חדשות    

רשות שוק ההון מתכוונת לאפשר לפלטפורמות ה-P2P לתת הלוואות ממקורותיהן העצמיים

קרדיט shutterstock

רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, שבראשה עומדת דורית סלינגר, פירסמה היום טיוטת חוזר המאפשר לפלטפורמות ההלוואות הישירות להשתמש בכספי הנוסטרו שלהן כדי לתת הלוואות למבקשי מימון בפלטפורמות שלהן.

רשות שוק ההון מציינת בטיוטה, כי מאחר ואופן הפעילות של הפלטפורמות האלו חדש יחסית, ייתכנו מצבים שבהם מערכת לתיווך באשראי יתקלו במצב שבו הביקוש להלוואות מצד הלווים, גובר על היצע הכספים המושקע על ידי המלווים. כמו כן, מציינים ברשות שוק ההון, ייתכן שיווצר קושי למערכות לספק מענה מהיר לצרכי הלווים כתוצאה מהרצון לפזר את סכום ההלוואה בין מלווים רבים, כדי לצמצם את הסיכון למלווה הבודד.

כיום אוסר החוק על הפלטפורמות לעסוק במתן אשראי,אלא בהתאם להוראות למניעת ניגוד עניינים שייתן המפקח לעניין הזה.

טיוטת החוזר באה להסדיר את אופי הפעילות של פלטפורמות ה-P2P במתן אשראי ממקורותיהן או ממקורות צדדים קשורים ללווים תוך מניעת ניגוד עניינים אפשרי בתהליך ובתפעולו.

יחד עם זאת, רשות שוק ההון הגבילה את האישור בזמן. בשלש השנים הראשונות מיום פרסום החוזר או ממועד מתן ההלוואה הראשונה באמצעות המערכת, לפי המאוחר,יוכלו הפלטפורמות להקצות כספים בהיקף של עד ל-30% מסך תיק ההלוואות. לאחר שלש שנים יצטרכו הפלטפורמות לצמצם את חשיפתן ל-5% בלבד.

הרשות הטילה מספר מגבלות נוספות אשר אמורות למנוע מהגופים לנצל את ההקלות לטובתן. מפעיל פלטפורמה יוכל להשתמש בכספו רק לאחר שלא הושג מימון להלוואה. גם לאחר מתן הכסף, במידה ויגיע משקיע שיהיה מוכן להשתתף בהלוואה, הוא ייכנס אליה במקום מפעיל הפלטפורמה.על מפעיל הפלטפורמה הוטל לקבוע נהלי מכירה הוגנים של ההלוואה.

הרשות מורה בחוזר כי התהליך יעשה באופן אוטומטי וללא מגע יד אדם וכן שכל שינוי בתנאי ההלוואה יכול על כל המשקיעים ולא רק על הכספים שהושקעו על ידי בעל הפלטפורמה.

בטיוטת החוזר נקבע כי היקף החשיפה של מפעיל פלטפורמה לא יעלה על 50% מסך ההלוואה בה הוא משקיע אלא לזמן של 10 ימים בלבד שלאחריהם תמומן ההלוואה על ידי משקיעים אחרים. במידה ולא יימצאו כאלה, המפעיל לא יוכל להשקיע בהלוואות נוספות.

בישראל פועלות מספר פלטפורמות P2P להלוואות, או בשמן האחר "מערכות לתיווך באשראי" ובינהן בלנדר, טריה ו-eLoan. הפלטפורמות האלו מאפשרות מתן וקבלת הלוואות ללא תיווך של בנק ובכך מוזילות את האשראי החוץ בנקאי.

אם אתה רוצה ללמוד יותר על תחום פלטפורמות ה-P2P להלוואות הכנס לקישורים הבאים:

הלוואות חברתיות – השקעה מעניינת למלווה;פתרון נוח ללווה

זירות להלוואות חברתיות – בלנדר, eLoan ,B2B, Tarya – כל השאלות והתשובות