חדשות    

"כשלון ממשלות ישראל לפתור את בעיית שוק הנדל"ן – ממחיש את הצורך בטיפול מקיף"

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מתייחס לצעדי שר האוצר כחלון: "העובדה שממשלות ישראל לא הצליחו לפתור את בעיית שוק הנדל"ן- ממחישה את הצורך בטיפול מקיף"

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מתייחס לצעדיו של שר האוצר כחלון לפתרון בעיית שוק הנדל"ן, ואומר: "כחלון, בניגוד גמור לקודמו בתפקיד לפיד, הגיע לאוצר עם תפיסה חברתית מגובשת ועם רעיונות טובים להגדיל משמעותית את היצע הדיור למי שנזקק לו. לצערי, תוך פחות מחודשיים של כהונה, הפך כחלון, שלא בטובתו, לגיבור בטרגדיה יוונית".

"דווקא הוא גרם, בהעדר משנה סדורה של תכנית שתחלץ את שוק הדיור מן הבוץ, לסחרור חסר תקדים של שוק הדיור במהלך החודשיים האחרונים, לכ-26 אלף דירות שנמכרו כמעט בכל מחיר אפשרי ומה שגרוע מכך, לפי נתוני משרדי, למגמה של עלייה נוספת במחירי הדיור, הן באיזור הביקוש במרכז הארץ והן בפריפריה", כותב כהן.

לדברי כהן, "הדבר הטראגי מכל הינה העובדה שדווקא החלטות שגויות דוגמת הכפלת מס הרכישה, שנועדו לכאורה לבלום רכישת דירות על ידי משקיעים, פגעו בראש וראשונה דווקא בשכבות העממיות שנזקקות לדיור להשכרה, ושכעת המגמה המסתמנת בעליל היא של עליית מחירי השכירות בדירות אלה. הטעות של כחלון, בדומה לקודמו לפיד שהכריז על מעמ אפס ללא יכולת ליישם הצהרה זו, היא בכך שבמקום להחליט החלטות ספוראדיות שרק בלבלו את השוק והגבירו את הרתיחה שלו, היה צריך, וחייב, לגבש תכנית אסטרטגית מקיפה שבסיסה היה אמור להעניק פתרון לבעיית הבעיות של שוק הנדל"ן – ההיצע המתדלדל והולך".

"העובדה שעד כה, קיץ 2015, לא הצליחו כל ממשלות ישראל בעשור האחרון לפתור את בעיית הבעיות של שוק הנדל"ן, "תקרת הזכוכית" של 40 אלף התחלות בנייה לשנה, ומהחסור בדיור, לפי נתוני משרדי, כבר חצה את רף ה-100 דירות חסרות, ממחישה יותר מכל את העובדה שללא טיפול שורש מקיף בנושא הגדלת ההיצע, שוק הדיור רק ימשיך לאבד שליטה, וברמות מחירים גבוהות ביותר".

"על מנת שלא נגיע, חלילה, למצב של יוון, ולא יהיו אלפי, אולי רבבות, לוקחי משכנאות ללא יכולת החזר, המלצתי אחת, הגדלה דרמטית של היצע הדיור באמצעות מכרזי קרקע מוזלים ומפוקחים שתוציא הממשלה הן באיזור הביקוש והן בפריפריה, שתיים, יישום לאלתר של הרפורמה בחוק התכנון והבנייה והקטנת הביורוקרטיה למינימום, שלוש, גיבוש תכנית ממלכתית מקיפה להתחדשות עירונית, ארבע, הוזלת תקורות הבנייה באמצעות הבאת עובדים זרים, הורדת מיסוי על תשומות בנייה ויישום שיטות בנייה מתקדמות, חמש, יישוםתמא 38/4 שתאפשר זכויות בנייה הרבה יותר נרחבות לעומת היום. ללא יישום 5 יתדות אלה, עשויה הטרגדיה היוונית של כחלון להיות דומה לטרגדיה היוונית של ציפראס", מסכם כהן.

אייל ירון, מנכ"ל חברת בית תרמי, מתייחס לשוק הנדל"ן וכותב: "כשלון ממשלות ישראל בעשור האחרון לבלום את סחרור מחירי הדיור מלמד כי הפתרון מונח אך ורק במעבר לאלתר לשיטות בנייה מתקדמות הנהוגות בכל העולם הנאור. שיטות אלה יקצרו לאין שיעור את משך הבנייה, יחסכו את רוב תקורות כוח העבודה המיותר המייקר לאין שיעור את ביצוע הפרוייקטים, יהפכו את ענף הבנייה לנקי, טכנולוגי, ירוק ומבוקש הרבה יותר ומה שלא פחות חשוב, יעמדו הרבה יותר טוב בתקני רעידות אדמה והגנה כנגד טילים תלולי מסלול לעומת היום. שיטת הבית תרמי, לדוגמא (להבדיל מבתים טרומיים!) נהוגה באירופה וצפון אמריקה מזה שנים רבות, קיצרה בקרוב למחצית את משך בניית הבתים, הינה אסתטית ונקייה הרבה יותר והוזילה בעשרות רבות של אחוזים את עלות הבנייה. אני קורא לממשלת ישראל ולכחלון וכן להתאחדות בוני הארץ לבדוק את המעבר לשיטות מתקדמות אלה, זאת משום שבסיס שיטות הבנייה הקונוונצינאלית והמיושנת הוכיחה את עצמה לצערי רק כקטליזטור המייקר לאין שיעור את מחירי הדיור. מבחינה זו החלטותיו האחרונות של כחלון הינן בבחינת "לחפש את האור מתחת לפנס".