חדשות    

המפקח על הבנקים: "המערכת הבנקאית וחברות האשראי הגיעו מוכנים למשבר"

תכנון פיננסי נכון ישביח את החסכונות שלכם; קרדיט pixabay
מעודכן ל-07/2020

בהרצאה על ההתמודדות עם ה'קורונה הכלכלית' שנשא בפני 'פורום שווי הוגן' ציין יאיר אבידן כי "המערכת ביצעה במהירות את המעבר מפעילות בשגרה לשעת חירום", והוסיף: "הפיקוח נמצא בעיצומו של תהליך ניתוח והפקת תובנות ראשוני מהמשבר"

המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, הרצה אמש בפני "פורום שווי הוגן" במרכז הבינתחומי בהרצליה וסקר את צעדי הפיקוח על הבנקים בהתמודדות עם משבר וירוס הקורונה ואת הסיוע למשקי הבית והעסקים. אבידן הדגיש בדבריו את המוכנות וההיערכות של המערכת הבנקאית וחברות כרטיסי האשראי בישראל, שאפשרו להם להתמודד עם משבר משמעותי תוך שימור יכולתם לתמוך במשק.

כמו כן, המפקח ציין כי המערכת  נרתמה והגיבה מיד עם פרוץ המשבר במתן אשראי ודחיות תשלומים, וביצעה במהירות את המעבר התפעולי בפעילותה משגרה לחירום. לדבריו, אחד הגורמים המרכזים שאפשר את ההנעה של המערכת הבנקאית הוא ההקלות שנתן הפיקוח על הבנקים – בראשם ההקלה בדרישות ההון, כמו גם, סדרה של הקלות נוספות שהקלו על מתן שירותי בנקאות לאוכלוסיות רחבות תוך אפשור הרציפות וההמשכיות התפקודית בימי הסגר.

אבידן הדגיש כי הטרנספורמציה הדיגיטלית שעברה המערכת בשנים האחרונות, בעידוד וליווי הפיקוח על הבנקים, אפשרה את המשך מתן השירותים הבנקאיים לציבור במשבר גם בצל מגבלות התנועה בציבור, ובשעה שמרבית סניפי הבנקים היו סגורים.

עוד הוסיף אבידן שהפיקוח על הבנקים נמצא בעיצומו של תהליך ניתוח והפקת תובנות ראשוני מהמשבר, ותהליך כזה מתרחש גם בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי. בהרצאתו הוא פירט את הסיכונים העיקריים שעל המערכת להתמודד איתם בראייה צופת פני עתיד, בהם: סיכוני האשראי, שצפויים לעלות בשילוב עם ציפייה לגידול בהפרשות להפסדי אשראי, סיכוני הסייבר, לנוכח העלייה בשימוש בערוצים הישירים, וסיכוני מימון טרור ואיסור הלבנת הון, שגם הם מושפעים מהעלייה בשימוש בערוצים הישירים. כל אלו דורשים התאמה של תהליכי ניהול הסיכונים.

בסיכום דבריו, ציין המפקח כי המציאות הכלכלית מאופיינת בחוסר ודאות, ורמת הסיכון הנלווית לפעילות המערכת הבנקאית עולה. הפיקוח על הבנקים ימשיך לנטר ולעקוב אחר יציבות המערכת הבנקאית ונזילותה, ועל הבנקים מוטלת החובה להמשיך ללוות את לקוחותיהם על מנת לתת מענה מיטבי לצרכי הלקוחות, ובמקביל להבין את התפתחות הסיכונים הגלומים בתיקי האשראי הבנקאיים.

"שעה זו מהווה גם הזדמנות למערכת להמשיך במינוף המעבר לפעילות באמצעים הדיגיטליים ובכך לתרום לרווחת הלקוח הבנקאי הן בנוחות וקלות ביצוע הפעולות והן בעלות המופחתת בפעילות זו", אמר, והוסיף כי בשל אופיו הייחודי של המשבר, קיימת חשיבות לפעילות משולבת ומתואמת בין הגופים השונים בראיה מערכתית – בין היתר, באמצעות מעורבות ממשלתית בסיוע לצליחת המשבר בדרך של דמי אבטלה, מתן מענקים והעמדת ערבויות.

מחיר יקר: הנזק הכלכלי של הקורונה יגיע ליותר מ-80 טריליון דולר

איך הבנקים מתמודדים עם משבר הקורונה