת גילוי נאות ברור ורחב בשפה ברורה ופשוטה, כך שהלקוחות יבינו היטב את הסיכונים, וכן הוראות בנוגע לשיטות שיווק ופרקטיקות מטעות או שעלולות להטעות. בנוסף, התממשות חלק מהסיכונים דלעיל עלולה להוות סיכון לפגיעה במוניטין התאגיד הבנקאי".