חדשות    

ראש קרן המטבע מזהירה מקוקטייל של בינה מלאכותית, נפט וחוב

נאום בסינגפור, לפני פגישות בנגקוק. החוב הציבורי בדרך לעבור את התמ״ג לפני 2030

רציף דלק בשעת בין ערביים (בעזרת AI)

קריסטלינה גאורגייבה עמדה בסינגפור ביום רביעי ומנתה שלושה זרמים בבת אחת. בינה מלאכותית שמרימה צמיחה במעט מדינות. אנרגיה יקרה שנשארת יקרה. וחוב ציבורי שיא. זה היה נאום הפתיחה של קרן המטבע לפני האסיפות השנתיות בבנגקוק, 12 עד 18 באוקטובר. היא קראה לזה קוקטייל סיכונים, וביקשה מהבנקים המרכזיים הטיה זהירה לכיוון הניצי. המשפט שלה על האינפלציה היה יבש: בום הבינה המלאכותית הוא אינפלציוני. זעזועי האנרגיה והמזון אינפלציוניים. מכסים, ביטחון וחוב ציבורי גבוה יכולים להיות אינפלציוניים.

על החוב היא לא ריככה. החוב הציבורי העולמי קרוב לרמות שלא נראו מאז מלחמת העולם השנייה, ובמסלול לעבור 100% מהתמ"ג לפני 2030. המדינות המפותחות, אמרה, הן העברייניות הגדולות. תשואות האג"ח לעשר שנים בארה"ב, בגרמניה וביפן הגיעו לרמות שלא נראו מאז 2007, 2009 ו־1996. אחרי שנים שבהן עלות החוב הייתה נמוכה מצמיחה, שירות החוב חוזר לנשוך. גאורגייבה אמרה שממשלות שהתרגלו לגירעונות גדולים מחכות להן בחירות פוליטיות קשות. נשיא סינגפור תארמן שאנמוגרטנם, באותו יום, הזהיר שהצמיחה מבינה מלאכותית לא תפתור יחס חוב לתמ"ג, ושבנק מרכזי עלול להישאר לבד במיתון כי לממשלה אין מרווח.

על הנפט היא נתנה שני מספרים שיושבים באותו משפט. חבית נפט גולמי סביב 100 דולר. ומחסור מבני בזיקוק שמוסיף עוד כ־100 דולר לחבית במרווח הזיקוק של דיזל ומוצרים מזוקקים. החוזים על ברנט, אמרה, מצביעים על מחיר יקר עד 2027. גם אם המלחמה במפרץ תיגמר מחר, בעיית האנרגיה היקרה תישאר. גז מהמפרץ עדיין פגוע, ושיט בהורמוז עדיין מאוים. אסיה ואירופה חשופות. בום הבינה המלאכותית מוסיף ביקוש לחשמל בדיוק כשהדלק יקר. הצמיחה שהיא מייחסת לבינה המלאכותית היא עד חצי נקודת אחוז לשנה לעולם, משהו כמו להוסיף את דרום־מזרח אסיה לתוצר. זה בונוס. הוא לא מבטל חבית ב־100 וחוב שעובר את התמ"ג.

מה זה עושה בחשבון הישראלי, מהנאום הזה ולא ממדריך כללי. בנק ישראל יושב על 3.25%, פריים 4.75%. הפד כבר ב־3.75% עד 4%, אחרי העלאה ראשונה מאז יולי 2023. גאורגייבה מבקשת מהבנקים המרכזיים לא למהר לרכך. מי שיש לו משכנתא בפריים או פיקדון שמתגלגל כל חודש, שומע כאן שריבית לא יורדת כי הנפט ב־100 והחוב הממשלתי בעולם לוחץ תשואות. מי שמתדלק רכב דיזל או משלם הובלה על סחורה מיובאת, שומע את מרווח הזיקוק. מי שיושב בקרן אג"ח ממשלתית או קופת גמל שקונה חוב אמריקאי, שומע תשואת עשר שנים שלא נראתה כמעט שני עשורים.

שני המספרים לקחת לבנגקוק: חוב ציבורי בדרך לעבור 100% מהתמ"ג לפני 2030, וחבית שנשארת סביב 100 דולר עם תוספת זיקוק באותו סדר גודל. הבינה המלאכותית יכולה להוסיף חצי נקודה לצמיחה. היא גם מרימה חשמל, חוב של חברות ענן, ומחיר שבבים. מי שחי כאן עם פריים 4.75% ועם מכל שמתמלא בבוקר, לא צריך לחכות לפרוטוקול מבנגקוק. הנאום בסינגפור כבר אמר את הכיוון: ריבית זהירה, אנרגיה יקרה, וחוב שאין לו מרווח.

למי שמתדלק השבוע, שני המחירים הם חבית סביב 100 דולר ומרווח זיקוק באותו סדר גודל על דיזל. למי שמחדש פיקדון, המספר הוא פריים 4.75% מול פד שכבר העלה. למי שיושב בקופת גמל על אג"ח ממשלתית ארוכה, המספר הוא תשואת עשר שנים בארה"ב שלא נראתה מאז 2007. גאורגייבה לא דיברה על דירה בתל אביב. היא דיברה על קוקטייל שעובד על הריבית, על המכל ועל החוב. עד בנגקוק אפשר לסדר פיקדון, לבדוק אם המשכנתא צמודה לפריים, ולראות מה קורה למחיר הסולר. אחרי בנגקוק יבואו תחזיות. הכיוון כבר נאמר בסינגפור.