חדשות    

מתייבשים בפקקים: מספר האיחורים לעבודה זינק בעקבות הפעלת נתיב פלוס

מעודכן ל-12/2019

השוואת תדירות האיחורים של עובדים חושפת עליה של 122 אחוזים באיחורים של מעל 15 דקות לעבודה. פתרונות יש, אבל עובדי ההייטק לא מוכנים לוותר על המכונית. מה הפתרונות של משרד התחבורה?

האם גם הבוקר מצאתם את עצמכם תקועים בפקק – כוססים ציפורניים בעצבנות ומסתכלים בחרדה כיצד הדקות מתחלפות בשעון, ממהרות לעבר עוד יום עבודה שיתחיל באיחור ניכר? אם התשובה היא כן, כדאי שתדעו שאתם לא לבד.

הפיכת נתיב הנסיעה השלישי בכביש החוף למכוניות בתפוסה של יותר מנוסע אחד הביאה לעליה בשיעור של 122% במספר העובדים שמגיעים באיחור של למעלה מרבע שעה למקום העבודה בגלל נתיב פלוס. כך עולה מסקר שערכה לאחרונה חברת "עוקץ מערכות", שבמסגרתו נבחנו נתוני הנוכחות של 531 עובדים שמתגוררים צפונית לנתניה אך עובדים בה או מדרומה לה. החברה בדקה את שעות הכניסה לעבודה של אותם עובדים בתאריכים 22-24/10 וכן ב-27-28/10 והשוותה אותם לאלו שנרשמו בפרק זמן המקביל בשנה שעברה.

אתם מפסידים, המדינה מרוויחה

על פי נתוני הסקר, 55.4% מהעובדים החתימו את שעון הנוכחות באיחור של למעלה מ-15 דקות, בעוד שבשנה שעברה, שיעורם עמד על 25%. מנגד, נרשמה ירידה חדה בשיעור של 44% במספר העובדים שהגיעו בזמן, שעומד על 16.1% לעומת 28.6% בתקופה המקבילה אשתקד.

ירידה משמעותית נרשמה גם בשיעור העובדים שמגיעים באיחור קל של עד 5 דקות, שצנח על פי הסקר מ 37.5% ל 22.4%. עוד עולה כי חלה ירידה בשיעור של 31% במספרם של העובדים שמגיעים לעבודה באיחור של עד 10 דקות, מרמה של 8.9% לרמה של 6.1%.

מנכ"ל עוקץ מערכות, חיים מולכו, מסביר: "פתרון בעיית הפקקים והסדרה של תחבורה ציבורית יעילה בישראל אולי מדורג גבוה מבחינת סדר העדיפויות של המדינה, אבל תמיד נמצא ממש מתחת לצורך שלה לגבות מיסים. והרי פקקים מביאים להגדלת ההוצאות של האזרחים על דלק, האצת הבלאי וכו'. כל עוד המדינה תמשיך להגדיר "רווח" כסכום הכסף שנצבר בקופתה ולא במידת שביעות הרצון של האזרחים, המצב לא ישתנה". במילים אחרות, רווחת האזרח נמצאת מתחת לרווח של המדינה, על ההפסדים הכספיים שיוצרת הפגיעה בפריון שעות העבודה, רק אתם והמעסיק שלכם תשלמו.

אנחנו לא אירופה

קשה להתעלם מגל הביקורת הציבורית שגררה הפעלת "נתיב פלוס" בעיקר בקרב הנוסעים בכביש החוף. גם המחאות ברשתות החברתיות לא איחרו להגיע.

"ומה עם אלו שגם צריכים להוריד ילדים בגנים ובית ספר בשעה מסוימת ואחר כך להגיע לעבודה? בתחבורה ציבורית זה לא כל כך יכול לעבוד – באירופה ממש לא חיים את סגנון החיים שלנו והתחבורה הציבורית אצלנו ממש לא דומה לאירופה", מתרעמת אחת הנהגות.

חלק מאותה ביקורת, יש להודות, מוצדק. היעדר אלטרנטיבה בדמות תחבורה ציבורית אטרקטיבית, נוחה, זמינה ויעילה היא חלק ממנה. אבל היו גם תלונות נוספות ומוצדקות מאוד, כך למשל, העובדה שבתחילת ההפעלה שלהם הפשרת הנתיב הנוסף כללה גם את שעות השפל (המעטות) בכביש החוף. בשבוע שעבר הודיע משרד התחבורה כי פעילות הנתיב תהיה בין השעות 6:00 בבוקר ל-22:00 בלילה ולא לאורך כל שעות היממה. כמו גם סידורי התנועה בהשתלבות בכביש החוף ביציאות מנתניה שונו על מנת למנוע בלבול בהשתלבות בכביש החוף לכיוון דרום. לעומת זאת, האיסור על נסיעת כלים דו-גלגליים בנתיבים אלו נותר בעינו. בניגוד לנעשה בנתיבי תחבורה ציבורית בערים והמלצה של מחקר שנערך בנושא.

חלק מהטענות כלפי גרימת העומס בכבישים מדי בוקר מופנה אל מגזרי ההייטק, אלו שלצד הכנסות נאות מאוד למדינה והנעת הכלכלה שלה, מקבלים במקרים רבים מכונית כחלק מתנאי ההעסקה שלהם, וכאשר המכונית והוצאותיה משולמות על ידי החברה מחד, ומאידך מפריש העובד ממשכורות סכום נאה, האינטרס להשאיר את המכונית בחנייה – קטן מאוד.

מה שיעור ההייטקיסטים שעושים שימוש בנתיב פלוס? על מנת לברר את סוגיית נכונות העובדים להשתמש בנתיב ערך לאחרנה 'הייטקזון' – מועדון הצרכנות של עובדי חברות ההייטק בישראל סקר בקרב 462 עובדים ועובדות בענף, ממנו עולה כי 70.7% לא עושים שימוש בנתיב פלוס וככל הנראה אין בכוונתם לאמץ שיטה זו כהרגל קבוע. כשנשאלו מה הסיבה לכך, 10.5% השיבו כי הרכב משמש אותם לצורך עבודתם ו-27.9% בגלל התלות ואובדן הנוחות. עוד עולה מהסקר כי 28.6% סבורים כי היקף השימוש הנוכחי באפליקציות אינו מאפשר להם למצוא פתרון יעיל ומתמשך.

תוצאות הסקר מעידות על בעיה יסודית יותר בתפישת ההעסקה של רבים מעובדי ההייטק, חברות רבות עדיין לא מאפשרות לעובדים שלהן "להתחיל" את יום העבודה מהבית, ולצאת למשרד הפיזי בשעות מאוחרות יותר ובכך להקל על העומסים בכביש החוף או לחלופין לאפשר יום אחד של עבודה מהבית.

הפתרונות הטכנולוגיים

אם משאירים בצד את הפתרונות ה"מסורתיים" בדמות תחבורה ציבורית על יתרונותיה וחסרונותיה, אל הוואקום של פעילות תחבורה ציבורית יעילה נכנסו שתי אפליקציות ישראליות. הראשונה היא Moovit פלטפורמת המידע לשימוש בתחבורה ציבורית והשנייה אותה מכיר כל נהג בישראל WAZE. שתי האפליקציות החלו לאחרונה בשיתוף פעולה במסגרתו משתמשי Moovit המתכננים מסלול באפליקציה, יקבלו בנוסף להצעות של אמצעי תחבורה ציבורית גם אפשרות לבחור בנסיעה שיתופית של של WAZE CARPOOL. במידה ומסלולם חופף את זה של משתמשי אפליקציית הניווט, תחבר האפליקציה בין המשתמשים עם נקודת איסוף והורדה ועדכון על עלות הנסיעה.

הפתרונות הטכנולוגיים האלו, כמו גם השיפורים ההולכים ונכנסים למערך התחבורה הציבורית עצמה ולמעטפת שלה, עדיין רחוקים מלהביא פתרון או הקלה בטווח הקצר. אבל כולם חלק ממהלך חיוני, נדרש, הכרחי לשינוי דפוסי הנהיגה שלנו בכבישים.

מיזם נוסף, שממנו אתם אפילו יכולים להכניס כסף ולתרום להקלת עומסי התנועה הוא "דרך ערך" של משרד התחבורה ונתיבי איילון. בכלי הרכב של כ-100 אלף משתתפי הפיילוט יותקן רכיב שמנטר את הרגלי הנסיעה ובאמצעות הנתונים ממנו יוכלו נהגים שימנעו מנסיעה בשעות העומס, או ייקחו חלק בנסיעות שיתופיות, לקבל עד 2,000 שקלים בשנה כתמריץ להימנעות מהעמסה על הכבישים. את הרישום וניהול החשבון בפרויקט נבחרו להוביל מוטורולה, פוינטר וחברת "פנגו" שכבר מזמן לא עוסקת רק בתשלום עבור חניה. המכרז האחרון שבו זכתה החברה ובו היא תשמש (יחד עם מוביט וביט) לתשלום בתחבורה ציבורית, ישמש גם הוא את משתתפי המיזם.

גם חברות עסקיות יוכלו לקחת חלק במיזם ולעודד את העובדים שלהם לקחת חלק ב"דרך ערך" כאשר תמורת ההשתתפות שלהם, יתוגמלו העובדים בהטבות כמו כרטיסים לסרטים, שוברים לארוחות במסעדות ועוד.

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "תוכנית 'נתיב פלוס' נועדה לעודד את המעבר מרכב פרטי לתחבורה ציבורית ושיתופית, להקל על עומסי התנועה במטרופולין תל אביב ולקצר את זמן הנסיעה. התוכנית מיושמת בהדרגה בכמה כבישים בינעירוניים ברחבי הארץ, תוך התאמה נקודתית לכל אזור.

"בשלב הראשון, יושם נתיב פלוס בשלושה מקטעים: כביש החוף (כביש 2) צפון וכביש החוף דרום, מחדרה עד לכניסה לתל אביב, וכביש נתיבי איילון (כביש 20) צפון. מנתונים שניטרנו עולה כי "נתיב פלוס" חסך למי שבחר לנסוע בתחבורה הציבורית והשיתופית כ-20 דקות נסיעה בשעות השיא. תגברנו את התחבורה הציבורית בכביש החוף, והשבוע החל לפעול קו אוטובוס חדש המהווה חלופה ישירה ומהירה ממתחם הוילג' בחדרה להרצליה ולתל אביב. בסמוך למתחם זה, הוקצה חניון "חנה וסע" בן 1,000 מקומות חנייה. קו חדש נוסף פועל בין בת חפר וכפר יונה להרצליה ולתל אביב.

"כמו כן, לטובת הנוסעים הועמד חניון חדש, מערבית לתחנת הרכבת בחדרה. חניון זה מגדיל את מספר מקומות החניה בסמוך לרכבת ל-1,125 מקומות. עד להשלמת גשר המחבר בין החניון לתחנת הרכבת, יופעל מערך היסעים (שאטלים) ללא תשלום, מהשעה 05:30 בבוקר ועד לשעה 00:30 אחר חצות, בתדירות של 10-15 דקות. חניון 'חנה וסע' נוסף ייפתח בנתניה בחודשיים הקרובים".

נהגי משאיות, לא תיסעו בנתיבי איילון ותקבלו כסף