50% ממחיר הדירה יוצמד למדד תשומות הבנייה; קנס לקבלנים שמפגרים במסירת דירות
חדשות    

50% ממחיר הדירה יוצמד למדד תשומות הבנייה; קנס לקבלנים שמפגרים במסירת דירות

מעודכן ל-07/2022

50% ממחיר הדירה יוצמד למדד תשומות הבנייה; קנס לקבלנים שמפגרים במסירת דירות. ועדת הכספים קבעה – חברות הבנייה יצמידו עד 50% ממחיר הדירה  למדד תשומות הבנייה. הוועדה סיימה את הדיון על חוק המכר כשהכוונה שהחוק ייכנס לתוקף תוך כחודש. מעבר לתיקון בנוגע להצמדה למדד תשומות הבנייה שנועד לבלום את התייקרות הדירות לרוכשי הדירות, נקבע כי הקבלנים ישלמו קנס על כל איחור במסירת דירה, בעוד שעד היום היה להם פתח מילוט.

נתחיל בשינוי בהצמדה למדד התשומות. מה זה בעצם המדד? מדד של עלויות הבנייה שלוקח בחשבון את התשומות – שכר עבודה, חומרי גלם ועוד. על פי חוק המכר, בעת רכישת דירה יכולים הקבלנים להצמיד את התשלומים של הרוכשים למדד הזה. מדובר במדד שעלה יותר מכפול ביחס למדד המחירים לצרכן בעשור האחרון והמשמעות – ייקור הדירה (מדריך מדד תשומות הבנייה).

השינוי בחוק נבע מהשאלה למה להכיל את ההתייקרות על מרכיב הקרקע, הרי את הקרקע כבר רכש הקבלן וכבר שילם עליה ולמעשה התייקרות שלה, אם תהיה, לא רלוונטית לרוכשי הדירות. ובכלל – הצמדה של כל התשלומים לוקחת בחשבון גם את מרכיב הרווח היזמי. למה לקחת הצמדה על רווחי היזם?

מחשבון מדד תשומות הבנייה

על רקע זה, הוחלט שתתאפשר הצמדה של עד 50% ממחיר הדירה, שזהו הנתח המוערך של עלויות הבנייה. התשלום הראשון שהוא לרוב 20% ממחיר הדירה לא יוצמד. שאר התשלומים (שהם 80% מערך הדירה) יוצמדו בשיעור של 50%, וכך למעשה מקבלים שבהינתן התשלום של ה-20% בעת ההתחלה, ערך הדירה יוצמד בשיעור של 40% (50% על 80%), ככה גם שיווקה ועדת הכלכלה את התיקון לחוק, רק שמלכתחילה אין הרי הצמדה על תשלום מיידי, זה כבר שולם, אזי ההצמדה האמיתית היא 50% על החוב.

השינוי השני הוא בנוגע לאיחור במסירה של הדירה. עד עכשיו בכל איחור של יותר מ-60 יום חברות הבנייה אמורות לשלם ללקוחות שלהן שכר דירה בשיעור של 150%, בהתאם לשכר הדירה באותו אזור. אז מה הבעיה? החוק מלא בחורים. החברות התחמקו מהקנסות האלו בעיקר מכיוון שעל פי החוק, איחור בגלל נסיבות שאינן תלויות בחברת הבנייה פטור מקנס.

התיקון הנוכחי לחוק סוגר את החור הגדול בחוק הקיים. הוא מחייב את חברת הבנייה לשלם קנס בכל איחור, אלא אם הוא נגרם בשל רשלנות של הקונה. מנגד, הקנס קטן לעומת המצב היום: נקבע כי באיחור של חודשיים ועד ארבעה חודשים, חברת הבנייה תשלם פיצוי בגובה שכר דירה מלא, אך לא יותר מכך. עד חודשיים – כלום.

במקרה של איחור של חמישה חודשים ועד שנה, הקנס יהיה תשלום חודשי בשיעור של 125% משכר דירה באזור. על כל איחור שמעבר לשנה יוטל קנס בגובה 150% משכר הדירה באזור.

עוד קבעה הוועדה – בדירות שייבנו על קרקעות מדינה, חברות הבנייה יחויבו לאפשר הקדמת תשלומים – אם הלקוח ירצה בכך. רוכשי דירות מקדימים תשלומים אם הם חוששים מעליית מדד תשומות המחירים. מנגד, הוועדה לא הורידה את חיוב הרוכש בשכר דירה של הקבלן. רוכשי דירה יצטרכו להשתתף בעלות הוצאות המשפטיות עד לגובה של 5,983 שקל.