הרהורי בורסה    

ההוצאות של קמטק נעלמו בדרך לדוחות של פריורטק

פריורטק האם של קמטק לא רושמת את הוצאות הפיתוח של קמטק – למה, וכמה היא מרוויחה מכך? (הטור התפרסם ב"גלובס")

עלויות מו"פ היו תמיד עניין חשבונאי מתסכל. מצד אחד, הן סוג של נכס, כמו השקעה, כמו רכישת מכונה שהתוצרים שלה נמשכים על פני שנים. חברה שמשקיעה במו"פ אמורה ליהנות מפירות ההשקעה הזו בטווח של מספר שנים קדימה. מאחר שהחשבונאות מעוניינת שתהיה הקבלה נאותה בין הכנסות להוצאות, יש טכניקה מסוימת להכיר את ההשקעה שנעשתה במו"פ על פני השנים בהן המו"פ הזה ייצר הכנסות. הדבר עוד מסתבך כשמתערבבים בו יחסי חברה בת וחברה אם.

לפריורטק הנסחרת בבורסה בתל אביב, והעוסקת דרך מספר חברות בנות בתחום המעגלים המודפסים, יש חברה בת מרכזית (64%) בשם קמטק, הנסחרת בוול סטריט ובבורסה בתל אביב.

החברה הבת, המייצרת מערכות בדיקה למעגלים מודפסים ומערכות בדיקה לתעשיית השבבים, עורכת את דו"חותיה לפי התקינה האמריקנית, ואילו פריורטק עורכת את דו"חותיה לפי התקינה הבינלאומית.

לקמטק יש עלויות פיתוח, אותן היא רושמת כהוצאה שוטפת, אבל בתרגום לתקינה הבינלאומית ההוצאות האלו נעלמות, ופריוריטק בעצם מרוויחה את כל ההפרש. זה מעט מוזר, שלאותה חברה יהיו מעין שני דו"חות שונים. זה מעט מוזר שכך ההוצאה נעלמת, ואולי זה מסביר את ההבהרה שהעבירה קמטק לבורסה.

קמטק מסרה כי בדו"חות הרבעון הראשון של פריורטק (אגב, למה ההבהרה לא הגיעה מפריורטק?) יושם תקן חשבונאות מספר 30 של המוסד לתקינה חשבונאית (השקול לתקן בינלאומי 38IAS) המטפל בנכסים לא מוחשיים, ולפיו הוונו עלויות פיתוח בסך של כ-4.3 מיליון שקל. בהבהרה אחרת, אגב, מסבירה קמטק, כי לפריורטק מלאי לטווח ארוך שמגיע מהמאזן של קמטק עצמה (על המלאי לטווח ארוך של קמטק כתבתי לפני כחודשיים).

על כל פנים, ה-4.3 מיליון שקל שהוונו בדו"חות של פריורטק (ונרשמו כהוצאה בדו"חות קמטק) הם רק קצה הקרחון. כשחוזרים לדו"חות 2008 מוצאים את המשפט הבא: "הרכוש האחר ביום 31 בדצמבר 2008 הסתכם בסך של 58.9 מיליון שקל לעומת סך של 42.2 מיליון שקל ביום 31 בדצמבר 2007. עיקר הגידול ביום 31 בדצמבר 2008 נובע מהיוון הוצאות פיתוח. עיקר השינוי נובע מהיוון הוצאות פיתוח בקמטק בסך של 13.2 מיליון שקל".

למעשה, היוון עלויות הפיתוח (כפי שמוצג בביאור לדו"חות הכספיים) הסתכם ב-2008 בכ-20 מיליון שקל. הרוב כאמור מגיע מקמטק, והיתר מהחברות הבנות הנוספות של פריורטק. מול ההיוון הזה יש גם הפחתה שוטפת של עלויות הפיתוח (על פני אורך החיים המוערך שלו), כאשר בשנת 2008 הסתכמה ההפחתה ב-4.8 מיליון שקל. ההיוון ומנגד ההפחתה העמידו את סעיף עלויות פיתוח המוצרים (תת סעיף של רכוש אחר) בסוף 2008 על 51.4 מיליון שקל. הסכום הזה היה נעלם אם החברה הייתה מדווחת על פי התקינה האמריקנית, או לחילופין אם התקינה המקומית הייתה ממשיכה להיות השולטת (ולא התקינה הבינלאומית).

הסכום המכובד הזה, שחלק מרכזי ממנו מגיע מקמטק, מהווה כ-22% מההון של החברה המסתכם ב-236.3 מיליון שקל. מעבר לכך, אם לוקחים בחשבון גם את המוניטין שרשום במאזן פריורטק, אז מגיעים לסך-הכול רכוש אחר של 58.6 מיליון שקל, ואז כבר מדובר על רבע מההון העצמי שמושתת על נכסים לא מוחשיים.

ימשיכו לייצר הפסדים

אבל הסכום הזה כשלעצמו לא מסביר את הפער הענק בין שווי השוק, 76 מיליון שקל, לבין ההון העצמי שלה, כ-242 מיליון שקל (נכון לסוף הרבעון הראשון). לא בגלל הרכוש האחר לבדו נסחרת החברה ב-166 מיליון שקל מתחת להון העצמי.

הרכוש האחר לצד המוניטין מסביר לכל היותר 58 מיליון שקל מהפער, את השאר מסבירים ככל הנראה סעיפים מוחשיים בדו"חות שהשוק לוקח עליהם דיסקאונט מלא, לקוחות ועוד, לצד הערכות כי החברה, ובעיקר החברה הבת קמטק, ימשיכו לייצר הפסדים