שוק ההון    

גילוי הגז במצרים – איך זה ישפיע על לוויתן?

(עדכון: ENI מדווחת שבינתיים לא נמצא גז במאגר נור)

אלה פריד, אנליסטית בתחום הגז והאנרגיה בלאומי שוקי הון, מתייחסת למניית רציו בעקבות הפרסומים בנושא תגליות הגז במצרים:

"בהמשך לפרסומים בתקשורת המתייחסים לתגלית משמעותית של ENI בשדה נור, להלן כמה נקודות בנושא: החברה האיטלקית, הודיעה על תוכנית לביצוע שלושה קידוחים בשדה, שנמצא מול חופי סיני הצפויים בחודשיים הקרובים. חשוב לציין, כי הידיעות על הגילוי לא אושרו על-ידי החברה ומקורן בראיונות של אנשי במשק האנרגיה המצרי. עם זאת, קשה לזלזל בהן בהתחשב באופי ההודעות שליוו את גילוי מאגר זור.

"מאגר זור: מאגר זור המוערך בעד כ-30 TCF התגלה באוגוסט 2015 ע"י ENI מוחזק על ידה 50%, BP 10% וROSNEFT (30%). מאגר זור צפוי להעלות את קצב ההפקה השנתי שלו כבר באוגוסט השנה לכ-18 BCM בשנה. באחרונה מכרה ENI אחזקה בשיעור של 10% בזור לחברת נפט מאיחוד נסיכויות המפרץ.נציין כי 70% מההשקעות ההון הבינלאומיות של ENI הופנו למצריים בשנים האחרונות. בהתייחס לשדה נור, הפרסומים מדברים על  פוטנציאל לתגלית של כ-90 TCF , פי 3 מזור ופי 4.5 מלוויתן.

"השפעה פוטנציאלית של הפרסומים על סקטור הגז הישראלי: אין ספק שאם הדיווחים יתגלו כנכונים, זה יקרב מאוד את מצריים לחזון ההאב המצרי. ממשלת מצריים קיבלה אמש לידיה, מחקר הבוחן כדאיות של הקמת רשת הולכת חשמל אינטר-קונקטיבית  המחברת בין מדינות מזרח התיכון, אפריקה ואירופה.

"תרחיש ההאב המצרי לא בהכרח חייב ליצור דחיה בחוזים עם דולפינוס, האמורים להפוך לתפעוליים תוך שנה וחצי-שנתיים. זאת, במקרה של הצלחה ברכישת הצינור של EMGוהפעלתו. האם הידיעה שלילית לגז הישראלי? אם היא נכונה – בגדול אינה חיובית בטווח הקצר והשפעתה על הטווח הארוך עדיין לא ברורה. חשוב לציין, שהגילוי לא בהכרח חייב לשבש את חוזי היצוא למצריים. היצוא יושפע מלוחות הזמנים, מצב המאקרו –ענפי, זהות השותפים הפוטנציאליים במאגר ועוד….

"להערכתנו, בטווח הקצר, החוזים של לוויתן ותמר מול דולפינוס יושפעו בעיקר ממחירי הנפט וה-LNG והבטחת התוואי. זאת, בשל השנים שיידרשו לפיתוח האלטרנטיה המצרית. מנגד, לוויתן צפוי להתחיל להפיק תוך שנה מהיום לכל היותר. אבל אין ספק, שאווירת השפע בגז טבעי אזורי, פחות טובה לעסקי היצוא המידיים מישראל. בטווח הארוך, הקמתו של האב אזורי תהייה חיונית ואולי אפילו תטיב עם הסקטור הישראלי, אבל אי- הוודאות לטווח הארוך נותרת גבוהה מאוד.

"רגישות: נציין כי אומדן הדחייה של היצוא למצריים  (ללא השפעתו על מחירי השוק המקומי)  פוגעת בשנים הקרובות בכ- 60$ ל-80 מ$ בשנה לפי שווי הנוכחי של מניית רציו".