מדריכי השקעות    

ג'ון בוגל, ממציא הגישה הפאסיבית – מה הוא אמר, ולמה כדאי להקשיב לו?

ג'ון בוגל

ג'ון בוגל, שהלך לעולמו בתחילת 2019, הוא האיש שעומד מאחורי שיטת ההשקעות הפאסיבית.

הוא למעשה האיש שהמציא את ההשקעות דרך מדדים כבר בשנות ה-70.

בוגל הקים את קבוצת ונגארד, מנהלת קרנות הנאמנות הגדולה בעולם המנהלת כיום נכסים במעל 5 טריליון דולר (5,000 מיליארד דולר) כשרוב הכספים מנוהלים בגישה הפאסיבית.

הגישה הפאסיבית – מה זה?

הגישה הזו חוסכת לאנשים הרבה מאוד כסף. הרציונל שעומד מאחוריה הוא פשוט – מנהלי ההשקעות לא יכולים לנצח את השוק. הם לא יכולים להניב לאורך זמן תשואה גבוהה יותר מאשר המדדים. ורק להמחשה – אם אתם מעוניינים בהשקעה במדד ת"א 35, אתם יכולים לעשות זאת דרך קרנות עוקבות/מחקות (פאסיביות) או דרך קרנות אקטיביות, שמנהל ההשקעות בוחר את התמהיל של המניות מתוך ה-35. על פי הגישה הפאסיבית, חיקוי המדד מניב יותר.

לגישה הזו יש תימוכין במחקרים אקדמיים שונים, וזה הגיוני – מנהלי השקעות יכולים להצליח במשך תקופה מסוימת להכות את השוק, אבל כשמדובר בתקופה ארוכה, בסופו של דבר כולם "ממוצעים". ואז עולה לדיון שאלת העלות – כשאתם מנהלים את הכספים שלכם בקרנות אקטיביות אתם משלמים דמי ניהול גבוהים יחסית. כשאתם מנהלים את הכספים דרך קרנות מחקות/קרנות סל – דמי הניהול נמוכים, כך שהשיקול הכספי כשלעצמו הוא משמעותי בבחירת ההשקעה.

למדריך קרנות מחקות

בוגל, שהתחיל את חייו במשפחה קשת יום וסיים כמיליונר גדול (אם כי לא כפי שיכול היה להיות – הוא הקים את ונגארד אבל בדרך מכר את החזקותיו), היה סבור כבר בתחילת דרכו בשוק הפיננסי כי אין למוח אחד, חריף וממולח ככל שיהיה, יכולת לנצח את השוק על פני זמן. בוגל היה "אבי המדדים", הוא האמין ב"חוכמת ההמונים" ופיתח את המכשירים עוקבי המדדים שמשמעותם פיזור ההשקעות, גיוון ההשקעות והשקעה לטווח ארוך.

וורן באפט, המשקיע האגדי ומכר וחבר של בוגל, אמר על בוגל: "בוגל הפך את הקרנות המדדיות בעלות נמוכה לכל כך פופולריות בקרב המשקיעים, ובכך הוא שלשל לכיסם עשרות על עשרות של מיליארדי דולרים".

מה בוגל אמר ולמה הוא התכוון?

"השקעה במדדים מפחיתה את הסיכון של השקעה במניות ספציפיות והשקעה מוטה למגזרים מסוימים. כך נשאר רק הסיכון של הבורסה".

"אל תחפשו מחט בערימת שחת. פשוט תקנו את ערימת השחת"

הכוונה – הפיזור של המדד מאפשר לכם להקטין סיכון, ולא להיות תלויים במניות מסוימות או מגזר מסיים. יש עדיין סיכון אבל הוא סיכון שתלוי בבורסה עצמה, ולא בהשקעה במניה או בתחום מסוים.

"תלמדו כל יום, אבל במיוחד מניסיונם של אחרים. זה זול יותר".

בוגל התכוון לכך שניסיונם של אחרים מלמד שההשקעות עוקבות המדדים מנצחות את מנהלי ההשקעות האקטיביים בהינתן דמי הניהול שהם גובים.

"הבורסה היא הסחת דעת ענקית לכל העסק הזה שנקרא השקעות".

משפט מעניין שהכוונה שלו היא שהבורסה היא סוג של משחק, אבל משקיעים צריכים לבחור את ההשקעות ולהישאר איתן, ולא להיות מוסחים בגלל תנודות בבורסה. מה שחשוב זו ההשקעה, ולא התנודות ורעשי הרקע שמתלווים אליה.

"האויב הגדול ביותר של תוכנית טובה הוא החלום על תוכנית מושלמת. תיצמדו לתוכנית הטובה"

"שני האויבים הגדולים ביותר של משקיע בקרן הון הם הוצאות ורגשות"

בוגל דחף לעלויות נמוכות. הוצאות גבוהות לא משאירות מקום לתשואה למשקיעים. מבחינתו זה אויב עיקרי למשקיעים. אויב נוסף הוא הרגשות. אין רגשות בהשקעות. מבחינתו מפזרים ומשקיעים במדדים בלי שום אמוציות.

"אם יש לכם בעיה לדמיין שאתם מפסידים 20% בבורסה, אתם לא צריכים להיות בבורסה".

עוד משפט חכם שהכוונה שלו ברורה – לצד הסיכוי להרוויח יש גם סיכון. אם אתם לא מסוגלים לחיות עם הפסד, אל תסתכנו. אל תשקיעו במדדי מניות ובבורסה.

ג'ורג סורוס – מי זה ואיך עשה את הונו

כללי ההשקעה של וורן באפט