חדשות    

"אילו מדד המחירים לצרכן מרץ יעמוד בציפיות של 0.3% ומעלה – ההחלטה להפחית ריבית תידחה"

מאייר: אורקה

איילת ניר מבית ההשקעות "יצירות" מפרסמת סקירת מאקרו, בה נכתב כי "הנתונים הכלכליים יצאו לחופשה בשבוע האחרון, אך מדד וריבית לפנינו"

בית ההשקעות "יצירות" מפרסם הבוקר סקירת מאקרו כלכלית, בה מזכירה איילת ניר כי ביום רביעי הקרוב יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, שצפוי להיות מדד חיובי לאחר 2 מדדים שליליים נמוכים במיוחד, כשברקע האינפלציה בשנה האחרונה שלילית כבר 6 חודשים ברציפות.

"למדד חודש מרץ חשיבות רבה שכן ההחלטה בבנק ישראל האם לנקוט בצעדים נוספים, תלויה בין היתר ביכולת של המדדים הקרובים למשוך את האינפלציה בחזרה כלפי מעלה, אל מעל לאפס בשלב ראשון, ואל תוך יעד יציבות המחירים בטווח הרחוק יותר", כותבים ב"יצירות".

"גורם חשוב נוסף שמשפיע על החלטת הריבית הינו שער החליפין של השקל אל מול סל המטבעות. מאז החלטת הריבית האחרונה התחזק השקל כנגד הסל הנומינלי האפקטיבי ב- 2.1%, והוא גבוה ב- 0.28% בלבד מרמתו ערב החלטת הריבית לחודש מרץ, אז הפחית בנק ישראל את הריבית ב- 15 נ"ב ל- 0.1%". איילת ניר שואלת האם האם הדבר צפוי לגרור הפחתה נוספת בריבית המקומית בעוד שבועיים?

ב"יצירות" מציינים בנוסף כי "יתרות המט"ח לחודש מרץ שפורסמו השבוע מגלות, כי כל רכישות המט"ח של בנק ישראל במרץ,  בוצעו תחת המטריה של תכנית הרכישות לקיזוז השפעת הפקת הגז על שעה"ח, ולמעשה, בנק ישראל לא רכש ולו דולר אחד בשל התנודתיות החדה שחלה בשער השקל/דולר בגין הפרסום של HSBC. יתכן אפוא, כי בבנק ישראל מוכנים בתנאים החדשים שנוצרו (ואם אכן נוצרו נדע רק לאחר פרסום מדד חודש מרץ), לאפשר לשער השקל/סל לגלוש לרמה נמוכה יותר".

לאור האמור, מעריכה איילת ניר, כי מדד בציפיות (0.3% ומעלה) ידחה את ההחלטה להפחית ריבית במשק, כל עוד לא תחול הידרדרות משמעותית בשער השקל/סל.

איילת ניר מתייחסת בנוסף למתרחש בארה"ב, וכותבת כי נתונים טובים מהשבוע האחרון מאותתים כי החולשה בשוק העבודה היתה זמנית. מאז התפרסמו נתוני התעסוקה המאכזבים לחודש מרץ, פורסמו שורה של נתונים מקרו כלכליים מעודדים ביחס למצב הכלכלה האמריקאית, שמחזקים את ההערכות לפיהן, החולשה בנתונים היתה זמנית. מבין הנתונים שפורסמו: תביעות חדשות לדמי אבטלה, מדד מנהלי הרכש לסקטור השירותים, היקף המשרות החדשות בכלכלה, האשראי הצרכני, בקשות למשכנתאות לבתים חדשים ועוד.

ניר כותבת בסקירתה כי "למרות הנתונים החיוביים, ולמרות כי בקרב בכירי הפד יש המאמינים כי הריבית צריכה לעלות כבר ביוני, נראה לנו כי בפד ימתינו להוכחה לכך שהחולשה בשוק העבודה הינה זמנית, כמו גם לכך שהמגמה הדפלציונית הינה זמנית, ועד שאלו לא יוצגו – קשה לראות העלאת ריבית ביוני".