מדריכי השקעות    

דיוויד איינהורן – משקיע השורט שחשף כמה מההונאות הגדולות בשוק

דיוויד איינהורן (1968) הוא מנהל קרן גידור אמריקאי.

איינהורן מכהן כנשיאה של גרינלייט קפיטל, קרן גידור שאותה הוא הקים בשנת 1996. הקרן השיגה במשך שנות קיומה בממוצע כ-22 אחוזי תשואה נטו לשנה לשותפים והמשקיעים, הקרן התפרסמה בכך שהיוותה אחד הגורמים לקריסתו של בית ההשקעות ליהמן ברדרס.

איינהורן הוא גם יו"ר ואחד מבעלי המניות העיקריים של גרינלייט קפיטל רי בע"מ, חברת ביטוח משנה הרשומה באיי קיימן.

כמו כן, הוא אחד המשקיעים המזוהים ביותר עם השקעה בשורט, כלומר, מכירה בחסר – השקעה אינטנסיבית במניות לזמן מוגבל (הרחבה כאן). מכירה בשורט מעידה על הערכה כי מחיר המניה יקר, והכוונה למכור יקר ולקנות ובהמשך במחיר נמוך יותר.

שתי פוזיציות שורט המפורסמות ביותר של איינהורן היו החברות Allied Capital ו'ליהמן ברדרס'.

תוכן עניינים; ניתן להקליק על הקישור הרלבנטי

Allied Capital

בעת כנס מחקר השקעות, נשא איינהורן נאום על חברת פיננסים בגודל בינוני בשם Allied Capital, והמליץ על ביצוע מכירה בחסר כנגדה. המניה פתחה את המסחר למחרת בירידה של 20%.

לפי איינהורן, החברה הייתה מעורבת בביצוע הלוואות מפוקפקות והונתה באופן ישיר את הרשות לניהול עסקים קטנים בארצות הברית, ולכן בעקיפין, גם את משלם המיסים האמריקאי. החברה טענה כנגד כי איינהורן ביצע מניפולציה לא חוקית בשוק על המניה, וכדי להוכיח זאת, Allied השיגה במרמה את רשומות הטלפון שלו.

הרשות לניירות ערך בארצות הברית (SEC) חקרה את איינהורן בחשד למניפולציות בשוק המניות.   ב-2007 מצאה רשות ניירות הערך כי Allied עברה על חוק ניירות הערך בנוגע לרישום החשבונאי ולשווי ש ניירות ערך לא נזילים המוחזקים בחברה.

בהמשך למאבקו זה, הוא פרסם ספר אשר נקרא "לרמות חלק מהאנשים כל הזמן" (באנגלית: Fooling Some of the People All of the Time) אשר מספר על מאבקו זה. הוא גם הקים אתר אינטרנט בשם FoolingSomePeople.com, כדי לקדם את הספר, והעלה מידע על הצד שלו בסכסוך, לרבות הודעה לעיתונות של Allied בפברואר 2007 ובה הודאה כי סוכן של החברה השיג רשומות טלפון של איינהורן במרמה.

מאבקו נגד חברת Allied נמשך בסופו של דבר כ-6 שנים. איינהורן הציג את החברה Allied כמיקרוקוסמוס של מגמות השוק. "מה שראינו שנה מאוחר יותר הוא כי Allied הייתה קצה הקרחון; כי סוג זה של מוסר מפוקפק ופילוסופיה ופעילות עסקית היה נפוץ הרבה יותר מאשר מה שזיהיתי באותו הזמן" אמר. "המדינה שלנו, הכלכלה שלנו, הם שמשלמים מחיר עצום בשביל זה”.

ליהמן ברדרס

החל מיולי 2007, הפך למוכר בשורט במניות ליהמן ברדרס. הוא סבר כי בית ההשקעות נמצא במצב של הון שלילי, וחשוף ביותר למכשירים פיננסים מסוג CDO אשר לא נרשמו כראוי. הוא אף טען כי הם השתמשו בתעלולים חשבונאים מפוקפקים בדיווחים הכספיים שלהם.

כאשר בית ההשקעות בר סטרנס חולץ בערבות של הבנק הפדרלי בחודש מרץ 2008 ונמכר לקונצרן הבנקאי ג'יי.פי מורגן-צ'ייס, בית ההשקעות המתחרה ליהמן ברדרס היה במצב רעוע יותר. .

בנאום דיבר  בפומבי על פוזיציות השורט כנגד בית ההשקעות. ליהמן ברדרס פנה לקרן גרינלייט וביקש עותק של הנאום, אשר נשלח אליהם.

בחודש מאי 2008, ביצעה מנהלת הכספים קאלאן שיחה פרטית עם איינהורן והאנליסטים שלו. מטרת השיחה עם קאלאן היה לתת לה הזדמנות להסביר את הפערים אותם הוא גילה בין הדוחות האחרונים של הפירמה הפיננסית ובין מה שנידון בכנס של החברה בעקבות פרסום הדוחות.

מאוחר יותר נאמר כי הגב' קאלאן פספסה בכמה מן התשובות לשאלות אותן נשאלה לגבי הערכות שווי הנכסים של ליהמן. כאשר איינהורן פרסם בציבור מאוחר יותר את השיחה, המחיר המתדרדר גם כך של מניית ליהמן קרס עוד יותר. קאלאן פוטרה כעבור מספר שבועות, כאשר בית ההשקעות פרסם דוח גרוע מהצפוי אשר הכיל הפסד של 2.8 מיליארד ברבעון השני.

בית ההשקעות ליהמן ברדרס פשט את הרגל בספטמבר 2008.

טסלה

אינהורן, שידוע כמי שמבצע מחקר מקיף וניתוח מעמיק של הנתונים, טוען שיש כמה קווי דמיון בולטים בין טסלה והליהמן, במיוחד בכל הקשור להתעלמות מביקורת והסתרת בעיות.

ליהמן איימו על מוכרים בעמדת שורט, סירבו לגייס הון (הם אפילו רכשו בחזרה מניות) וההנהלה רמזה בפומבי כי ייתכן ויהפכו לחברה פרטית", כתב אינהורן במכתב ששלח ללקוחותיו. "כמה חודשים לאחר מכן, בעלי המניות, הנושים, העובדים והכלכלה העולמית שילמו מחיר כבד כשההתנהגות חסרת האחריות של ההנהלה הובילה לפשיטת רגל. ניתן היה ככל הנראה להימנע מזה לו הרשויות היו פועלות נגד ליהמן כבר ב-1998".

עתודות המזומן של טסלה נפלו לרמה נמוכה ומסוכנת והמנכ"ל אילון מאסק ניסה בחשאיות ובנואשות למכור אותה לגוגל. במקום לספר לבעלי המניות את האמת, מאסק שיקר את דרכו החוצה מהמשבר. לא היו שום השלכות רגולטוריות, משפטיות או כלכליות לכך שלא הודה באמת. העסק שרד, ומאסק זכה לתשבוחות על שקריו המוצלחים".

הטעויות

על אף זיהוי מגמות וחשיפות של שקרים והטעיות היו גם כמה טעויות. עליהן אמר:

עשינו כמה טעויות ברורות, הגדולה ביותר הייתה שלא הערכנו כי בשנת 2015 SunEdison היא הונאה, אבל היו טעויות נוספות. לפני מספר שנים אחד המשקיעים שלנו אמר שאמזון תגבר על אפל ותהפוך לחברה המרוויחה ביותר בעולם, אנחנו לא קבלנו את זה אז ולמען האמת אנחנו לא באמת מבינים את זה כעת",

הקרן לא מצליחה לחזור לתוצאות העבר וב-2018 הפסידה כמעט 20%

הוא מצביע על מספר מעידות, כולל השקעות בברייטאהוס פייננשיאל (Brighthouse Financial) ובג'נרל מוטורס, שהם שתיים מהאחזקות העיקריות של הקרן. במתכב שהופץ אומר איינהורן: "החברה נוקטת בצעדים להקל על הבעיות". החברה  כיסתה את פוזיציית השורט שלה בנטפליקס במחיר של 281.46 דולר למנייה כאשר  המנייה טיפסה ל-391.43 דולר במהלך הרבעון השני של השנה.

עם זאת, השוק עכשיו אומר לנו שאנחנו טועים, טועים, טועים כמעט על הכל", אומר איינהורן ומוסיף: "ובכל זאת, במבט קדימה אנו חושבים שתיק ההשקעות שלנו הגיוני מאוד".

את ההסבר לתוצאות החלשות סיפק בגיל המשתנה, בהרגלי הצריכה המשתנים  וחוסר הרצון לבצע התאמה לשוקים המשתנים.

סת קלרמן – מהמשקיעים הגדולים בכל הזמנים ויש גם הקשר ישראלי

בנג'מין גרהאם – המורה של וורן באפט וממציא השקעות הערך