חדשות    

S&P מעלות על חברות הנדל"ן המניב: "הקניונים יהיו הנפגעים העיקריים של המשבר בטווח המיידי"

בסקירה שפרסמו על חברות הנדל"ן המניב בישראל העריכו כלכלני החברה כי צפויה היחלשות באיכות האשראי של החברות עקב דחיות וביטולים של תשלומי שכירות. לדבריהם, "הפגיעה בנכסים מסחריים היא מיידית, ולהערכתנו תגלוש גם לטווח הבינוני, בעוד הפגיעה במגזר המשרדים היא כעת פחותה אך אם המשבר יתארך, היא עלולה להגיע גם אליו"

צעדי המנע להכלת מגפת הקורונה צפויים להחליש את איכות האשראי של חברות הנדל"ן המניב הישראליות עקב דחיות וביטולים של תשלומי שכירות בטווח הקצר והתגברות הלחץ על דמי השכירות בטווח הבינוני. כך עולה מסקירה שערכו כלכלני חברת S&P מעלות על השלכות התפשטות נגיף הקורונה על חברות הנדל"ן המניב בישראל.

להערכת S&P מעלות, מגזר מרכזי המסחר יהיה מהנפגעים העיקריים של המשבר בטווח המיידי, אך עם הזמן צפויים להיפגע גם מגזרי נדל"ן אחרים.

בחברות שתיק הנכסים שלהן מוטה מרכזי מסחר, צפויה להערכתם ירידה של כ-20%-30% בהכנסות לפחות ב-2020, לעומת תרחיש הבסיס טרום המשבר. אם צעדי המנע של הממשלה יימשכו גם לאחר חג הפסח, לא מן הנמנע שאף נראה NOI שלילי בחלק מהחברות החשופות לנכסים אלו. להערכת S&P מעלות, מגזר מרכזי המסחר יהיה מהאחרונים להתאושש לאחר תום המשבר.

הרעה בתנאי המימון ומחנק אשראי במשק עלולים להשפיע על מגזר הנדל"ן, הנסמך מאוד על מחזורי חוב בשוק ההון. לעת עתה, אומרים ב-S&P מעלות, "אנו רואים נזילות מספקת בקרב מרבית חברות הנדל"ן הישראליות ל-12 החודשים הקרובים, אולם ככל שיחלוף הזמן והפגיעה ב-FF0 (תזרים מזומנים מפעילות) תחריף, אתגר הנזילות יגדל גם עבורן".

כלכלני חברת הדירוג מוסיפים כי ההשלכות הכלכליות והמימוניות של התפרצות נגיף הקורונה צפויות להחליש את איכות האשראי של חברות הנדל"ן הישראליות כפונקציה של אורך ועומק המשבר ובהתאם לסוג הנכסים. ככל שאיתנות השוכרים נחלשת ויכולת העמידה שלהם בתנאי חוזה השכירות מתערערת, כך קיים חשש שנראה פגיעה ב-NOI (הכנסות תפעוליות) של חברות הנדל"ן בשנת 2020 ואף מעבר לכך.

עוד אומרים ב-S&P מעלות כי "לדעתנו עדיין קיימת הבחנה בין תתי המגזרים, אך עם הזמן הבחנה זו תיטשטש והמשבר ישפיע על כל מגזרי הנדל"ן, בין אם בטווח המידי או בטווח הרחוק יותר. הפגיעה בנכסים מסחריים היא מיידית, ולהערכתנו תגלוש גם לטווח הבינוני, בעוד הפגיעה במגזר המשרדים היא כעת פחותה אך אם המשבר יתארך, היא עלולה להגיע גם אליו.

"נציין, כי קיימת אי ודאות רבה לגבי קצב התפשטות נגיף הקורונה והמועד שבו יתחיל לדעוך. חלק מהרשויות הממשלתיות מעריכות כי ההתפרצות תגיע לשיאה בערך באמצע השנה, ואנו משתמשים בהנחה זו כאשר אנו מעריכים את השלכותיה הכלכליות ואת השפעתה על איכות האשראי של גופים וחברות. אנו סבורים שהאמצעים שננקטו כדי לבלום את התפשטות הנגיף הכניסו את הכלכלה העולמית למיתון.