מיסים    

מס על זכייה בהגרלה או בפרס: כמה נשאר בכיס אחרי 35% מס

זכייה בלוטו, בהגרלה או בפרס כספי חייבת במס של 35%, אבל עד 33,840 שקל היא פטורה. כך מחשבים את המס, מה עושים בזכייה מחו"ל ואיך מקבלים החזר על ניכוי ביתר

דוכן כתום של מפעל הפיס ברחוב ההסתדרות בירושלים
דוכן הגרלות של מפעל הפיס בירושלים (צילום: Djampa, ויקימדיה)

זכייה בלוטו, בהגרלה של רשת שיווק או בפרס כספי בתחרות טלוויזיה נשמעת כמו כסף נקי, אבל מבחינת פקודת מס הכנסה מדובר בהכנסה לכל דבר. החוק קובע לה מסלול מיסוי נפרד, עם שיעור מס קבוע ופטור לזכיות קטנות, והגוף שמשלם את הפרס מנכה את המס עוד לפני שהכסף מגיע לחשבון. מי שמבין איך החישוב עובד יכול לדעת מראש כמה יישאר לו, ולבדוק אם נוכה ממנו יותר מדי.

תוכן עניינים; ניתן להקליק על הקישור הרלבנטי

כמה מס משלמים על זכייה בהגרלה בשנת 2026?

לפי סעיף 2א לפקודה, השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאת פרסים נחשבים הכנסה. סעיף 124ב קובע שהמס על הכנסה כזו הוא 35%, בלי נקודות זיכוי, בלי ניכויים ובלי קיזוז הפסדים. החריג היחיד הוא הפטור לזכיות קטנות לפי סעיף 9(28), ובמקרים מסוימים גם ניכוי הוצאות להכנת דוח.

לפי לוח העזר של רשות המסים לשנת 2026, תקרת הפטור עומדת על 33,840 שקל לכל הגרלה או פרס. בגלל הקפאת עדכוני המס בשנים 2025 עד 2027, זה אותו סכום שחל גם בשנים האחרונות. זכייה עד התקרה פטורה לגמרי, והמשלם לא מנכה ממנה מס.

מעל התקרה הפטור לא נעלם בבת אחת, אלא הולך וקטן. על כל שקל שהזכייה עולה מעל 33,840 שקל, הפטור יורד בשקל. כשהזכייה מגיעה ל-67,680 שקל, כלומר פעמיים התקרה, הפטור מתאפס וכל הסכום חייב במס של 35%.

הפטור נבחן לכל זכייה בנפרד. טופס לוטו אחד עם כמה טורים נחשב זכייה אחת, ולכן אי אפשר לפצל זכייה גדולה בין הטורים כדי ליהנות מכמה פטורים. כשכמה שותפים זוכים יחד, החישוב נעשה על הזכייה המשותפת, וכל שותף מדווח על חלקו היחסי.

איך נראה החישוב בפועל?

נניח שזוכה קיבל בהגרלה פרס של 50,000 שקל. הסכום נמצא בטווח הביניים, ולכן מחשבים קודם את החלק הפטור: 67,680 פחות 50,000, כלומר 17,680 שקל. החלק החייב במס הוא 50,000 פחות 17,680, כלומר 32,320 שקל. המס הוא 35% מהחלק החייב, כלומר 11,312 שקל, והזוכה יקבל לידיו 38,688 שקל.

בזכייה של 100,000 שקל התמונה פשוטה יותר. הסכום עובר את 67,680 שקל, ולכן כולו חייב במס. המס הוא 35,000 שקל, והזוכה מקבל 65,000 שקל. בזכייה של 30,000 שקל, לעומת זאת, אין מס כלל, כי הסכום נמוך מהתקרה.

מי שזוכה בסכום גדול צריך לזכור גם את מס היסף. לפי לוח העזר, יחיד שהכנסתו החייבת בשנה עולה על 721,560 שקל משלם 3% נוספים על החלק שמעל הסכום הזה. זוכה בפרס של כמה מיליוני שקלים יכול לבדוק את ההשפעה במחשבון מס היסף, ורצוי שיתייעץ עם רואה חשבון לפני שהוא מחליט מה לעשות עם הכסף.

מה קורה כשהמס לא נוכה או נוכה ביתר?

כשהפרס משולם על ידי גוף ישראלי, כמו מפעל הפיס, הטוטו או חברת הפקה, המס מנוכה במקור והזוכה מקבל אישור על הניכוי. בזכייה מגוף זר, למשל אתר הגרלות או תחרות בחו"ל, בדרך כלל לא מנוכה מס ישראלי. במקרה כזה הזוכה, אם הוא תושב ישראל, צריך לדווח על הזכייה בדוח השנתי ולשלם את המס בעצמו. בטופס הדוח יש שדה ייעודי להכנסה מהימורים, הגרלות ופרסים, ומי שלא בטוח אם הוא חייב בהגשה יכול להיעזר במדריך טופס 1301 – דוח אישי שנתי למס הכנסה.

יש גם מקרים הפוכים, שבהם המשלם ניכה 35% מכל הסכום בלי להחיל את הפטור, או לא חישב נכון את טווח הביניים. במצב כזה אפשר לבקש את ההפרש בחזרה מרשות המסים באמצעות בקשה להחזר מס, עם אישור הזכייה ואישור הניכוי. ההסבר על התהליך מופיע במדריך להגשת בקשה להחזר מס.

חשוב לדעת שלא כל פרס נכנס למסלול הזה. פרס שמעסיק נותן לעובד בגלל עבודתו ממוסה כמשכורת, ומי שעוסק בהימורים כעסק ממוסה על הרווחים כהכנסה מעסק. פרסים שניתנו במסגרת אישית, למשל במשפחה, אינם נחשבים הכנסה לפי הסעיף. מי שרוצה לראות כמה הישראלים מוציאים על הימורים חוקיים ומה הסיכוי לזכות יכול לקרוא את הכתבה כמה מוציאים על הימורים חוקיים.

האם על פרס שאינו כסף, כמו רכב או חופשה, משלמים מס?

כן. פרס בשווה כסף נחשב הכנסה לפי שוויו, והפטור והמס מחושבים לפי אותם כללים. בפרסים כאלה כדאי לבקש מהמשלם פירוט של השווי שלפיו חושב המס.

האם אפשר לקזז הפסדים בבורסה מול המס על הזכייה?

לא. סעיף 124ב קובע במפורש שהמס על זכיות הוא בלי זכאות לקיזוז, ולכן הפסדים משוק ההון או מעסק לא מקטינים אותו.

זכיתי בכמה הגרלות קטנות באותה שנה. האם הן מצטרפות?

לא. הפטור נבחן לכל הגרלה או פרס בנפרד, כך שכמה זכיות קטנות, שכל אחת מהן נמוכה מ-33,840 שקל, פטורות ממס.

איפה בודקים את הסכומים המעודכנים?

תקרת הפטור ושיעורי המס מתפרסמים בכל שנה בלוח העזר של רשות המסים באתר gov.il. במקרה של ספק, רצוי לפנות לרשות המסים או לרואה חשבון לפני הגשת הדוח.