הרהורי בורסה    

פריורטק והטעויות

איך מתקנים טעות בדוחות? איך זה ש- Access(הסינית) של פריורטק טעתה ב-100 מיליון שקל? ואיך זה השפיע על דוחות פריורטק?

פריורטק אמנם מוכרת יותר כבעלת השליטה בחברת קמטק המפתחת מערכות בדיקה למעגלים מודפסים ולתעשיית השבבים, וכן כבעלת השליטה בפי.סי.בי המייצרת מעגלים מודפסים, אך היא גם מחזיקה באמיטק שלה פעילות בסין – Access.  אמיטק עצמה מפתחת מצעים על בסיס אורגני, ו- Access מייצרת מצעים אלקטרוניים על בסיס הטכנולוגיה של אמיטק.

פריורטק מחזיקה ב-38% מ- Access(דרך אחזקה משורשרת באמיטק). בדוחות האחרונים (לשנת 2016) מדווחת פריורטק על שינוי שיטה חשבונאית ביחס לאחזקה ב- Access וזאת בשל כוונה לממש את האחזקה הזו בטווח של השנה הקרובה. ברגע שמדובר על חברה שמועמדת למימוש, היא מוגדרת חשבונאית כנכס שמיועד למימוש, והיא מוצגת כנכס שוטף במאזן. מעבר לכך, ההחלטה על הפסקת הפעילות הזו גוררת טיפול ב- Access כאילו היא פעילות מופסקת ואז החלק של פריורטק ברווח או הפסד מוצג בתחתית דוח הרווח והפסד כרווח "חיצוני" ליתר הסעיפים בדוחות הכספיים.

אבל, זה לא רק הכוונה למכור את האחזקה וההצגה החשבונאית השונה. במקביל דיווחה פריורטק כי התגלו טעויות בדוחות של חברת Access שמסתכמות ל-100 מיליון שקל – מספר גדול! שמגיע מכמה "מקורות" – ירידת ערך נכסים ב- Access; ירידה משמעותית בערך המלאי; ירידה בערך הנכסים הלא מוחשיים (הוצאות פיתוח שהוונו בעבר) ורכוש קבוע.  החלק של פריורטק בטעויות האלו מסתכם בכ-37 מיליון שקל, והסכום הזה "מתחלק" על פני השנים הקודמות, מכיוון שמנהלי Access  הסבירו כי ירידת ערך הנכסים (כלומר, ההפסד של ה-100 מיליון שקל) מיוחסת למספר שנים. זו הסיבה שההפסד לא נזקף רק לשנת 2016 – השנה שבה התגלתה הטעות, אלא למספר שנים בדרך של הצגה מחדש – מעין  מציגים את השנים הקודמות מחדש (מתקנים את הטעות) כאשר ההשפעה על הדוחות המעודכנים (דוחות של שנת 2016) היא בעצם על היתרה של ההון והעודפים לשנים קודמות, ובנוסף יש את ההשפעה על השנה הנוכחית ועל שנת 2015. והנה המספרים – עד שנת 2014 כולל ההשפעה של הטעויות האלו מסתכמת ב-15.3 מיליון שקל; בשנת 2015 ההשפעה של הטעויות האלו הסתכמה ב-19.2 מיליון שקל ובשנת 2016 הטעויות האלו גרמו להפסד של 2.8 מיליון שקל. בסה"כ הפסד מיוחס לפריורטק בסך של 37.3 מיליון שקל.

ההפסדים האלו, ובכלל תיקוני טעויות והצגה מחדש, מעוררים דאגה של המשקיעים שכן, המשמעות שלהם היא פשוטה – הדוחות הקודמים לא היו נכונים, ובמקרה הזה – הדוחות האמיתיים לשנת 2015 היו צריכים (בזמן אמת) לכלול הפסד נוסף של 19.2 מיליון שקל, ההפסד לשנת 2014 ולשנים קודמות (הפסד מצטבר) עומד על 15.3 מיליון שקל – הדוחות שהסתמכנו עליהם היו שגויים.

על רקע זה, הנהלת פריורטק, מדווחת במסגרת הדוחות הכספיים כי היא פעלה להבין את פשר הטעויות וערכה בדיקה – "עם קבלת הממצאים והנתונים הכספיים, דרשה החברה הסברים מפורטים לתיקונים והסיבות להתהוותם, לרבות הקשר עם מצגים קודמים של ACCESS .החברה קיימה פגישות ובירורים ACCESS ,וכן, החברה הסתייעה ביועצים חיצוניים. לאור ממצאי הבדיקות הנ"ל, החברה בדעה כי התוצאה המצטברת של ירידת ערך הנכסים, כפי שהוצגה בפניהם על ידי ACCESS ,משקפת באופן נאות את ערכם של הנכסים הנידונים ליום 31 בדצמבר 2016.  בעקבות הבירורים שערכה, סבורה החברה כי רק חלק מירידות הערך ניתן לשייך לשנים קודמות, וחלק יש אחר לייחס לשנת  2016,  כך, ירידת ערך של פריטי מלאי מסוימים יוחסה ע"י ACCESS לתקופות בהן חומרי גלם אלה הועברו לרצפת הייצור, למרות שעדות ברורה לצורך בגריעתם של חומרים אלה נמצאה רק לקראת סיומה של שנת 2016".

עוד עולה מהבדיקה שמוצרים שסופקו ללקוחות אחרי מועד פרסומם של דוחות כספיים של ACCESS לתקופות קודמות נכללו, בעבר, בין יתרות המלאי שלה. זו טעות חשבונאית גדולה – זה רישום כפול – גם של מכירה ללקוח וגם השארה של הסחורה במלאי. זה פשוט רישום של רווחים שלא באמת היו לחברה.

כמו כן, מסתבר שהחברה (Access), פשוט היוונה עלויות פיתוח לנכסים (בסכומים מהותיים) ועכשיו מתברר שלא מדובר באמת בנכסים, אלא בהוצאות. היוון של הוצאות מו"פ אפשרי רק במידה ויש פיתוח וברור שיש מוצר ויש היתכנות כלכלית. רק במקרה זה ניתן להוון את ההוצאות האלו לנכס (נכס לא מוחשי). אחרת, העלות נרשמת בדוחות הכספיים כהוצאה. כמובן שחברות היו מעדיפות להוון את ההוצאות ואז לרשום פחות הפסדים או יותר רווחים, אבל יש תקינה חשבונאית שמורה בדיוק מתי ואיך לרשום את ההוצאות ואת הנכסים הלא מוחשיים.

מסתבר ש- Access היוונה עלויות פיתוח לנכסים לא מוחשיים, בתקופות דיווח קודמות, אבל החברה עברה שינוי של מיקוד עסקי ולכן יש צורך למחוק את הנכסים.

ההשפעה של הטעויות האלו על דוחות קודמים אמורה להיות מלאכה מאוד מורכבת – איך יודעים באיזה שנה למחוק את הנכס הלא מוחשי, איך יודעים איזה מלאי למחוק ומה היה ערכו. ועל רקע זה, החברה עשתה קיצור דרך (מקובל) – "החברה סבורה שקיים קושי מעשי לבצע אומדנים אלה, בהתייחס לפריטי מלאי ונכסים בלתי מוחשיים שהופחתו, בראייה לאחור ולשקף בכל תאריך מאזן לתקופה קודמת את האומדן שהיה צריך בהתאם לנסיבות ששררו לתאריך המאזן לתקופות קודמות. כמו כן סבורה החברה כי אין זה מעשי לקבוע את ההשפעות הספציפיות של כל ירידת ערך לכל אחת מתקופות הקודמות המוצגות, למעט סכומים לא מהותיים, ולכן החברה זקפה את התיקונים ליתרת הפתיחה של העודפים למול יתרת הפתיחה של ההשקעה בחברת ACCESS המוצגת בשיטת השווי המאזני ליום 1 לינואר 2016".

כלומר, בביאור אמנם פורטו ההשפעות לשנת 2016 ולשנת 2015 אבל כל  ההשפעה על שנים קודמות, התרכזה בסעיף אחד – יתרת העודפים (שבמסגרת ההון העצמי).